Διεθνή

WSJ: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

WSJ: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Potential recruits who aspire to join the 3rd Separate Assault Brigade of the Ukrainian Armed Forces take part in a testing basic military course, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine March 27, 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το Πεκίνο βοήθησε τη Μόσχα να ανοικοδομήσει την πολεμική της μηχανή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει κι αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ελπίζεται πως θα βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη της Κίνας στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, αποκάλυψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές.

Την ώρα που υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Κίνα, το ζήτημα είναι αν αυτή η ισχυρή οικονομική απειλή μπορεί να αποτρέψει το σινορωσικό εμπόριο, το οποίο δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα να ανοικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της έπειτα από απώλειες στην Ουκρανία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν επέκρινε την κινεζική υποστήριξη προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας πως το Πεκίνο είναι αυτό που συμβάλλει περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία παρέχοντας κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα οπλισμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει την πίεση επί της Κίνας, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών χρηματοοικονομικών θεσμών που διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών τα οποία έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα και η κορυφαία κινεζική τραπεζική ρυθμιστική αρχή δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Ρόιτερς να σχολιάσουν.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κίνα και η Ρωσία ευνοούν τη διεξαγωγή εμπορίου σε γιουάν, αντί για δολάρια, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να προστατεύσει τις οικονομίες τους από εν δυνάμει κλιμάκωση αμερικανικών κυρώσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments