Διεθνή

Η Ευρώπη δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το TikTok

Η Ευρώπη δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το TikTok

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Αν και προηγουμένως ήταν πρόθυμη να ακολουθήσει τα βήματα της Αμερικής, η απάντηση της Ευρώπης είναι σιωπηλή αυτή τη φορά, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση για την εφαρμογή καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν αρκετά για τους κινδύνους ασφαλείας του TikTok ώστε να αναγκάσουν την πώληση της εφαρμογής υπό την απειλή απαγόρευσης. Η Ευρώπη είναι λιγότερο πεπεισμένη.

Ένα νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα απαιτούσε από τη μητρική εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο του TikTok να πουλήσει τη δημοφιλή εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο εντός ενός έτους – διαφορετικά θα αντιμετωπίσει εθνική απαγόρευση – έγινε νόμος την Τετάρτη, ενισχυμένο από άνευ προηγουμένου υποστήριξη.

Τροφοδοτημένοι από τους φόβους για πιθανή πρόσβαση και παρέμβαση στα δεδομένα του Πεκίνου, οι νομοθέτες των ΗΠΑ υιοθέτησαν το επίμαχο νομοσχέδιο τις τελευταίες ημέρες ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το υπέγραψε την Τετάρτη. Η TikTok αναμένεται να αμφισβητήσει το νόμο στο δικαστήριο.

Αλλά η φρενίτιδα της Αμερικής σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους της εφαρμογής δεν έχει μεταναστεύσει στον Ατλαντικό. Μετά από μια σειρά απαγορεύσεων πέρυσι, που περιελάμβαναν μέτρα όπως ο αποκλεισμός του TikTok από κυβερνητικές συσκευές, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον κύκλο καθώς ο σύμμαχός τους προχωρά.

«Η ευρωπαϊκή απάντηση είναι καταστροφικά ανύπαρκτη», δήλωσε ο Jakub Janda, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης European Values με έδρα την Πράγα. «Συνολικά, λείπει η πολιτική στρατηγική».

Το TikTok, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει παραδώσει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση, τον περασμένο χρόνο ενίσχυσε τη λειτουργία του λόμπι στις Βρυξέλλες και πέρα, συναντώντας πολιτικούς για να εξηγήσει το νέο του σχέδιο για άνοιγμα κέντρων δεδομένων στην Ήπειρο και κατευνασμό των ανησυχιών για την ιδιοκτησία του.

Ένας εκπρόσωπος της TikTok είπε ότι η εταιρεία προχώρησε με το σχέδιό της, που ονομάζεται Project Clover, για την προστασία των ευρωπαϊκών δεδομένων. Το ιρλανδικό κέντρο δεδομένων της ήρθε στο διαδίκτυο υπό εξωτερικούς ελέγχους από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας NCC Group, πρόσθεσε.

Η εφαρμογή έχει έναν άσο στο μανίκι της όσον αφορά την προσέλκυση πολιτικών: Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο εκστρατείας για να προσεγγίσει τα 142 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τη χρησιμοποιούν. Πολλοί πολιτικοί έχουν προλάβει, συρρέουν στην εφαρμογή ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου με την ελπίδα να φτάσουν τη νεολαία του μπλοκ και να αντιμετωπίσουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό – παρά τις προειδοποιήσεις από υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Τέτοιοι αγωνιστές πιστεύουν στους κανόνες της ΕΕ για το απόρρητο και τον έλεγχο περιεχομένου για να διατηρήσουν το TikTok σε ευθυγράμμιση.

Ακόμη και εν μέσω ολοένα και πιο τεταμένων εμπορικών δεσμών με τη χώρα, η Ευρώπη έχει επίσης υιοθετήσει μια λιγότερο αντίπαλη στάση έναντι της Κίνας από τις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εντάχθηκε στην εφαρμογή αυτόν τον μήνα, ενόψει μιας επίσκεψής του στην Κίνα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – ένας από τους πρώτους υιοθέτες του TikTok – θα καλωσορίσει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping τον Μάιο, με τη Γαλλία να είναι ο πρώτος σταθμός στην πρώτη επίσκεψη του Xi στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια.

Η ΕΕ δεν πρέπει να “αναπαράγει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα άδικο επιχειρηματικό περιβάλλον”, αλλά μάλλον να στοχεύει “να προωθήσει ενεργά τη δικαιοσύνη και τη μη διάκριση για εταιρείες εκτός ΕΕ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ΕΕ.

Φόβοι εθνικής ασφάλειας Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη ένα όπλο καπνίσματος που να δείχνει τον πιθανό έλεγχο του Πεκίνου στον αλγόριθμο και τα δεδομένα χρηστών του TikTok, οι ανησυχίες για ένα τέτοιο σενάριο έχουν καταδιώξει την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο από την κυκλοφορία της το 2017, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Αφού η Ουάσιγκτον απαγόρευσε τη χρήση της εφαρμογής σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές τον Δεκέμβριο του 2022, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, ακολούθησαν το παράδειγμά τους, κατόπιν συμβουλής των υπηρεσιών κυβερνοασφάλειάς τους. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στον κυβερνοχώρο συνέχισαν να προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους παρακολούθησης της εφαρμογής που συνδέονται με τη μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance, η οποία εδρεύει στην Κίνα και ανήκει εν μέρει στον Κινέζο ιδρυτή της.

Το ByteDance υπόκειται σε αρκετούς κινεζικούς κανόνες δεδομένων και κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια του 2017 που απαιτεί από εταιρείες και υπαλλήλους να παραδίδουν δεδομένα στις αρχές σε περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας.

Αν και η εφαρμογή επέζησε από δύο προηγούμενες προσπάθειες απαγόρευσής της στις ΗΠΑ — από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2020 και από τον Μπάιντεν το 2023 — η τύχη της φαίνεται να έχει εξαντληθεί, καθώς η Ουάσιγκτον οριστικοποιεί το σχέδιό της να αποκόψει το TikTok από τη μητρική της εταιρεία ByteDance ή αλλιώς να το αφαιρέσετε από τα καταστήματα εφαρμογών.

Ωστόσο, παρόλο που προηγουμένως ήταν πρόθυμη να ακολουθήσει τα βήματα της Αμερικής, η απάντηση της Ευρώπης είναι σιωπηλή αυτή τη φορά, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση για την εφαρμογή καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην ΕΕ.

«Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ δεν το βλέπουν ως μείζον και επείγον ζήτημα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Janda για τις Ευρωπαϊκές Αξίες. «Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και πληροφοριών στην Ευρώπη, αλλά συνήθως δεν είναι η πιο ισχυρή οντότητα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ».

Παρά ορισμένες προειδοποιήσεις από κινεζικά γεράκια, όπως ο ευρωβουλευτής Raphaël Glucksmann – ο οποίος ηγείται της λίστας των σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές του Κοινοβουλίου στη Γαλλία και ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας και χειραγώγησης του TikTok – οι πολιτικοί έχουν σε μεγάλο βαθμό διατηρηθεί στο θέμα.

Η εκστρατεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως μέρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Σοσιαλιστών δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν ανησυχίες σχετικά με το δυναμικό του TikTok αναγκαστική πώληση ή απαγόρευση ή σχετικά με την υποτιθέμενη παρέμβαση του Πεκίνου.

Αντίθετα, ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Σοσιαλιστών είπε στο POLITICO για την ανάγκη για «ψηφιακό μετασχηματισμό» για σεβασμό των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών. «Η επιδίωξη του κέρδους ή η αλγοριθμική διαχείριση της μεγάλης τεχνολογίας δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Προστατεύεται από τους νόμους της ΕΕ «Είμαστε σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι στις ΗΠΑ», δήλωσε η φιλελεύθερη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντίτα Χαραζόνβα σε εκδήλωση του POLITICO την περασμένη εβδομάδα. «Συνειδητοποιήσαμε αυτές τις προκλήσεις πριν από πολλά χρόνια και γι’ αυτό έχουμε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος υποχρεώνει τις πλατφόρμες να συμπεριφέρονται διαφορετικά».

Η ΕΕ έχει στο οπλοστάσιό της εργαλεία που λείπουν από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να συλλέγουν, χρησιμοποιούν και στέλνουν δεδομένα σε άλλες χώρες και το DSA, που επιτρέπει σε ρυθμιστικές αρχές όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιθεωρούν αλγόριθμοι διαδικτυακών πλατφορμών κατά τη διάρκεια ερευνών.

Ακόμα κι έτσι, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει έρευνα DSA για πιθανή κινεζική παρέμβαση στο TikTok, παρά την ανάλυση που δείχνει τη χρήση της δημοφιλούς εφαρμογής από το Πεκίνο στις λειτουργίες επιρροής του. Το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφορίας των ΗΠΑ τον Μάρτιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας είχε χρησιμοποιήσει το TikTok για να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ το 2022.

Ενώ η Επιτροπή έχει στοχεύσει στον έλεγχο του TikTok με εξουσιοδότηση DSA, αυτή η εστίαση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις υποτιθέμενες ανεπαρκείς προσπάθειες της πλατφόρμας να προστατεύσει τους εφήβους από ζητήματα όπως εθιστικά χαρακτηριστικά και αλγόριθμοι και ακατάλληλο περιεχόμενο. Η Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, άνοιξε μια νέα έρευνα για το TikTok σχετικά με ένα χαρακτηριστικό ανταμοιβών που περιγράφεται από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ως δυνητικά «εθιστικό».

Ισχυροί κανονισμοί της ΕΕ — όπως ο DSA και ο GDPR — προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλεια των Ευρωπαίων στο διαδίκτυο «με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Johannes Bahrke. Πρόσθεσε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok θα μπορούσαν να ανασταλούν προσωρινά ως έσχατη λύση σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων του DSA.

Ο κύριος ευρωπαϊκός επόπτης προστασίας δεδομένων του TikTok, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, ερευνά επίσης την εταιρεία από το 2021 για πιθανή παράνομη αποστολή δεδομένων χρηστών στην Κίνα. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία αναμένονταν για πρώτη φορά στις αρχές του 2023, αναβλήθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η πρώην ιρλανδική υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων, Helen Dixon, περιέγραψε ότι η εταιρεία απαιτεί πιο εμπιστευτικά από τις δυτικές εταιρείες.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα δημοκρατικό κράτος με το οποίο γνωρίζουμε όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα», είπε στο POLITICO τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, όπου το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ έχει περιορίσει δύο φορές τον τρόπο αποστολής των δεδομένων των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών παρακολούθησης, πολλοί πολιτικοί τείνουν να βλέπουν το TikTok ως μια άλλη δημοφιλή ξένη εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με το Facebook και το Instagram.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία μας, μεταξύ άλλων από την παραπληροφόρηση και τώρα έχουμε κάποια εργαλεία στις πλατφόρμες και ισχύει για όλους τους παρόχους είτε είναι Αμερικανοί είτε Κινέζοι», δήλωσε η βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κοινοβουλίου Miapetra Kumpula-Natri.

Πηγή:politico.eu

(GLOTHILDE GOUYARD)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments