Πολιτική

Μητσοτάκης: Ανακοινώνει σήμερα από το Our Ocean Conference το Ταμείο Απανθρακοποίησης νησιών

Μητσοτάκης: Ανακοινώνει σήμερα από το Our Ocean Conference το Ταμείο Απανθρακοποίησης νησιών

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ (2η ΜΕΡΑ) Ϊ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης έχει στόχο να «πρασινίσει» τα νησιά

Tην εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το Ταμείο Απανθρακοποίησης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το Our Ocean Conference, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα mega project που δουλεύεται εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στόχο έχει να «πρασινίσει» τα νησιά. Πριν από λίγο καιρό, το ελληνικό σχέδιο πήρε πράσινο φως από την DG Clima της Κομισιόν.

Η ιδέα είναι σχετικά απλή: η χώρα μας ζητά από την Κομισιόν να δημοπρατήσει περίπου 25 εκατ. αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, τα οποία υπολογίζονται σε μια αξία μεταξύ 1,8 και 2 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν για δράσεις, ώστε τα ελληνικά νησιά να «πρασινίσουν». Δε τίθεται ζήτημα πιλοτικής εφαρμογής σε κάποιο νησί, αλλά για οριζόντια εφαρμογή με δράσεις για όλον τον νησιωτικό χάρτη.

Ορισμένες δράσεις που μπορούν να στηριχτούν με πόρους του Ταμείου είναι η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου στα νησιά που δεν συνδέονται με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας, με αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. Θα υπάρχουν και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα νησιά.

Το Ταμείο έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο εδώ και κάποια χρόνια, συγκεκριμένα από το 2021, πλην όμως εκκρεμούσε το ευρωπαϊκό πράσινο φως, το οποίο τώρα δίνεται. Η χώρα καταθέτει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και οι εκταμιεύσεις θα γίνονται βάσει αυτού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments