Διεθνή

Μπορεί ένας πολιτικός να καταστρέψει τη φήμη ενός παπουτσιού;

Μπορεί ένας πολιτικός να καταστρέψει τη φήμη ενός παπουτσιού;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Βρετανία περνάει τον τελευταίο καιρό πολύ δύσκολα και η δημοτικότητα του Ρίσι Σούνακ είναι στα τάρταρα. Συνεπώς, μάλλον καμία εταιρεία δεν θα τον προσλάμβανε για να διαφημίσει προϊόντα της. Ο ίδιος, όμως, εμφανίστηκε φορώντας ένα ζευγάρι Adidas Samba. Και τότε η εν πολλοίς διχασμένη χώρα, αμέσως ενώθηκε. Εναντίον του και εναντίον των παπουτσιών

Η Βρετανία περνάει τον τελευταίο καιρό πολύ δύσκολα και η δημοτικότητα του Ρίσι Σούνακ είναι στα τάρταρα. Συνεπώς, μάλλον καμία εταιρεία δεν θα τον προσλάμβανε για να διαφημίσει προϊόντα της. Ο ίδιος, όμως, εμφανίστηκε φορώντας ένα ζευγάρι Adidas Samba. Και τότε η εν πολλοίς διχασμένη χώρα, αμέσως ενώθηκε. Εναντίον του και εναντίον των παπουτσιών

Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα που θα έπρεπε να απευθύνει κάποιος στους νεότερους: Θα φορούσες ένα παπούτσι που έγινε «διάσημο» επειδή το έβαλε ο πρωθυπουργός της χώρας σου; Και καλά να είναι κι ένας δημοφιλής και συμπαθής πρωθυπουργός. Τον Ρίσι Σούνακ δεν τον λες τίποτε από τα δύο… Η Βρετανία περνάει τον τελευταίο καιρό πολύ δύσκολα και η δημοτικότητα του Σούνακ, που δεν ήταν και ποτέ πολύ υψηλή, είναι στα τάρταρα. Συνεπώς, μάλλον καμία εταιρεία δεν θα τον προσλάμβανε για να διαφημίσει τα προϊόντα της. Ο ίδιος, όμως, εμφανίστηκε στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης, φορώντας ένα ζευγάρι «τριζάτα» λευκά Adidas Samba. Η εν πολλοίς διχασμένη χώρα, αμέσως ενώθηκε.

Εναντίον του και εναντίον των παπουτσιών, που δεν φταίνε τίποτε. Τα Samba, τα οποία –όπως γράφει η Ελίζαμπεθ Πάτον στους New York Times– έχουν τις ρίζες τους σε ένα σχέδιο του Αντολφ Ντάσλερ από το 1949, είναι το τελευταίο καιρό το πιο trendy αθλητικό παπούτσι, αγαπημένο διασημοτήτων όπως ο Χάρι Στάιλς, η Κένταλ Τζένερ, η Μπέλα Χαντίντ και η Ριάνα. Το συγκεκριμένο σχέδιο επανήλθε στη μόδα ύστερα από συνεργασία της Adidas με τη βρετανίδα σχεδιάστρια Γκρέις Γουέιλς Μπόνερ. Και μετά, ήρθε ο Σούνακ να «αμαυρώσει» τη φήμη του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά με ιερή αγανάκτηση για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να φανεί σχετικός με την εποχή και τη μόδα. Σύντομα οι περισσότερες εθνικές εφημερίδες ασχολήθηκαν επίσης με την υπόθεση, όπως γράφει το άρθρο των NYT. 

«Τα Adidas Samba ήταν τα πιο cool παπούτσια της φετινής χρονιάς, μέχρι που ο Ρίσι Σούνακ απέκτησε ένα ζευγάρι», έγραψε ο Observer. «Πώς ο Ρίσι σκότωσε τη μεγαλύτερη τάση στα αθλητικά παπούτσια με μια κίνηση», έγραψε η Telegraph. Το βρετανικό GQ έγραψε: «Ο Σούνακ πήρε ένα αιώνια δροσερό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών και το κατέστρεψε για πάντα». Αμέσως τα Samba άρχισαν να εξαφανίζονται από τους δρόμους του Λονδίνου. «Σαφής έλλειψη Samba στο Πέκαμ και στο Ντάλστον σήμερα το πρωί», έγραψε ένας χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Αίσθηση φόβου και αβεβαιότητας πλανάται στον αέρα». Την Τετάρτη, η φασαρία είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ο Σούνακ πρόσφερε μια «πλήρη συγγνώμη στην κοινότητα των Samba» από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LBC. «Προς υπεράσπισή μου θα πω ότι φοράω αθλητικά παπούτσια της Adidas, συμπεριλαμβανομένων των Samba, εδώ και πολλά, πολλά χρόνια», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων. «Το πρώτο ζευγάρι μού το πήρε ο αδελφός μου, πριν από πολλά πολλά χρόνια – τα πρώτα μου Adidas ήταν χριστουγεννιάτικο δώρο.

Εκτοτε δεν σταμάτησα να τα προτιμώ». Τα Samba μπορεί κάποτε να ήταν τα αγαπημένα παπούτσια των ανθρώπων που ασχολούνταν με πιο δημιουργικές δουλειές, αλλά τον τελευταίο καιρό, όπως γράφουν οι ΝΥΤ, έχουν εξαπλωθεί  στα πόδια τραπεζιτών, ειδικών τεχνολογίας, λογιστών, οδοντιάτρων και, σαφώς, πολιτικών. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν το 2022 και οι αναζητήσεις για τα συγκεκριμένα παπούτσια αυξήθηκαν κατά 350% εκείνο το έτος αφού έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ηταν όντως τόσο απροσδόκητη αυτή η επιλογή για έναν νεαρό πρωθυπουργό; Στην εποχή της ταχύτητας, ο υπερκορεσμός οδηγεί συχνά ένα αντικείμενο από τη σφαίρα του περιζήτητου στον κάδο των αχρήστων. Συνέβη, επισημαίνουν οι ΝΥΤ, με τα κασκόλ Burberry, τη διπλή ζώνη «G» της Gucci, τα βραχιόλια Cartier Love, αλλά και το Facebook για οποιονδήποτε κάτω των 21 ετών. Πέρα από αυτό, ο Σούνακ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που σηκώνει τα μανίκια και προσπαθεί να εμφανιστεί ως πιο προσιτός ηγέτης μέσω της επιλογής υποδημάτων του. Ο Μπάιντεν προτιμά τα Hoka, τα αγαπημένα παπούτσια των δρομέων, ο Ομπάμα τα Adidas Stan Smiths και ο Τραμπ τα χρυσά πάνινα παπούτσια Never Surrender, αξίας 399 δολαρίων. Γενικά μιλώντας, ένα αξεσουάρ μόδας γίνεται πιο δημοφιλές αν ταυτιστεί με έναν παγκόσμιο ηγέτη. Δυστυχώς για τον Σούνακ, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα, καταλήγουν οι ΝΥΤ.

Η αντίδραση προς τα παπούτσια που επέλεξε να φορέσει είναι μια αντανάκλαση της αγανάκτησης του βρετανικού κοινού προς τον ίδιο αλλά και προς το κόμμα του οποίου ηγείται. Αγανάκτηση που αναμένεται να φανεί ακόμη πιο ευκρινώς στις επόμενες εκλογές. Ο Σούνακ, σε μια από τις τελευταίες πολιτικές πράξεις του, κατάφερε να ενώσει τον κόσμο. Εστω και εναντίον του. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments