Πολιτική

Μητσοτάκης: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά δεν παρέχουμε F-16, τα χρειαζόμαστε

Μητσοτάκης: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά δεν παρέχουμε F-16, τα χρειαζόμαστε

Πηγή Φωτογραφίας: (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολωνικό μέσο «Rzeczpospolita» μίλησε για το προφίλ της ΝΔ, τις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και τη σύζυγό του Μαρέβα

Μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στο πολωνικό μέσο «Rzeczpospolita» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των επαφών του στην Πολωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την υποστήριξή του στην Ουκρανία, ωστόσο διευκρίνισε πως η χώρα μας δεν προτίθεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 γιατί τα έχουμε ανάγκη.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και τα F-16

«Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Αυτή η πληροφορία εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, θα τονίσω ότι υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Πήραμε αυτή την απόφαση στην αρχή της εισβολής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όχι μόνο σέβεται αλλά και υπερασπίζεται τις αρχές της διεθνούς τάξης. Και ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει τώρα, καθώς η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στη βάναυση ρωσική εισβολή. Έχουμε ιστορικά ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά είμαστε σθεναρά αντίθετοι στο καθεστώς του Κρεμλίνου. Επισκέφτηκα προσωπικά την Ουκρανία, ήμουν στην Οδησσό. Την Πέμπτη, είδα τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Βίλνιους. Και δεσμεύτηκα να συνεχίσω να υποστηρίζω την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να διακυβεύουμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας – γιατί και εμείς ζούμε σε ένα περίπλοκο μέρος του κόσμου», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετικό ερώτημα.

Συγκεκριμένα σχετικά με όσα γράφτηκαν για παραδόσεις F-16, αλλά και αναφορικά με την υπόλοιπη ελληνική εξοπλιστική υποστήριξη στο Κίεβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν θα υπεισέλθω στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες της υποστήριξης που παρέχουμε στην Ουκρανία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε παραδώσει σημαντικό αριθμό βλημάτων των 155 mm, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις πυροβολικού. Εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατιωτική μας υποστήριξη. Αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω ξανά ότι έχουμε ανησυχίες για τη δική μας ασφάλεια. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι παραδόσεις στην Ουκρανία δεν μειώνουν την ικανότητά μας να παρέχουμε ισχυρή αποτροπή. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εξαιτίας του γείτονά μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments