Πολιτική

Ευρωεκλογές: Ο ρόλος – κλειδί των αναποφάσιστων και των υπόγειων μετακινήσεων

Ευρωεκλογές: Ο ρόλος – κλειδί των αναποφάσιστων και των υπόγειων μετακινήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εκλογικά κερδισμένη εμφανίζεται, κατά την τρέχουσα περίοδο, η Ελληνική Λύση.

Η κινητικότητα και οι μετακινήσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζουν προς το παρόν αλληλοεπικαλύψεις και δεν συνοδεύονται από μαζικές μετατοπίσεις, εξ ου και το πολιτικό σκηνικό δεν παρουσιάζει πολύ σημαντικές μεταβολές. Μια πιο προσεκτική ανάλυση, ωστόσο, αναδεικνύει τα υπόγεια ρεύματα που αναπτύσσονται στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και φωτίζουν κάποιες από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αρχικά, η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ έχουν υψηλότερα ποσοστά συσπείρωσης από τα δύο πρώτα κόμματα, με 81,6%, 80,9% και 74,6% αντίστοιχα- στο ΠΑΣΟΚ, το ισοζύγιο μεταξύ εκροών και εισροών είναι τέτοιο που δεν προστίθενται νέες δυνάμεις και τα ποσοστά συσπείρωσης φαίνεται να έχουν το πιο θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ έχουν το χαμηλότερο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων και κανένα κόμμα δεν μπορεί να περιμένει σημαντική ώθηση από αυτό το τμήμα.

Η εισροή από τη Νέα Δημοκρατία διατηρείται στο 3,8%, αλλά ο δείκτης αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν 4,4%. Ακόμη και πριν ο Άρειος Πάγος ανακοινώσει την απαγόρευση συμμετοχής των “Σπαρτιατών” στις εκλογές, η Ελληνική Λύση λάμβανε το 20,8% του εκλογικού σώματος, με εισροή από τη “Νίκη” 6,7%.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο συνδυαστικό ποσοστό συμμετοχής, με 65,9% και 63,5% αντίστοιχα- ενώ το συνδυαστικό ποσοστό της ΝΔ παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα στοιχεία του τελευταίου δημοψηφίσματος, του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον ικανοποιητικό σε σχέση με το παρελθόν και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για κόμμα της αντιπολίτευσης.

Για το κυβερνών κόμμα, το πρόβλημα παραμένει ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι 14,8% κατά τους τελευταίους μήνες. Η θετική ανάγνωση για τη Ν.Δ. έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος έχει εγκατασταθεί στην αδιευκρίνιστη ζώνη εδώ και περίπου τρεις μήνες, μη δείχνοντας διάθεση μετακίνησης προς κάποιον άλλον πολιτικό φορέα. Η Ν.Δ. μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτούς τους ψηφοφόρους, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να σχετίζεται με την αποχή ως ένδειξη δυσαρέσκειας για κάποιες από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παρουσιάζει μια σταθερή εκροή προς τη Νέα Αριστερά, την οποία έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει στο 7,5%, αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, 14,4%, το οποίο προσπαθεί να ανακτήσει έως την 9η Ιουνίου.

Είναι επομένως σαφές ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν τη μεγαλύτερη δυνητική βάση ψηφοφόρων μεταξύ των άλλων κομμάτων. Το ζητούμενο για την προεκλογική περίοδο, που ξεκινά μετά το Πάσχα, είναι αν θα καταφέρουν να τις ενεργοποιήσουν ή αν αυτές θα επιλέξουν διαφορετικές κατευθύνσεις, λειτουργώντας στο πλαίσιο της χαλαρής ή πειραματικής ψήφου που δίνει η ευρωκάλπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments