Οικονομία

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Τετελεσμένο γεγονός η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Τετελεσμένο γεγονός η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: /corporatefinanceinstitute.com

Εάν τα πράγματα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όπως τις τελευταίες εβδομάδες, θα χαλαρώσουμε την περιοριστική μας στάση τον Ιούνιο», δήλωσε στη Le Monde σε σημερινή συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Λουί ντε Γκίντος.

«Εάν τα πράγματα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όπως τις τελευταίες εβδομάδες, θα χαλαρώσουμε την περιοριστική μας στάση τον Ιούνιο», δήλωσε στη Le Monde σε σημερινή συνέντευξή του. «Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από τώρα μέχρι τότε, θεωρείται ως “τετελεσμένο γεγονός”».

Τα σχόλια του ντε Γκίντος είναι σύμφωνα με τη γενική συναίνεση για την έναρξη της χαλάρωσης. Το τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο είναι πιο αμφιλεγόμενο, με τον αντιπρόεδρο να αναφέρει ως κινδύνους τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, τις ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές των ΗΠΑ, τη γεωπολιτική κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της στο πετρέλαιο.

«Ο βαθμός αβεβαιότητας το κάνει πολύ δύσκολο να το πούμε» είπε, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση στον ιστότοπο της ΕΚΤ. «Αναφέρθηκα ήδη στον Ιούνιο. Όσον αφορά στο τι θα συμβεί στη συνέχεια, τείνω να είμαι πολύ προσεκτικός».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚτ αναφέρθηκε στην αμερικανική Fed λέγοντας: «Το τι θα αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι κρίσιμο όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, η οποία επηρεάζει και την ευρωζώνη». Για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είπε «θα μπορούσε να είναι ένας από τους διαύλους μέσω των οποίων υπάρχει αντίκτυπος. Δεν έχουμε στόχο συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον αντίκτυπο των κινήσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Τέλος για το κόστος εργασίας ανέφερε ότι «εξακολουθεί να αυξάνεται. «Αλλά νομίζω ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δούμε κάποια κέρδη στην παραγωγικότητα”».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments