Πολιτισμός

Εθνικό Θέατρο: Φιλικό για όλους -Εύκολη πρόσβαση σε παραστάσεις για τυφλούς, κωφούς και βαρήκοους

Εθνικό Θέατρο: Φιλικό για όλους -Εύκολη πρόσβαση σε παραστάσεις για τυφλούς, κωφούς και βαρήκοους

Πηγή Φωτογραφίας: FACEBOOK/Εθνικό Θέατρο / National Theatre of Greece

Το Εθνικό Θέατρο επενδύει στην ισότητα και στο δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις του αλλά και τη συμμετοχή τους, με ίσες ευκαιρίες, σε θεατρικές δράσεις.

Οι θεατές φτάνουν στο Εθνικό Θέατρο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την παράσταση, αγγίζουν τους ηθοποιούς, ψηλαφούν τα κοστούμια με τα φτερά στα καπέλα, αναγνωρίζουν τον σκηνικό χώρο. Οι διερμηνείς στη νοηματική γλώσσα παίρνουν θέση, τα σκυλιά οδηγοί κάθονται στη θέση τους, η παράσταση αρχίζει.

Το Εθνικό Θέατρο επενδύει στην ισότητα και στο δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις του αλλά και τη συμμετοχή τους, με ίσες ευκαιρίες, σε θεατρικές δράσεις.

«Πολιτισμός για όλους» από το Εθνικό θέατρο

Η κάθε μία παράσταση παρουσιάζεται σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας. Στην αίθουσα γίνονται δεκτοί σκύλοι-οδηγοί ατόμων με προβλήματα όρασης ενώ οι παραστάσεις είναι προσβάσιμες: για άτομα με οπτική αναπηρία με Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά την διάρκειά τους αλλά και για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους.

Η επόμενη καθολικά προσβάσιμη παράσταση του Εθνικού είναι «H Προξενήτρα» του Θόρντον Ουάιλντερ που θα παρουσιαστεί σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας την Κυριακή 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματός της «Πολιτισμός για όλους».

Η Alpha Bank, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, αλλά και επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προσβασιμότητας, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, ανοίγοντας τον κύκλο παραστάσεων με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

«Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας πολυσχιδής οργανισμός, που παρά τις όποιες συγκυρίες (οικονομική κρίση προηγούμενων χρόνων, πανδημία κλπ) έχει παραμείνει ενεργός, πρωτοπόρος και πάντα στην α΄ γραμμή της θεατρικής δημιουργίας» αναφέρει η Σασα Παπαχριστοπούλου, συντονίστρια χορηγιών και σύμβουλος επικοινωνίας του Εθνικού Θεάτρου. Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο: Από Κουλιάμπιν και Τερζόπουλο μέχρι Σάττι και Χατζηφραγκέτα -Οι παραστάσεις

«Το 2018 παρουσιάσαμε στο κοινό με τη συνεργασία της Liminal τις πρώτες παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας, για όλα τα άτομα με αναπηρία. Ο χρόνος έδειξε, πως όλο και περισσσότεροι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης και ακοής, αλλά και κινητικά, ενδιαφέρονται για τις παραστάσεις της Πρώτης Σκηνής της χώρας. Με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού βελτιώσαμε σχετικά όλα αυτά τα χρόνια τις υποδομές μας, αλλά απευθυνθήκαμε και στην Alpha Bank που εδώ και δύο χρόνια στηρίζει χορηγικά το Εθνικό, ώστε μέσω του κοινωνικού τους προγράμματος «Πολιτισμός για όλους», μπορέσουμε να οργανώσουμε παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας κατά τη φετινή περίοδο.

Ηδη, με τη συγκεκριμένη τράπεζα, οργανώσαμε δύο παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας, μία για την παιδική παραγωγή μας «Πινόκιο» και μία για την παράσταση «Προξενήτρα», με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση συνανθρώπων μας με αναπηρίες που καθόλου δεν τους εμπόδισαν να προσέλθουν και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό.

Την προσεχή Κυριακή θα δώσουμε άλλη μία παράσταση προσβασιμότητας στη Σκηνή Κοτοπούλη με την «Προξενήτρα» και στις 21 Απριλίου άλλη μία με τον «Πινόκιο» ενώ ήδη για την επόμενη θεατρική περίοδο σκοπεύουμε να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των τόσο σπουδαίων διοργανώσεων.

Στόχος μας στο Εθνικό Θέατρο, εν πρώτοις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Μόσχου, του ΔΣ, αλλά και όλων μας είναι από μία χρονική στιγμή και μετά, να μπορούν οι συμπολίτες μας με όποια προβλήματα, να προσέρχονται όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν στις σκηνές του ΕΘ» καταλήγει η Σασα Παπαχριστοπούλου, συντονίστρια χορηγιών και σύμβουλος επικοινωνίας του Εθνικού.

Γνωριμία με κοστούμια μέσω της αφής

Καθολικά προσβάσιμη η παράσταση της Προξενήτρας στο Εθνικό Ο Θόρντον Ουάιλντερ επισκέπτεται για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο, συστήνοντάς μας τη γοητευτική και σπαρταριστή Προξενήτρα. Η κωμωδία του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα, που άνοιξε αυλαία τον Δεκέμβριο του 1955 στο Broadway κάνοντας ρεκόρ παραστάσεων και τους κριτικούς να την υποδέχονται με ενθουσιώδη σχόλια, παρουσιάζεται στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» – Θέατρο REX σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αρχίζει με οδηγό τη δαιμόνια προξενήτρα Ντόλυ Λεβί, η οποία θα αναλάβει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο αλλά δύστροπο χήρο Οράτιο. Ταυτόχρονα, η Ντόλυ θα βοηθήσει την ανιψιά του Οράτιου Ερμενεγάρδη, να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και θα μηχανορραφήσει προκειμένου όλοι και όλες βρουν το ιδανικό τους ταίρι ή τουλάχιστον κάποιον που μπορεί να διαλύσει τη μοναξιά τους.

Στην απολαυστική αυτή φάρσα για το χρήμα και τον έρωτα όλοι και όλες αναζητούν διακαώς την περιπέτεια και την εφικτή ευτυχία. Για να την κατακτήσουν όμως θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά κωμικοτραγικών εμποδίων: να κρυφτούν, να μεταμφιεστούν, να συνωμοτήσουν, να αντιμετωπίσουν απρόσμενες καταστάσεις που σε όλες έχει βάλει το χεράκι της η τετραπέρατη Ντόλυ.

To κοινό αναγνωρίζει

Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας σχεδιάζει και υλοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός liminal

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ Επεξεργασία-διασκευή μουσικών κομματιών παράστασης: Γιάννης Μαραμαθάς Κίνηση: Σοφία Πάσχου Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου Βοηθός σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος

Διανομή ρόλων (με αλφαβητική σειρά) Μελίνα Βαμπούλα Μίνυ Φαίη Θανάσης Δήμου Μαλαχίας Στακ Σίμος Κακάλας Οράτιος Βαντεργκέλντερ Άλκης Μπακογιάννης Αμβρόσιος Κέμπερ Ιωάννης Μυστακίδης Αύγουστος, Γερτρούδη Ράνια Οικονομίδου Φλώρα Βαν Χόυζεν Πάνος Παπαδόπουλος Κορνήλιος Χακλ Θανάσης Ραφτόπουλος Ροδόλφος, Μαγείρισσα Ευδοκία Ρουμελιώτη Αϊρήν Μολόυ Γιάννης Σαμψαλάκης Τζόου (μπαρμπέρης), Αμαξάς Φώτης Στρατηγός Βαρνάβας Τάκερ Βιβή Φωτοπούλου Ερμενεγάρδη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Ντόλυ Γκάλαχερ Λιβάι

Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Μαραμαθάς (πιάνο)

Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας Βίντεο παράστασης: Νίκος Πάστρας Επεξεργασία φωτογραφιών: Mavra gidia

Συντελεστές Προσβασιμότητας

Υπέρτιτλοι για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος Ακουστική Περιγραφή: Μαρία Θρασυβουλίδη, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη Απτική Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη Διερμηνεία στην ΕΝΓ: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Κώστας Χριστοδουλάκος Ποιοτικός έλεγχος: Ανδρέας Πλεμμένος, Σταυρούλα Κουστένη, Άννα Μαρία Φώσκολου Λογισμικό Υπερτίτλων: Supertitles.gr Συντονισμός: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Οι παραστάσεις θα είναι προσβάσιμες:

● για άτομα με οπτική αναπηρία με Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά την διάρκειά τους. ● για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους.

Οι προσβάσιμες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημέρες και ώρες: ● Κυριακή 14 Απριλίου στις 19:00

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments