Γεωπολιτικά

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα επικεντρώσει την απάντησή του σε πληρεξούσιους του Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα επικεντρώσει την απάντησή του σε πληρεξούσιους του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian attend the funeral procession for seven Islamic Revolutionary Guard Corps members killed in a strike in Syria, which Iran blamed on Israel, in Tehran on April 5, 2024. - The Guards, including two generals, were killed in the air strike on April 1, which levelled the Iranian embassy's consular annex in Damascus. The funeral ceremony coincides with the annual Quds (Jerusalem) Day commemorations, when Iran and its allies stage marches in support of the Palestinians. (Photo by ATTA KENARE / AFP)

"Το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση"

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν νωρίς το πρωί της Κυριακής είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και μπορεί να επικεντρωθεί σε πλήγματα σε βασικούς στόχους εκτός του Ιράν, δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

Σημειώνοντας ότι η εκτίμηση των ΗΠΑ βασίζεται σε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους πριν από την επίθεση και ότι η προσέγγιση του Ισραήλ μπορεί έκτοτε να έχει αλλάξει, οι αξιωματούχοι λένε ότι η έλλειψη σοβαρών ζημιών από την επίθεση της Τεχεράνης μπορεί να οδηγήσει την Ιερουσαλήμ στο να επιδιώξει μια λιγότερο επιθετική απάντηση.

Αντί να χτυπήσει άμεσα το Ιράν ως απάντηση – κάτι που οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει ότι ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει στην περιοχή έναν ολοκληρωτικό πόλεμο – οι αξιωματούχοι ανέφεραν στο NBC ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τους πληρεξουσίους του Ιράν, όπως τις πολιτοφυλακές του στη Συρία ή την τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από το Ισραήλ να παρέχει ενημερώσεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνει, αλλά δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αντίδραση αντιποίνων.

Ανεπιβεβαίωτο ρεπορτάζ του Channel 12 τη Δευτέρα υποστήριξε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να αντεπιτεθεί “ξεκάθαρα και δυναμικά” στο Ιράν με μια απάντηση που έχει σχεδιαστεί για να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ “δεν θα επιτρέψει μια επίθεση αυτού του μεγέθους εναντίον του να περάσει χωρίς αντίδραση”.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ του Channel 12 πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει η απάντησή του να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο ή να διαλύσει τον συνασπισμό που το βοήθησε να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν. Σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να συντονίσει τη δράση του με τις ΗΠΑ.

“Το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση”

Η Κίνα ανέφερε ότι πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορούσε “να χειριστεί την κατάσταση σωστά και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή”, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά του, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi και του Ιρανού ομολόγου του Hossein Amir-Abdollahian, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Amir-Abdollahian είπε στον Wang ότι το Ιράν γνωρίζει τις περιφερειακές εντάσεις, είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν έχει καμία πρόθεση για περαιτέρω κλιμάκωση, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο Wang επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι η εκτόξευση περίπου 350 πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ νωρίς την Κυριακή ήταν μια “περιορισμένη” ενέργεια που έγινε σε αυτοάμυνα. Η επίθεση ήρθε ως αντίποινα για ένα φερόμενο ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στη Δαμασκό.

Ο Wang καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, ενώ ευχαρίστησε το Ιράν που δεν στόχευσε περιφερειακές και γειτονικές χώρες καθώς βομβάρδιζε το Ισραήλ.

Το Xinhua μετέδωσε επίσης ότι ο Wang είπε επίσης στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Ριάντ για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Το Ριάντ “αναμένει ιδιαίτερα” από την Κίνα να διαδραματίσει ενεργό και σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα για την προώθηση μιας άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments