Οικονομία

Τσακλόγλου για εργαζόμενους συνταξιούχους: Σε δύο μήνες δηλώθηκαν όσοι περιμέναμε να δηλωθούν σε δύο χρόνια

Τσακλόγλου για εργαζόμενους συνταξιούχους: Σε δύο μήνες δηλώθηκαν όσοι περιμέναμε να δηλωθούν σε δύο χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Μηλαπίδη για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο Πάνος Τσακλόγλου μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, την προσωπική διαφορά, αλλά και για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, την προσωπική διαφορά, αλλά και για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι το 2027, θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026, με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού, όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία, που συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών.

Τσακλόγλου:  Στα τέλη του 2026, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ

«Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική αλλαγή, αυτό που λέει η νομοθεσία είναι ότι εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη ανά τριετία. Αυτός ο έλεγχος έγινε και, μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα τέλη του 2026, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, μέσα σε μια τριετία, δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την απασχόληση συνταξιούχων και τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν, λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξή τους και εφαρμόζοντας ένα μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού. Όσον αφορά στις κρατήσεις, σημείωσε ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τις κρατήσεις που έχει κανονικά ένας εργαζόμενος που δεν είναι συνταξιούχος.

Τσακλόγλου: Πάνω από 82.000 εργαζόμενους συνταξιούχοι έχουν δηλωθεί

Μιλώντας για την επιτυχία του μέτρου, ο υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πάνω από 82.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, που έχουν δηλωθεί, μέχρι σήμερα, νούμερο το οποίο είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, υπήρχε μία περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί της τάξης του 30% και αυτό, μάλιστα, συνέβαινε ακόμα και αν κάποιος ήθελε να εργαστεί ακόμα και για λίγες ώρες. Αυτό που έχουμε αλλάξει τώρα είναι ότι έχουμε θεσπίσει έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ χαμηλού ύψους 10% επί των επιπρόσθετων αποδοχών του εργαζόμενου συνταξιούχου» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για την προσωπική διαφορά, επισημαίνοντας πως το κόστος για την κατάργηση του μέτρου είναι μεγάλο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Ο e-ΕΦΚΑ, τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρώθηκε κυρίως στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2019 να έχουν σήμερα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 20.000, με μέσο χρόνο απονομής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ως προς το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, πρόσφατα, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση, η οποία επέφερε εξίσωση των όρων παροχής επικουρικής σύνταξης σε άτομα τα οποία συνταξιοδοτούνται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ξεμπλοκάροντας αυτόματα πάνω από 10.000 συντάξεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σήμερα σε 26.000, όταν έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο νούμερο ήταν πάνω από 50.000».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments