Οικονομία

Θεοχάρης: Ποιοτικό άλμα το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Θεοχάρης: Ποιοτικό άλμα το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Όπως υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, «επιχειρεί μία από τις πιο σημαντικές τομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού της χώρας, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντάς τον».

«Μεγάλη τομή» χαρακτήρισε την αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης

«Μεγάλη τομή» χαρακτήρισε την αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», τονίζοντας ότι «είναι ένα τεχνικό ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός ενταγμένο στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα βοηθήσει και σε χρόνο και σε κόστος τους Έλληνες φορολογούμενους.

«Το νομοσχέδιο συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών, τη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από την ΑΔΑΕ, που μας δίνει τη δυνατότητα να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στη κυβέρνηση προσπάθεια επικοινωνιακών εντυπώσεων μεγαλύτερων από όσο αντιστοιχεί για την ουσία του νομοσχεδίου ενώ έκαναν λόγο για απαραίτητες αποσαφηνίσεις σε έννοιες ορισμένων διατάξεων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, «επιχειρεί μία από τις πιο σημαντικές τομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού της χώρας, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντάς τον».

«Με την καθιέρωση του μέτρου των αυτόματων προσυμπληρωμένων δηλώσεων απαλλάσσονται μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης. Παράλληλα καταργούμε την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής, η εμπέδωση της διαφάνειας, η μείωση της γραφειοκρατίας στις φορολογικές συναλλαγές και η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Επιφυλάξεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις «ως προς τις υπερεξουσίες που δίνονται στον διορισμένο διοικητή της ΑΔΑΕ, ο οποίος γίνεται ο απόλυτος άρχων», όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «άδικο και άνισο φορολογικό σύστημα που διαλύει τους αδύνατους και ευάλωτους φορολογούμενους».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα τονίζοντας ότι πολλά σημεία του νομοσχεδίου τα οποία παρουσιάζει ως καινοτόμα υπάρχουν ήδη και εφαρμόζονται από τον προηγούμενο φορολογικό κώδικα που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο. «Το πρόβλημα δεν είναι η ψήφιση νόμων, γιατί ήδη πολλά από τα δήθεν καινοτόμα που εξαγγέλλετε υπάρχουν, το πρόβλημα είναι η ουσιαστική εφαρμογή των νόμων», σημείωσε ο κ. Γαβρήλος.

Για μίζερες ρυθμίσεις έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκανε λόγο για «παράλογα πρόστιμα και μίζερες ρυθμίσεις σε ένα άδικο φορολογικό σύστημα». «Ο τρόπος εφαρμογής της ψηφιοποίησης των συναλλαγών δεν πρέπει να αφήνει πίσω κανένα θύμα. Είναι απαραίτητη ανάγκη η λήψη ειδικών μέτρων για την υποβοήθηση και αποφυγή επιβάρυνσης όσων συμπολιτών μας δυσκολεύονται στη χρήση ψηφιακών μέσων», τόνισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο που είναι ταξικό και άδικο και έχει σκοπό την εξαϋλωση των λογιστών και την παράδοση του λογιστικού έργου στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διακατέχεται από προστιμολαγνεία και τιμωρητική λογική απέναντι στα αδύναμα λαϊκά στρώματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους οποίους δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό χωρίς να αγγίζει τους μεγαλοοφειλέτες», υπογράμμισε.

Αλλαγές ως προς το ύψος των προστίμων και τους αδύναμους οφειλέτες ζήτησε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Ανδρέας Βορίλας.

Για ανάγκη διορθωτικών αλλαγών έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αθανάσιος Χαλκιάς, ενώ η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ διαπνέεται από επιθετική και τιμωρητική λογική απέναντι στους μικροοφειλέτες, αντίθετα «χαϊδεύει» τους μεγαλοοφειλέτες.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Μείωση της γραφειοκρατίας διευκόλυνση των φορολογουμένων, αξιοποίηση ψηφιακών επικοινωνιών με ΑΔΑΕ ενίσχυση της διαφάνειας.

Κατάργηση για μισθωτούς και συνταξιούχους της διαδικασίας υποβολής και σύνταξης φορολογικών δηλώσεων η οποία πλέον προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΔΑΕ και οριστικοποιείται αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις.

Απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάσει το απλογραφικό λογιστικό σύστημα από την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στη φορολογική διοίκηση εφόσον τα σχετικά στοιχεία έσοδα-έξοδα διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA.

Αυξάνεται από 5 στα 10 έτη η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών που ζητά η ΑΔΑΕ.

Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία μεταξύ φορολογικής διοίκησης και φορολογούμενων και θα γίνεται μόνο ψηφιακά.

Τίθεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους καταρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής και τη δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι έννοιες μερικού, πλήρους επιτόπιου απομακρυσμένου ελέγχου.

Χορηγείται ταχύτερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου στις περιπτώσεις που συντρέχει κίνδυνος για φοροδιαφυγή ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου στον φορολογούμενο πρέπει να γίνει εντός 5ετίας που προβλέπεται η παραγραφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments