Διεθνή

Τι συμβαίνει στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Τι συμβαίνει στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Τι συμβαίνει στα αμερικανικά

Εκκενώθηκε ο φοιτητικός καταυλισμός στο UCLA.

Σε κρίσιμη καμπή διαφαίνεται ότι βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις σκηνές αναταραχής και τις αστυνομικές εφόδους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες. Οι διαδηλώσεις δοκιμάζουν τις ήδη εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες σε μία πρωτοφανή από κάθε άποψη προεκλογική περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ φέρνουν τις πρυτανικές αρχές στη δύσκολη θέση να εξισορροπήσουν μεταξύ του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και της εγγύησης της ασφάλειας των φοιτητών τους.

Στις μεγαλύτερες στιγμές έντασης μέχρι σήμερα, οι αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τη διάλυση της κατάληψης στο κτήριο Χάμιλτον Χολ, αφότου οι φοιτητές είχαν απορρίψει τελεσίγραφο της διοίκησης να αποχωρήσουν. Η αστυνομία κλήθηκε να επέμβει και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων διαδηλωτών.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δήλωσε ότι περίπου 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Κολούμπια, καθώς και στο City College στο Χάρλεμ, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική έφοδος καθώς επιχειρήθηκε να καταληφθεί κτήριο που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, καθώς και στην Αριζόνα.

Από τις 18 Απριλίου, όταν είχε κληθεί για πρώτη φορά η αστυνομία να επέμβει για να ξηλώσει τις σκηνές των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, έχουν ξεπεράσει τις 1.000 οι συλλήψεις διαδηλωτών σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κολούμπια έχει αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από την εξάπλωση του φοιτητικού κινήματος, και μένει να διαφανεί ο αντίκτυπος της χθεσινής αστυνομικής εφόδου που επανέφερε μνήμες του παρελθόντος.

Εκκένωση του φοιτητικού καταυλισμού στο UCLA

Πιο ειδικά, εκατοντάδες αστυνομικοί με κράνη εισέβαλαν στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) με σκοπό να διαλύσουν διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εκεί. Το προηγούμενο βράδυ ο καταυλισμός των φιλοπαλαιστίνιων δέχθηκε επίθεση από φερόμενους υποστηρικτές του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επιχείρηση βρίσκεται στο τέλος της καθώς ο καταυλισμός των διαδηλωτών στο UCLA έχει πλέον εκκενώνεται με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις τουλάχιστον 100 ατόμων. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, η μεταφορά των συλληφθέντων θα γίνει με λεωφορεία.

Σημειώνεται ότι άλλες διαμαρτυρίες φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον καταυλισμό του UCLA, που τώρα έχει καταστραφεί. Η «Daily Bruin», η φοιτητική εφημερίδα του UCLA, ανέφερε ότι μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο σιντριβάνι του πανεπιστημίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του καταυλισμού.

Η αστυνομική επέμβαση στο εν λόγω πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί της τελευταίες εβδομάδες στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί και ορισμένες φορές έχουν οδηγήσει σε επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

Τις τελευταίες ώρες ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το UCLA ενώ ανά τακτά διαστήματα ακουγόταν ο ήχος χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Σύμφωνα με καταγγελία στο BBC, η αστυνομία έκανε και χρήση πλαστικών σφαιρών. Στο μεταξύ, διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν «που ήσασταν εχθές το βράδυ» αναφερόμενοι στη χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχθηκε ο καταυλισμός τους.

Διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να μοιάζει με το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ποια πανεπιστήμια εμπλέκονται στο φοιτητικό κίνημα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κατασκηνώσεις έχουν οργανωθεί στα ακόλουθα ιδρύματα: Βορειοανατολικά: Τζορτζ Ουάσινγκτον, Μπράουν, Γέιλ, Χάρβαρντ, Έμερσον, NYU, Τζορτζτάουν, Αμέρικαν, Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Τζονς Χόπκινς, Ταφτς, Κορνέλ, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Πρίνστον, Τεμπλ, Βορειοανατολικό, ΜΙΤ, Νέα Σχολή, Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Δυτική Ακτή: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Humboldt- Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ- Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Μεσοδυτική περιοχή: Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις- Πανεπιστήμιο Ιντιάνα- Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν- Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Οχάιο- Πανεπιστήμιο Μινεσότα- Πανεπιστήμιο Μαϊάμι- Πανεπιστήμιο Οχάιο- Columbia College Σικάγο- Πανεπιστήμιο Σικάγο Νότος: Emory- Vanderbilt- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Charlotte- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill- Kennesaw State- Florida State- Virginia Tech- Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Αθήνα Νοτιοδυτικά: Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν- Rice- Arizona State

Τα αιτήματα των φοιτητών

Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμια τους, πολλά από τα οποία στηρίζονται οικονομικά από τεράστια κληροδοτήματα, να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή συνεργάζονται με ισραηλινές οργανώσεις είναι συνένοχες στον πόλεμο που γίνεται στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τα κληροδοτήματα των πανεπιστημίων χρηματοδοτούν τα πάντα, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ταμεία υποτροφιών, χρησιμοποιώντας κυρίως τις αποδόσεις από επενδύσεις εκατομμυρίων – και δισεκατομμυρίων – δολαρίων.

Τραμπ: Υπέρ της επιδρομής της Αστυνομίας στο UCLA

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι “ήταν ωραίο πράγμα να βλέπεις” τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να κάνουν έφοδο στο κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο είχαν καταλάβει φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, και κάλεσε τους αξιωματούχους να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

“Η Νέα Υόρκη ήταν την περασμένη νύχτα υπό πολιορκία”, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους οπαδούς του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, πλέκοντας το εγκώμιο των αστυνομικών που συνέλαβαν στο Κολούμπια και το City College της Νέας Υόρκης περίπου 300 διαδηλωτές, τους οποίους περιέγραψε ως “λυσσασμένους παράφρονες και συμπαθούντες τη Χαμάς”.

Αυτά που ζητούν οι φοιτητές που διαδηλώνουν ποικίλλουν από σχολή σε σχολή, ωστόσο πολλοί ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και να αποσύρουν τα πανεπιστήμιά τους τις επενδύσεις τους από εταιρείες που διατηρούν στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Τα σχόλια του Τραμπ αφορούσαν την επέκταση τις τελευταίες ημέρες των φοιτητικών διαμαρτυριών κατά του πολέμου στη Γάζα σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επιδιώκει να επωφεληθεί από την ανησυχία των πολιτών για την αναταραχή στις πανεπιστημιουπόλεις.

“Λέω διαλύστε αμέσως τους καταυλισμούς, συντρίψτε τους ριζοσπάστες και πάρτε πίσω τις πανεπιστημιουπόλεις μας για όλους τους φυσιολογικούς φοιτητές που θέλουν ένα ασφαλές μέρος για να μάθουν”, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επεδίωξε επίσης να κατηγορήσει για την αναταραχή τον δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επέκρινε ενδεχόμενη κίνηση από την κυβέρνησή του -στην οποία αναφέρθηκε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου- για την επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ μερικών παλαιστίνιων προσφύγων που σχετίζονται με Αμερικανούς.

“Οι πόλεις και τα χωριά σας θα δεχθούν τώρα κόσμο από τη Γάζα και διάφορα άλλα μέρη”, είπε ο Τραμπ, προκαλώντας αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του. “Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φέρουμε χιλιάδες πρόσφυγες”, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments