Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πάνω από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική [vid]

Ευρωεκλογές: Πάνω από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από ολόκληρη την υφήλιο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

Ποιες χώρες κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από ολόκληρη την υφήλιο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας με τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων να διαμορφώνεται στις 202.556, καθώς σε διάστημα 70 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της, η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 280% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.

Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου νομοθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου δίνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες εκλογείς, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ικανοποιώντας παράλληλα ένα πάγιο αίτημα της Διασποράς.

Η σχετική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Φεβρουαρίου και δύο μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων είχε ξεπεράσει τους 100.000 ενώ χθες, καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές, οι εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τους 200.000. Σε 10 μόλις ημέρες σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εγγραφών η οποία ξεπέρασε το 100%.

Παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν προβλεφθεί πρόσθετοι πληροφοριακοί πόροι προκειμένου η πλατφόρμα να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει επιτυχώς στη μεγάλη πίεση που δέχτηκε λόγω της ταυτόχρονης υποβολής αιτήσεων.

Εντός του Μαΐου οι εκλογείς θα παραλάβουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου – με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο – οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν συμπληρωμένοι στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση και να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17.00 της 8ης Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών.

Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε ενημερωτική εκστρατεία σε 18 διαφορετικές πόλεις σε Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α και Καναδά, προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες που κατοικούν εκεί για την επιστολική ψήφο, ενώ σε πόλεις της Αυστραλίας και της Γερμανίας μετέφερε το μήνυμα ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

«Στο υπουργείο Εσωτερικών είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι από την ανταπόκριση των Ελλήνων στην επιστολική ψήφο. Πρόκειται για μία βαθιά δημοκρατική διαδικασία, η οποία δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, από όπου και αν βρίσκονται, δίχως να δαπανήσουν χρόνο ή χρήματα, να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου. Η επιστολική ψήφος είναι μία «γέφυρα» που μειώνει τη φυσική απόσταση, αίρει τα πρακτικά εμπόδια και διασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, εντός και εκτός Ελλάδος, στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Κεραμέως.

«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας αποτελεί μία ιστορική τομή, η οποία διευκολύνει τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ευκολία και ασφάλεια. Πάνω από 200.000 εκλογείς υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές δυναμώνει τη δημοκρατία και ενισχύει τη φωνή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

01.12.2025 | 02:09

«Διαλέξτε μωρό με… μενού»: Η εταιρεία που υπόσχεται γενετικά “βελτιωμένα” παιδιά

01.12.2025 | 01:38

Συναγερμός στη Wall Street: Φόβοι για «φούσκα» στην τεχνητή νοημοσύνη και ανατροπή στην ασφάλεια των ομολόγων

01.12.2025 | 01:04

Η Πρόβλεψή σου για την Αφροδίτη στον Τοξότη – 30 Νοεμβρίου 2025

01.12.2025 | 00:34

Βενεζουέλα σε πολεμικό συναγερμό: Πώς «θα χτυπήσει» αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε επέμβαση

01.12.2025 | 00:26

Νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να καταλήξουμε σε συμφωνία για την Ουκρανία, λέει ο Τραμπ

01.12.2025 | 00:05

ΣΣΕ, Ιδιωτικά ΑΕΙ και Λουκέτα: Το Μαξίμου Ψάχνει Νέο Πολιτικό Αφήγημα

30.11.2025 | 23:54

Χρήστος Μάστορας & Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη σχέση τους;

30.11.2025 | 23:31

Κικίλιας: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τα λιμάνια της χώρας

30.11.2025 | 23:54

Χρήστος Μάστορας & Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη σχέση τους;

30.11.2025 | 21:15

Μαρία Κωνσταντάρου: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν σπουδαία ηθοποιός, ήθελε και έπαιζε την «Μπάρμπι»

30.11.2025 | 16:09

“Τον χωρίζω ή όχι;” – Η Ναταλία Γερμανού αποκαλύπτει πώς αντιμετωπίζει την απιστία

30.11.2025 | 14:53

Ο Απόστολος Γκλέτσος ξεσηκώνει το κοινό: Τραγούδι και χορός με τη σύντροφό του σε μαγαζί

30.11.2025 | 13:38

Μαρία Κορινθίου: "Έχω σκεφτεί να πολιτευτώ- Υπήρξε περίοδος που το σκέφτηκα εντόνως"

30.11.2025 | 12:38

Γιορτινή λάμψη στις πίστες: Τα μεγάλα ονόματα που “ζεσταίνουν” την Αθήνα

29.11.2025 | 21:25

Το αποκάλυψε μετά από χρόνια η Ελένη Φουρέιρα: «Ο Αλμπέρτο Μποτία ήταν ο πρώτος.....»

29.11.2025 | 14:41

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Δύσκολες ώρες για το γνωστό μοντέλο!

30.11.2025 | 10:37

SAFE της ΕΕ: Εκπνέει η προθεσμία – Τουρκία, Βρετανία και Νότια Κορέα εκτός του 150 δισ. ευρώ προγράμματος

30.11.2025 | 00:03

Η ουκρανική αποστολή στις ΗΠΑ: Αγώνας για «αξιοπρεπή ειρήνη» εν μέσω αβεβαιότητας και γεωπολιτικών πιέσεων

29.11.2025 | 21:49

Η επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα: Σοκ στην ΕΕ, ενέργεια, Πούτιν και το “μεσαίο δάχτυλο” στις Βρυξέλλες

29.11.2025 | 12:06

Παραίτηση–σοκ του Γερμάκ στη σκιά γεωπολιτικών πιέσεων: Πόσο «εξωγενής» είναι η κρίση στο Κίεβο;

29.11.2025 | 09:16

Πολεμικό διπλωματικό πόκερ: Το σχέδιο Τραμπ βάζει την Ευρώπη απέναντι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία

29.11.2025 | 09:07

Οι Ευρωπαίοι υψώνουν ανάχωμα στην κινεζική επέλαση: Τα λιμάνια ως νέο γεωπολιτικό μέτωπο

28.11.2025 | 22:00

Ορμπαν–Πούτιν στη Μόσχα: Νέο ενεργειακό deal αψηφά την ΕΕ και φέρνει γεωπολιτική αναταραχή

28.11.2025 | 20:10

Ο Τραμπ εξετάζει αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε ουκρανικά εδάφη – Ευρωπαϊκή ανησυχία για αλλαγή συνόρων

Ο Κασσελάκης Αποκλείει Μητσοτάκη – Η ΝΔ στο Στόχαστρο του Κινήματος Δημοκρατίας!

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαπλοκή» – Τι λέει για ΕΝΦΙΑ, Τσίπρα και Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο Κασσελάκης Αποκλείει Μητσοτάκη – Η ΝΔ στο Στόχαστρο του Κινήματος Δημοκρατίας!

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε δυναμικό κέντρο για την ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, εξέφρασε τη βαθιά της ικανοποίηση και τιμή για τη συμμετοχή της στο CEO Initiative Forum του Fortune, μια σημαντική διοργάνωση που συγκεντρώνει κορυφαίους ηγέτες από τον επιχειρηματικό, θεσμικό και τεχνολογικό κόσμο.

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε δυναμικό κέντρο για την ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία

Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: «Ήταν συμφωνία όλων – Υπερβαίνει κόμματα και χρώματα»

Τι είπε για την Κοινωνική Συμφωνία, το συνταξιοδοτικό και τα «4 καλά νέα» για συνταξιούχους

Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: «Ήταν συμφωνία όλων – Υπερβαίνει κόμματα και χρώματα»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις: «Η ΝΔ σταθερά πρώτη,η Αντιπολίτευση παραπαίει»

Με τη ΝΔ στο 31%, το ΠΑΣΟΚ κολλημένο στο 14% και τον Τσίπρα να παίζει χαρτιά κεντροαριστερά, ο Άδωνις αναλύει την επόμενη εκλογική μάχη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις: «Η ΝΔ σταθερά πρώτη,η Αντιπολίτευση παραπαίει»

Άδωνις & «Ρώμη» — Η ιστορική έκδοση που ξεπούλησε σε ώρες [vid,pics]

«Ρώμη: Από την Άνοδο στην Πτώση» — Ο Θρίαμβος του Άδωνι στο Caravel

Άδωνις & «Ρώμη» — Η ιστορική έκδοση που ξεπούλησε σε ώρες [vid,pics]

Novartis: Ο Άδωνις αποκαλύπτει την αλήθεια που ο Τσίπρας σιωπά να αναφέρει [vid,pics]

Η έρευνα για τη Novartis φέρνει στο φως ψευδομάρτυρες, παράνομες διαδικασίες και τη σιωπή Τσίπρα.

Novartis: Ο Άδωνις αποκαλύπτει την αλήθεια που ο Τσίπρας σιωπά να αναφέρει [vid,pics]

Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος φέρνει ουσιαστική ενίσχυση των αγροτών με 3,7 δισ. ευρώ πληρωμές και νέες δράσεις

Η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα διαφάνειας και δίκαιης κατανομής, ενισχύοντας πραγματικούς παραγωγούς.

Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος φέρνει ουσιαστική ενίσχυση των αγροτών με 3,7 δισ. ευρώ πληρωμές και νέες δράσεις

Marc: Η ΝΔ «πατάει» 31% – Το ΠΑΣΟΚ κολλημένο, Τσίπρας απειλεί κεντροαριστερά

Οι ενεργειακές συμφωνίες δίνουν «αέρα» στο Μαξίμου – Η αντιπολίτευση παραπαίει, ενώ οι αναποφάσιστοι αυξάνονται

Marc: Η ΝΔ «πατάει» 31% – Το ΠΑΣΟΚ κολλημένο, Τσίπρας απειλεί κεντροαριστερά