Διεθνή

Β. Μακεδονία: Σήμερα οι εκλογές που ανησυχούν την Ελλάδα

Β. Μακεδονία: Σήμερα οι εκλογές που ανησυχούν την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Μια επικράτηση του VMRO θα επαναφέρει το σκέτο "Μακεδονία".

Σήμερα, 8 Μαΐου, διεξάγονται στη Βόρεια Μακεδονία οι προεδρικές εκλογές. Φέτος συµπίπτουν και µε τις βουλευτικές.

Απόλυτο φαβορί θεωρείται το VMRODPMNE. Αυτό µαρτυρά η επικράτηση της εκλεκτής του κόµµατος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έναντι του µέχρι πρότινος προέδρου της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 24 Απριλίου. Η ετυµηγορία της κάλπης έδειξε 41,2% έναντι 20,5%.

Τα µέλη του εθνικιστικού VMRO έχουν χρησιµοποιήσει πολλές φορές τη Συµφωνία των Πρεσπών για να πείσουν το ακροατήριό τους να τους δώσει ψήφο εµπιστοσύνης.

Στην Αθήνα επικρατεί εύλογος προβληµατισµός για την ανέλιξη της συγκεκριµένης παράταξης στην εξουσία, καθώς τόσο η Γκ. Σιλιάνοφσκα όσο και ο πρόεδρος του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, έχουν δηλώσει δηµοσίως ότι δεν πρόκειται να χρησιµοποιούν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριµένα, στις 11 Απριλίου η κ. Σιλιάνοφσκα είπε ότι θεωρεί πως το θέµα µε τη Συµφωνία των Πρεσπών παραµένει «ανοιχτό».

«Σεβόµενη την ξεκάθαρα εκπεφρασµένη βούληση των Μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέµβριο του 1991 (σ.σ.: Στο δηµοψήφισµα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέµβριο του 2018 (σ.σ.: Στο δηµοψήφισµα για τη Συµφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δηµόσιες δηλώσεις µου δεν θα χρησιµοποιώ τον επιθετικό προσδιορισµό “βόρεια”», κατέληγε τότε.

Ο δε κ. Μίτσκοσκι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate που είχε µε τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος (SDSM), Ντίµιταρ Κοβατσέφσκι, ερωτηθείς πώς θα κατονοµάζει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί, απάντησε ως εξής: «∆εν ξέρω γιατί θα πρέπει εµείς να αλλάξουµε συµπεριφορά, εάν λάβουµε την εµπιστοσύνη των πολιτών. Για µένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments