Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσφορία για τη δεξιά στροφή Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσφορία για τη δεξιά στροφή Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κομματικά στελέχη καταλογίζουν συντηρητική μετατόπιση στον Κασσελάκη.

Με ποτάμι που φουσκώνει μοιάζει η οργή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βλέπουν το κόμμα τους να μεταλλάσσεται σε έναν φορέα ο οποίος πολιτικά και ιδεολογικά έχει μετακινηθεί στο Κέντρο, ρίχνοντας, μάλιστα, τα δίχτυα του και προς την Κεντροδεξιά.

Οι περισσότεροι από αυτούς αισθάνονται εγκλωβισμένοι, καθώς ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν τους εκφράζει καθόλου, αλλά, από την άλλη, δεν μπορούν να μιλήσουν, γιατί θα κατηγορηθούν ως υπονομευτές.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες διαιρέσεις μετά τις ευρωεκλογές. Δηλαδή, από εκείνους που τον στήριξαν και τον έκαναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να απαλλαγούν από την εσωστρέφεια και επειδή πίστευαν ότι κάτι νέο κυοφορείται και εμφανίζεται στην Αριστερά.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι την επομένη των ευρωεκλογών – ανάλογα με τα αποτελέσματα βέβαια – θα ξεσπάσει ένας νέος εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία το τι είδους κόμμα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που εμφανίζονται εξοργισμένα από τα λόγια και τις πράξεις του Στέφανου Κασσελάκη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, δεν συντάσσεται με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εκφράσει ανοιχτά τη θέση του για όσα συμβαίνουν στο κόμμα.

Μάλιστα, θεωρούν ότι ακόμα και στο πιο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος δεν εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, καθώς σε πολλές οργανώσεις δεν διενεργήθηκαν εκλογές. Επομένως, η πλειονότητα όσων συμμετείχαν σε αυτή την κορυφαία διαδικασία ήταν πολίτες χωρίς κομματική ένταξη και απλώς υποστηρικτές του νέου προέδρου.

Οι αντίπαλοι της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά υποστηρίζουν ωστόσο ότι η βάση δεν αντέδρασε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, τη συγκεκριμένη στιγμή, ακόμη και τα στελέχη δεν αντιδρούν, επειδή δεν είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση του νέου Προέδρου.

Λένε δε ότι, όταν αποφασίσουν να μιλήσουν και να πουν ανοικτά τη γνώμη τους στην κοινωνία -για τα βαφτίσια, το λάδι στην κολυμπήθρα, αλλά και για μια σειρά από θέματα, όπως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαιστινιακό-, πολλά θα αλλάξουν. Εκεί θα φανούν οι πραγματικές αντιδράσεις των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κατά πόσον ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί πάνω από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η τακτική του και το άνοιγμά του προς την κεντροδεξιά στέφθηκαν με επιτυχία.

Η εντύπωση που αφήνει η συνεργασία των πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή Άρη Σπηλιωτόπουλου στα θέματα της επικοινωνιακής πολιτικής εντάσσεταται στη γενικότερη τάση της αντιπολίτευσης και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη δική του γραμμή, σε αντίθεση με τις κοινοβουλευτικές αποφάσεις.

Θα τελειώσει με τους παλιούς;

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει αποφασισμένος να απαλλαγεί από παλαιές εσωκομματικές φωνές.

Η συνομιλία του με έναν Κερκυραίο πρώην ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστική για τα σχέδιά του.

«Η μελλοντική ηγετική ομάδα αυτού του κόμματος είναι καλά παιδιά. Πολλοί δεν ήταν καλά παιδιά» απάντησε στον αποστασιοποιημένο…  ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος του ζήτησε να καθαρίσει με τη νομενκλατούρα.

Η συνομιλία αυτή είναι ενδεικτική και της σύνθεσης του νέου εκλογικού σώματος στο οποίο απευθύνεται ο κ. Κασσελάκης και της απομάκρυνσης του ίδιου του κόμματος από τις παραδοσιακές γραμμές του.

Στα «κακά παιδιά» προφανές είναι ότι συγκαταλέγονται όσοι αποχώρησαν με τις διασπάσεις που ακολούθησαν την εκλογή του κ. Κασσελάκη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξαιρέσει και εκείνους που παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικής επιβίωσης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται σε πρόσωπα που ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια τους τίμησε με την ψήφο του και που ο Αλέξης Τσίπρας τους είχε προμετωπίδα του κόμματος και της κυβέρνησής του.

Η δέσμευση του κ. Κασσελάκη στον Κερκυραίο πολίτη είναι ενδεικτική ωστόσο και για το γεγονός ότι είναι αποφασισμένος να ξεμπερδέψει με το «παλιό» την επόμενη των εκλογών δείχνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις του να προχωρήσει με πρόσωπα της επιλογής του που δεν θα έχουν ένσημα στον κομματικό μηχανισμό και που στην πλειονότητά τους θα είναι πρόσωπα χωρίς καμία ιστορική σχέση και συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πράξη αυτά τα πρόσωπα θα προέλθουν από τα περίφημα προσωπικά think tanks του προέδρου – μοντέλο που αντέγραψε από τον Αλέξη Τσίπρα – ενώ από τα πλάνα του κ. Κασσελάκη πολλοί είναι εκείνοι που εξαιρούν ακόμη και τα στελέχη εκείνα της παλιάς φρουράς που τον στήριξαν και που θα βγουν στην επόμενη φάση από τη βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments