Πολιτική

Επαναβεβαίωση της κυριαρχίας του επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Επαναβεβαίωση της κυριαρχίας του επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ" (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυβερνητικός στόχος να μη θέσουν οι ευρωεκλογές εσωτερικά θέματα.

Όσο πλησιάζει η τελική ευθεία για την ευρωκάλπη και ξεκαθαρίζονται στοχεύσεις, αφηγήματα και στρατηγικές τόσο τα κομματικά επιτελεία σκέφτονται ή, ακριβέστερα, προετοιμάζονται για την επομένη της αναμέτρησης, τη 10η Ιουνίου. Η επικείμενη εκλογική μάχη θα θέσει αυτομάτως τα κόμματα σε νέα πολιτική αφετηρία, κλείνοντας τον μακρύ κύκλο που άνοιξε τον Μάιο του 2023.

Η μετεκλογική κατάσταση φαντάζει δύσκολη και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με σαφήνεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το περιεχόμενο όσο και οι εντυπώσεις των ευρωεκλογών θα δυσκολέψουν ή θα διευκολύνουν τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα στη νέα πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Για τη Νέα Δημοκρατία, ο κύριος στόχος δεν είναι μόνο η πολιτική της κυριαρχία, αλλά και, όπως και πριν από ένα χρόνο, ο συσχετισμός της στην αντιπολίτευση γενικότερα: βασικός στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να επαναβεβαιώσει τη θέση της χωρίς παρένθεση.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να προκαλούν εσωτερικά προβλήματα. Η επομένη των ευρωεκλογών είναι ακόμη πιο σημαντική για το εύρος και το περιεχόμενο της ρευστότητας της Κεντροαριστεράς και τις δυνατότητες των πολιτικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Όσο το κυβερνών κόμμα διεκδικεί μια αδιατάραχτη πορεία – τριών ετών, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μητσοτάκη για εθνική κάλπη το 2027 – απέναντι σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν μια δυναμική νίκης με εξελισσόμενη τη σύγκρουση για το μέλλον του προοδευτικού χώρου.

Ως εκ τούτου, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν παρά να εξετάζουν σενάρια που απειλούν να κλονίσουν τις σταθερές της υπάρχουσας πολιτικής κυριαρχίας. Αν και ο πρωθυπουργός σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα “πέσει” αν αποτύχει στις εκλογές της ΝΔ (εφόσον κινηθεί εκτός της σφαίρας των επιδόσεών της στις τελευταίες ευρωεκλογές), η ψήφος των μηνυμάτων στο Μαξίμου, μαζί με το βαθμό συνοχής των κομμάτων και τη συσπείρωση της γαλάζιας βάσης που θα κριθεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου, η κίνηση και οι αποφάσεις για την πρωτοβουλία Μητσοτάκη Είναι σαφές ότι θα επηρεάσει το εύρος: από το πόσο “μεταρρυθμιστική δυναμική” θα έχει η κυβερνητική ατζέντα των επόμενων μηνών για κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που θα εκφραστεί με την ψήφο τους και το περιεχόμενο των φθινοπωρινών εξαγγελιών για το 2025, μέχρι το πόσο “απελευθερωμένος” θα αισθάνεται στο νέο περιβάλλον της εσωκομματικής (ανισορροπίας) στο πόσο “απελευθερωτικός” αισθάνεται στο νέο περιβάλλον (ανισορροπίας) στο εσωτερικό του κόμματος.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν την αφετηρία ενός “καθαρού” τριετούς κύκλου, τα αποτελέσματα του οποίου (αν και αρκετά λιγότερα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές) θα αποτελέσουν το πρώτο crash test για τις προοπτικές ανανέωσης της θητείας του στην εξουσία.

Η… ζωή θα γίνει δύσκολη με ένα κακό αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι θα απαιτηθούν έκτακτη διαχείριση – επικοινωνιακή σε πρώτη φάση, επί της ουσίας σε δεύτερο χρόνο – και αναλύσεις πολιτικές και «γεωγραφικές» της ψήφου.

Οι γαλάζιες εκτιμήσεις συμφωνούν ότι αν οι πολίτες στείλουν “μήνυμα” στη ΝΔ, αυτό θα είναι μονόδρομος και θα ανανεώσει τουλάχιστον την κυβέρνηση, ενδεχομένως (και με δομικά χαρακτηριστικά). Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του “μηνύματος”, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείονται γενικότερες συζητήσεις πολιτικο-ιδεολογικού χαρακτήρα για την κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Μητσοτάκη και τις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης.

Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προετοιμασία για την επομένη των ευρωεκλογών θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και ανασυγκρότηση των δυνάμεων του κυβερνητικού “πυρήνα”. Το σενάριο της καλοκαιρινής αναδιοργάνωσης στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ενισχύεται και από την ακριβή αλλαγή ισορροπιών που επέλεξε να κάνει μετά την “έξοδο” δύο εκ των έσω, του κ. Σταύρου Παπασταύρου και του κ. Γιάννη Μπρατάκου.

Ο διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων του Παπασταύρου στους έτερους υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Άκη Σκέρτσο και η είσοδος του Στέλιου Κουτνατζή στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού θεωρούνται «διορθώσεις» που θα ανατραπούν μετεκλογικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments