Διεθνή

Στα άκρα οδηγεί ο Ερντογάν την αντιπαράθεση με το Ισραήλ

Στα άκρα οδηγεί ο Ερντογάν την αντιπαράθεση με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί του άτυπου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Στον ΟΟΣΑ προσέφυγε το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, αφού η Άγκυρα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντισημιτιστή δικτάτορα», ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με το μποϊκοτάζ.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μπαρκάτ έγραψε στο Χ ότι το Ισραήλ αναμένει από τον ΟΟΣΑ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για την «παραληρηματική απόφαση» του Ερντογάν «που βλάπτει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Τουρκίας χθες, λέγοντας ότι «δεν είναι πλέον δυνατή η υπομονή» μπροστά στο συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Είναι σαφές πως, σε αυτή τη φάση, ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιλέξει ακόμη και μια περαιτέρω κλιμάκωση έναντι του Ισραήλ, αν και δεν φαίνεται να θέλει να ρισκάρει με την Ελλάδα ή την Αίγυπτο.

Δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει νέα μέτωπα, έχοντας απέναντί του, το Ισραήλ, τους Αμερικανούς και με ανοικτό πάντα το θέμα της τουρκικής οικονομίας, καθώς και την πώληση των F-16.

Βέβαια, η εκτίμηση αυτή έχει να κάνει με την παρούσα συγκυρία και θα ήταν παρακινδυνευμένη μια εκτίμηση για το μέλλον, για έναν Ερντογάν ο οποίος έχει γυρίσει το διακόπτη και έχει επιλέξει να παίξει μέχρι τέλους το «χαρτί» του ηγέτη στο μουσουλμανικό κόσμο.

Δεν αποκλείεται ακόμη και απόσυρση του Τούρκου πρέσβη από το Τελ Αβίβ, ωστόσο αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις, μένει να δούμε κατά πόσο αυτές θα διακοπούν στην πραγματικότητα ή φαινομενικά.

Δηλαδή να φαίνεται ότι είναι σε ισχύ το εμπάργκο, ωστόσο οι τουρκικές εξαγωγές να συνεχίζονται με τη μορφή bypass. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποια τουρκικά προϊόντα εξάγονται στο Αζερμπαϊτζάν και μέσω αυτού επανεξάγονται στο Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments