Γεωπολιτικά

Το Ιράν προειδοποιεί για άμεσα χτυπήματα προς το Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποιεί για άμεσα χτυπήματα προς το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Demonstrators burn an Israeli flag during the funeral for seven Islamic Revolutionary Guard Corps members killed in a strike in Syria, which Iran blamed on Israel, in Tehran on April 5, 2024. (Photo by ATTA KENARE / AFP)

Οι παραστρατιωτικές ομάδες που εκπαιδεύει και οπλίζει το Ιράν έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με στόχο στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ενώ οι σιίτες Χούθι τρομοκρατούν την Ερυθρά Θάλασσα και τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Έχοντας εισπράξει από το Ισραήλ ένα ισχυρό και υπολογισμένο μήνυμα που δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας, το Ιράν που εδώ και δεκαετίες κινεί διά των πληρεξουσίων του τα νήματα της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, βαδίζει τώρα το ίδιο σε «κινούμενη άμμο». Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θέλει και δεν μπορεί να ρισκάρει μία απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ, και αυτό είναι που καλείται να σταθμίσει στην απάντηση που θα δώσει για την επιδρομή της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό.

Με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις, ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και το Ιράν έχει κλιμακωθεί έντονα μετά το χτύπημα στο προξενείο της Τεχεράνης και την εξουδετέρωση του ανώτατου στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχεντί. Ο συνδυασμός τόπου και στόχου καθιστούν το χτύπημα ένα από τα βαρύτερα που έχει δεχθεί το Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασάμ Σουλεϊμάνι σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη το 2020.

Το ιρανικό καθεστώς «βρυχάται» για επίθεση επί εδάφους κυριαρχίας του, στη βάση διεθνών συμβάσεων, και προαναγγέλλει αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο επίσημα κατά πάγια πρακτική δεν έχει σχολιάσει την επιδρομή, ωστόσο την εμπλοκή του έχουν επιβεβαιώσει ανωνύμως αξιωματούχοι σε διεθνή μέσα, περιλαμβανομένων των New York Times. Στο «κάδρο» της ευθύνης έχει βάλει η Τεχεράνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πότε, πώς και σε ποια κλίμακα θα αντιδράσει.

Το Ιράν γνωρίζει ότι εάν χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, η απάντηση θα είναι συντριπτική. «Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα αντιδράσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», ήταν η ανάρτηση στο Χ, γραμμένη και στα φαρσί, με την οποία απάντησε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, στις νέες προειδοποιήσεις διά στόματος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι «το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί, και θα τιμωρηθεί».

Ανεξαρτήτως της εμπρηστικής ρητορικής, είναι προφανές το στρατηγικό δίλημμα απέναντι στο οποίο έχει βρεθεί το καθεστώς των μουλάδων. Η επιδρομή στη Δαμασκό υποδηλώνει μία υπολογισμένη κίνηση του Ισραήλ για να επιβεβαιώσει τις αποτρεπτικές του ικανότητες και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν και τον κόσμο για την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τις αντιληπτές υπαρξιακές απειλές.

Ως αποτέλεσμα, το Ιράν κινείται σε ένα πολύπλοκο στρατηγικό πεδίο. Καλείται να εξισορροπήσει την «ανάγκη» για αντίποινα προς διατήρηση του εθνικού «γοήτρου» και για την προβολή περιφερειακής ισχύος με την αποφυγή του κινδύνου κλιμάκωσης σε βαθμό που μπορούσε να οδηγήσει σε μία επιζήμια για τα στρατηγικά του συμφέροντα ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ -και αναπόφευκτα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου κατά των αμάχων του Ισραήλ, και εν μέσω του επακόλουθου πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει καταστεί σαφές πως το Ιράν δεν επιδιώκει να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Μέσα από τον αποκαλούμενο «άξονα της αντίστασης», τις «μαριονέτες» του στη Μέση Ανατολή θα αντιδράσει, κατά γενική εκτίμηση, στο πλήγμα στη Δαμασκό.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNN ότι το Ιράν είναι απίθανο να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ υπό το φόβο των αμερικανικών και ισραηλινών αντιποίνων και, θα παροτρύνει τους «πληρεξουσίους» του στην περιοχή να εξαπολύσουν επιθέσεις για λογαριασμό του τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτές προειδοποιούν, όμως, σε κάθε περίπτωση ότι ενώ και οι δύο πλευρές πιθανώς θέλουν να αποφύγουν τον ανοιχτό πόλεμο, οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση.

Οι παραστρατιωτικές ομάδες που εκπαιδεύει και οπλίζει το Ιράν έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με στόχο στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ενώ οι σιίτες Χούθι τρομοκρατούν την Ερυθρά Θάλασσα και τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τον Ιανουάριο, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον αμερικανικού φυλακίου στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές σε δεκάδες στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν σε Ιράκ και Συρία. Σήμερα, οι ΗΠΑ τελούν υπ’ ατμόν για νέες επιθέσεις στο πλαίσιο ιρανικών αντιποίνων για τη Δαμασκό.

Το Ισραήλ έχει αυξήσει το επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας στα βόρεια σύνορά του, όπου και ανταλλάσσει πυρά με την Χεζμπολάχ από την επομένη της θηριωδίας της 7ης Οκτωβρίου, ενώ χθες έπληξε στρατιωτικές βάσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία. Μένει να διαφανεί τι εντολές θα λάβει η Χεζμπολάχ για πιθανή κλιμάκωση, και σε πιο βαθμό, στο βόρειο μέτωπο.

Μπροστά στο απομακρυσμένο, με τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον, ενδεχόμενο ενός ιρανικού πλήγματος στο Ισραήλ, φέρονται να έχουν γίνει σχεδιασμοί για αντίποινα με χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους Times of Israel που επικαλούνται δημοσίευμα του εδρεύοντος στο Λονδίνο αραβικού μέσου Elaph News.

Κατά το δημοσίευμα, που με τη σειρά του επικαλείται ανώνυμη δήλωση «Δυτικού αξιωματούχου ασφαλείας», το Ισραήλ έχει διεξάγει τις τελευταίες ημέρες αεροπορικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν προετοιμασία για στόχευση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και άλλων βασικών υποδομών.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχεντί είναι ο πιο υψηλού προφίλ ιρανικός στόχος που εξουδετερώθηκε αφότου ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020 στη Βαγδάτη. Διοικούσε μονάδες της Αλ Κουντς -της πτέρυγας των Φρουρών που επιχειρεί στο εξωτερικό- στον Λίβανο και τη Συρία, και ενεργούσε ως σύνδεσμος της Τεχεράνης με την Χεζμπολάχ και το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο στρατηγός Ζαχεντί φέρεται να συντόνιζε τις προμήθειες πυραύλων ιρανικής κατασκευής στη Χεζμπολάχ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τον είχαν συμπεριλάβει σε λίστα κυρώσεων ήδη από το 2010. Προηγουμένως, είχε διατελέσει επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας και των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, ενώ είχε διαδραματίσει ρόλο στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν το 2019. Στο χτύπημα της 1ης Απριλίου εξουδετερώθηκαν επίσης ο αναπληρωτής του, Μοχάμαντ Χάντι Χατζί-Ραχίμι, καθώς και ο ταξίαρχος Χοσεΐν Αμιρολάχ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου της δύναμης Αλ Κουντς στη Συρία και τον Λίβανο.

ΠΗΓΗ/Ευαγγελία Μπίφη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments