Πολιτική

Θράκη: Η μουσουλμανική μειονότητα στον αστερισμό των ευρωεκλογών

Θράκη: Η μουσουλμανική μειονότητα στον αστερισμό των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η θέση του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Η Θράκη ήταν η περιοχή που αναδείχθηκε ως η πρωταγωνίστρια της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023. Αφορμή έγινε η ιδιαίτερη δημοφιλία του και οι φερόμενες ως πληροφορίες για σχέση του με το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα, ενός εκ των μειονοτικών υποψήφιων βουλευτών με το ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Φερχάτ Οζγκιούρ.

Πράγματι, η προεκλογική συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν πολύ έντονη, με ιδιαίτερες αιχμές και ευθείες επιθέσεις στο ρόλο και την επιρροή που τελικά ασκούν το τουρκικό προξενείο και η Άγκυρα στις ελληνικές εκλογές, δηλαδή στην “καθοδήγηση” της μειονοτικής ψήφου προς έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Αναλυτές και διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις και το πιθανό προηγούμενο λόγω της έντασης της αντιπαράθεσης γύρω από τη μειονοτική ψήφο.

Τις ευρωεκλογές διεκδικεί το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (Dostluq Esitlik Baris Partisi στα τουρκικά), το οποίο διεκδικεί τις μειονοτικές ψήφους, υπερασπίζεται την “τουρκική ταυτότητα” της μουσουλμανικής μειονότητας και φέρεται να υποστηρίζεται από το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα.

Το KIEF είναι μέρος των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA).

Καθώς η Θράκη έχει μουσουλμανική μειονότητα, η συμμετοχή του ΚΙΕΦ το έχει φέρει επανειλημμένα στο προσκήνιο στις εθνικές εκλογές και, σε μικρότερο βαθμό, στις ευρωεκλογές. Στο παρελθόν, έχει επιδείξει δύναμη στη Ροδόπη και την Ξάνθη, όπου κατέκτησε τις πρώτες του νίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα έλαβε 0,71% των ψήφων και 40.211 ψήφους, ελαφρώς λιγότερο από το 2014, όταν είχε λάβει 0,75% και 42.792 ψήφους. Στη Ροδόπη, το ΚΙΕΦ έλαβε 38% των ψήφων το 2019, αντί 42% το 2014, και στην Ξάνθη συγκέντρωσε 25,24% των ψήφων, αντί 25,91% το 2014, καθιστώντας το πρώτο κόμμα και στις δύο περιφέρειες. Το ποσοστό του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες κυμάνθηκε ως επί το πλείστον μεταξύ 0,1% και 1%.

Το ΚΙΕΦ έχει επίσης χαρακτηριστεί ως “βαρόμετρο” της επιρροής του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας σε στη μουσουλμανική μειονότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους της μειονότητας. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριέλαβαν έναν υποψήφιο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ευρωψηφοδέλτιά τους.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις της προεκλογικής περιόδου στη Θράκη δεν πιστεύουν ότι το ΚΙΕΦ έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική, ούτε αναμένουν ότι θα περάσει το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτών σε αυτές τις εκλογές.

Ωστόσο, αυτό που μένει να φανεί στη μάχη των ευρωεκλογών είναι αν το ΚΙΕΦ θα μπορέσει να διατηρήσει την καταγεγραμμένη δύναμή του το 2019 και αν θα βιώσει την ίδια πόλωση και σύγκρουση για τις μειονοτικές ομάδες όπως στις εθνικές εκλογές.

Επίσης, ένα σημαντικό ερώτημα είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι απώλειες του ΚΙΕΦ μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων. Το ζήτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριέλαβαν μειονοτικούς υποψηφίους μεταξύ των υποψηφίων τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε εκλογικές απώλειες για τα κόμματα αυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments