Γεωπολιτικά

Ζοζέπ Μπορέλ: H εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων

Ζοζέπ Μπορέλ: H εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στον λογαριασμό του στο Χ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε την έκκληση του Εισαγγελέα Καρίμ Καν προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Τα εντάλματα αφορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ Galant και τρεις ηγέτες της Χαμάς, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να σχολιάζει ότι όλες οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του.

«Σημειώνω την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ενώπιον του Προδικαστικού Τμήματος Ι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκαλάντ», δήλωσε στο X.

Η συνέχεια της ανάρτησης υπογραμμίζει την διαίρεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρών-μελών της Ένωσης που εκφράζουν διαφορετική άποψη

«Η εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ως ανεξάρτητος διεθνής θεσμός, είναι να διώκει τα πιο σοβαρά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης και εκφραστής της διπλωματικής γραμμής της Κομισιόν. Ανάμεσα στις κατηγορίες από το Δικαστήριο είναι και η πρόκληση «ανθρωπογενούς λιμού ως όπλο πολέμου», κάτι το οποίο έχει αναφέρει και ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπλήρωσε δε πως «Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι υποχρεωμένα να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου». Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη εκφράσει αντίθετες απόψεις καταδικάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα Καρίμ Καν προς τους δικαστές. Σήμερα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα στις 20 Μαΐου. Είπε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εισαγγελία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ φέρουν ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Γάζα τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023. Αντίστοιχα θεώρησε πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να οδηγηθούν σε δίκη και οι Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, σχετικά με τον ρόλο τους στην επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ Ακσά στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments