Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Πρωτιά Μελόνι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Ευρωεκλογές: Πρωτιά Μελόνι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες για να ενισχύσουν την ευρωομάδα τους στον στόχο να καταστεί ρυθμιστικός παράγοντας.

Σε θέση οδηγού εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου βρίσκεται στην Ιταλία το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα τέλη Απριλίου για λογαριασμό του euronews, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται δεύτερο.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» βρίσκονται σταθερά πάνω από το 26%, όπως ήταν και στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν βελτίωση στα ποσοστά του κέντρου και της αριστεράς. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων καταγράφουν άνοδο, ενώ Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα αγωνίζονται να κρατηθούν κοντά στο 8%.

Τα δύο κόμματα αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το συντηρητικό και εθνικιστικό μπλοκ, με την παράταξη του Ματέο Σαλβίνι να συνιστά το ιταλικό παρακλάδι της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, γνωστότερης ως ID.

Από την άλλη, το κεντροδεξιό Φόρτσα Ιτάλια, υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής και πλέον υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η προεκλογική εκστρατεία των FdI αποτελεί εμφανώς προσωπική υπόθεση για την Τζόρτζια Μελόνι. Η στρατηγική της προϋποθέτει υψηλή συμμετοχή στις κάλπες, ώστε να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές και να επηρεαστεί το τοπίο των μετεκλογικών συμμαχιών.

Το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Το ECR έχει θέσει ως στόχο να αναδειχθεί σε ρυθμιστή του τοπίου της επόμενης ημέρας για την συγκρότηση ενός ευρέως συνασπισμού με εταίρους το ίδιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάτι που η απερχόμενη και υποψήφια για επανεκλογή πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε ως πιθανό σενάριο.

Όμως, πριν παίξει στο ευρωπαϊκό γήπεδο, η Μελόνι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εντός Ιταλίας προκλήσεις. Η σημαντικότερη εξ αυτών ακούει στο όνομα του Ματέο Σαλβίνι, σταθερού συμμάχου της Μαρίν Λε Πεν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η δεύτερη είναι η άνοδος της αριστεράς. Αν το Δημοκρατικό Κόμμα, μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας, βρει κοινό βηματισμό με τα Πέντε Αστέρια, των οποίων ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, τότε αριστερά και κεντροαριστερά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπλοκ στο κατακερματισμένο και έντονα πολωμένο ιταλικό πολιτικό σκηνικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments