SPOTLIGHTS

Eurovision: Ποιος θα διοικούσε την ΕΕ αν αποφασιστεί από τον διαγωνισμό τραγουδιού;

Eurovision: Ποιος θα διοικούσε την ΕΕ αν αποφασιστεί από τον διαγωνισμό τραγουδιού;

Πηγή Φωτογραφίας: /greekcitytimes.com

Η λύση στους αγώνες εξουσίας της ΕΕ που κανείς δεν ζήτησε.

Η ψήφος για την οποία ενδιαφέρεται περισσότερο η Ευρώπη είναι σχεδόν μπροστά μας.

Όχι, όχι οι εκλογές στην ΕΕ — που ενδιαφέρουν μόνο περίπου το 60 τοις εκατό των πολιτών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου *. Εννοούμε τη Eurovision.

* Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε όλες τις σοβαρές, αξιοσέβαστες ιστορίες σχετικά με τις εκλογές στην ΕΕ που δημιουργήθηκαν από το newsroom μας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο εκλογικό μας κέντρο εδώ . Αυτό δεν είναι ένα από αυτά.

Οπλισμένοι με δεδομένα που ερμηνεύονται επιδέξια και παρουσιάζονται στα συναρπαστικά γραφήματα παρακάτω, αναρωτηθήκαμε: Τι θα γινόταν αν οι ψήφοι της Eurovision είχαν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη; Τι θα γινόταν αν, αντί για (μερικές φορές φευγαλέα) μουσική δόξα, οι νικητές έπρεπε να καλέσουν τους πυροβολισμούς στην ΕΕ;

Εν ολίγοις: Μπορεί η Eurovision να διορθώσει τη δημοκρατία;

Αρχικά, πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα μικρό πλαίσιο και να δούμε ποιος έχει λάβει μέρος στους περισσότερους διαγωνισμούς τραγουδιού της Eurovision.

Μέχρι στιγμής, 27 διαφορετικές χώρες έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό, με τη Σουηδία και την Ιρλανδία να ηγούνται της ομάδας με επτά νίκες η καθεμία. Είναι οι πραγματικοί Super Troupers .

Map of Eurovision results showing wins and nul points in the final for each country.

Παρά τα πολλά παράπονα για τα flops και την αντιβρετανική προκατάληψη, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, με πέντε νίκες στο όνομά του. Αλλά οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, επομένως δεν έχουν θέση σε αυτή την κατάταξη.

*Azerbaijan and Monaco are not visible but each have one victory and Monaco had one nul points final performance. Yugoslavia also had one victory and one nul points final performance.SOURCE: The Eurovision Dataset by J. Spijkervet; Measuring the Eurovision Song Contest: A Living Dataset for Real-World by J. Burgoyne, J. Spijkervet, and D. Baker; EurovisionWorld.com

Και για κάθε νικητή πρέπει να υπάρχει ένας χαμένος: 18 χώρες έχουν απομακρυνθεί από τον τελικό με τους τρομακτικούς μηδενικούς πόντους . Η Νορβηγία και η Αυστρία προηγούνται με τέσσερις άσκοπους τελικούς η κάθε μία, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με τρεις.

Σκάβοντας στα δεδομένα

Λοιπόν, τι έχει να πει η Eurovision για το ποιος πρέπει να είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Εξετάσαμε τον αριθμό των πόντων της Eurovision που έχει κερδίσει κάθε χώρα της ΕΕ-27 τα τελευταία 10 χρόνια και μάθαμε ότι, προκαλώντας σοκ για όλους, η Σουηδία, οι φετινοί οικοδεσπότες, θα έπρεπε να διευθύνουν το σόου, με λίγη βοήθεια από έναν φίλο του Νότου: Ιταλία.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μικρή Μάλτα και η Κύπρος πρέπει να κινηθούν προς την κεντρική σκηνή. Αλλά η Γερμανία πρέπει να πάρει πίσω θέση.

Κάντε μια σκέψη, επίσης, για το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία, που βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης λόγω της έλλειψης συμμετοχής τους στον διαγωνισμό την τελευταία δεκαετία. Το Λουξεμβούργο συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό, επομένως θα μπορούσε να ανέβει στην κατάταξη, αλλά η Σλοβακία δεν είναι και δεν έχει συμμετάσχει από το 2012.

SOURCE: The Eurovision Dataset by J. Spijkervet; Measuring the Eurovision Song Contest: A Living Dataset for Real-World by J. Burgoyne, J. Spijkervet, and D. Baker; EurovisionWorld.com; European Parliament; POLITICO Research

Μάθημα ιστορίας

Υπάρχουν βέβαια πολλές ομοιότητες μεταξύ της Eurovision και της Ε.Ε. Και οι δύο είναι σχετικά αποκλειστικοί σύλλογοι στους οποίους πολλοί θέλουν να ενταχθούν, μέσω αυτού που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως διαδικασία διεύρυνσης.

Η Eurovision ξεκίνησε το 1956 με επτά συμμετέχουσες χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία (αυτά είναι τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα συν το μέρος που μας έδωσαν το Toblerone).

Σε μια πρώιμη ένδειξη της σημασίας της ΕΕ, η Ελβετία κέρδισε την πρώτη έκδοση, αν και η ψηφοφορία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ (όπως ακριβώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Όμως, σε αντίθεση με την ΕΕ, οι ενταξιακές συνομιλίες στη Eurovision προχωρούν γρήγορα και ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τραγούδια από 52 χώρες όλα αυτά τα χρόνια — τα περισσότερα, αλλά όχι όλες, στην Ευρώπη (γεια, Αυστραλία).

Και ενώ η Σουηδία (η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 1995) κατάφερε να κρατήσει μακριά τους αντιπάλους της, δεν ήταν χωρίς διαμάχες. Πέρυσι, για παράδειγμα, η ψηφοφορία του κοινού ήταν υπέρ της Φινλανδίας, αλλά η Σουηδή Loreen κέρδισε λόγω της ψήφου της κριτικής επιτροπής.

Η Σουηδία τα πήγε τόσο καλά όλα αυτά τα χρόνια, καθώς λαμβάνει αρκετή υποστήριξη από ένα ευρύ ψηφοφόρο μπλοκ συμμάχων κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Αλλά αυτές οι φιλίες μπορεί να μην είναι ανταποδοτικές: οι Σουηδοί δίνουν σχεδόν το σύνολο των ψήφων τους στη γειτονική Νορβηγία.

SOURCE: The Eurovision Dataset by J. Spijkervet; Measuring the Eurovision Song Contest: A Living Dataset for Real-World by J. Burgoyne, J. Spijkervet, and D. Baker; EurovisionWorld.com; POLITICO Research

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αρκετή υποστήριξη για την Ουκρανία, με φίλους όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ιταλία να έχουν την πλάτη τους στη Eurovision, καθώς και τους παραδοσιακούς έρωτες της Eurovision μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, και Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments