Policy Briefs

EE: Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να απαγορεύσουν τη ρωσική χρηματοδότηση ευρωπαίων πολιτικών

EE: Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να απαγορεύσουν τη ρωσική χρηματοδότηση ευρωπαίων πολιτικών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Τα τελευταία προσχέδια κυρώσεων έχουν στόχο να αποδυναμώσουν την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν στην Ουκρανία και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν την απαγόρευση της ρωσικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης ως μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων με στόχο να ακρωτηριάσει την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και να διασπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό προσχέδιο που είδαν οι Financial Times, η πρόταση αποτελεί μέρος του τελευταίου πακέτου κυρώσεων που έστειλε στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Οι κυρώσεις έρχονται καθώς το μπλοκ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την Ουκρανία να ενισχύσει τη στρατιωτική του υποστήριξη εν μέσω μιας βαριάς ρωσικής επίθεσης. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να καταστείλουν τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Οι φόβοι για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές έχουν αυξηθεί μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα κατασκοπείας και εκστρατείες επιρροής , ιδιαίτερα μεταξύ ακροδεξιών ομάδων, τον περασμένο μήνα.

«Οι εκστρατείες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης είναι ικανές να υπονομεύσουν τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οπλοστασίου των σύγχρονων υβριδικών επιθέσεων », αναφέρει το προσχέδιο πρότασης.

Η απαγόρευση χρηματοδότησης για αυτές τις εκστρατείες θα προστατεύσει τους πολίτες της ΕΕ από «κακοήθεις παρεμβάσεις», ανέφερε.

Οι προτάσεις ζητούν επίσης την απαγόρευση τεσσάρων μέσων ενημέρωσης να εκπέμπουν στην Ευρώπη.

Το νέο πακέτο Το πακέτο των κυρώσεων —το 14ο του μπλοκ μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία— είναι ως επί το πλείστον «τεχνικό και όχι πραγματικά ουσιαστικό», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη δυσκολία που έχει πλέον το μπλοκ να βρει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

«Κατά την άποψή μας [δεν είναι] ένα πολύ ισχυρό πακέτο».

Οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, υπηρεσιών cloud και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν έχουν συμπεριληφθεί παρά τα αιτήματα των κρατών μελών της Βαλτικής και των Σκανδιναβικών χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, η μεταφόρτωση LNG από τη Ρωσία σε χώρες εκτός του μπλοκ στα λιμάνια της ΕΕ θα απαγορευόταν, εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την πρόταση.

Το πακέτο επικεντρώνεται αντ’ αυτού στον περαιτέρω περιορισμό των εταιρειών που υποστηρίζουν την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τους αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών σε αγαθά που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές.

Καθορίζει περαιτέρω περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού ηλίου και στις εξαγωγές ορισμένων χημικών ουσιών, μεταλλευμάτων μαγγανίου, ενώσεων σπάνιων γαιών, πλαστικών, μηχανημάτων εκσκαφής, οθονών υπολογιστών και ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Η εναλλακτική στο Swift Η χρήση του Συστήματος Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS), μια εναλλακτική στην υπηρεσία διατραπεζικών μηνυμάτων Swift, αναμένεται επίσης να απαγορευτεί και 52 νέες οντότητες θα μπορούσαν να προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων, ο οποίος επιβάλλει ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Δεν είναι σαφές πότε θα εγκριθούν οι κυρώσεις από τα κράτη μέλη, καθώς τα προηγούμενα πακέτα απαιτούσαν εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Τα προσχέδια προτάσεων θα μπορούσαν ακόμα να αλλάξουν, προειδοποίησαν άτομα κοντά στο θέμα.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πιέζει επίσης να πατάξει την καταστρατήγηση των κυρώσεων. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που ανήκουν εν μέρει σε Ρώσους θα μπορούσαν να περιοριστούν στη μεταφορά αγαθών μέσω του μπλοκ, ενώ τα πλοία που μεταφέρουν αγαθά που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας θα απαγορευθεί η είσοδος στα λιμάνια της ΕΕ, αναφέρει το έγγραφο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments