SPOTLIGHTS

Η Μολδαβία προσπαθεί να απελευθερωθεί από τη ρωσική μηχανή παραπληροφόρησης

Η Μολδαβία προσπαθεί να απελευθερωθεί από τη ρωσική μηχανή παραπληροφόρησης

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Με δημοψήφισμα στην ΕΕ και προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο, η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία αποκρούει ένα μπαράζ παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και πολιτικής διαφθοράς που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.

Τις τελευταίες ημέρες του 2023, η φιλοδυτική Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu έκανε κάτι περίεργο: Απαγόρευσε στους ανθρώπους να πίνουν ένα δημοφιλές τσάι με μούρα.

Το κοκκώδες βίντεο εμφανίστηκε αρχικά στο Telegram και στη συνέχεια γρήγορα στο Facebook, λίγο πριν από τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς. Υποτίθεται ότι έδειχνε τον Σαντού να κοροϊδεύει τους φτωχούς της χώρας θέτοντας εκτός νόμου το μάζεμα του τριαντάφυλλου, ενός άγριου μούρου που χρησιμοποιείται σε ένα παραδοσιακό ποτό γιουλέτι. Ο προφανής λόγος του Sandu για την απαγόρευση: προστασία του περιβάλλοντος.

Η πεζή ανακοίνωση τράβηξε την προσοχή του κοινού σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μικρότερος από 1.000 δολάρια. Πολλοί εδώ θυμούνται ακόμα μέλη της οικογένειας που αναζητούσαν τροφή στο δάσος κατά τη διάρκεια της φτωχής σοβιετικής εποχής. Έτσι, η απαγόρευση των τριαντάφυλλων χτύπησε κοντά στο σπίτι.

Για όσους κατηγόρησαν τη Σαντού ως δυτική μαριονέτα, το βίντεο ήταν τελικά απόδειξη ότι ήταν πρόθυμη να εγκαταλείψει μια αγαπημένη εθνική παράδοση, όλα στο όνομα της ατζέντας της υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα. Το βίντεο ήταν πλαστό.

Δημιουργήθηκε, όπως πολλά άλλα που έχουν βάλει στο στόχαστρο την 51χρονη πολιτικό, από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχονται από τους πολιτικούς της αντιπάλους — σχεδόν όλοι τους έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ήταν ένα deepfake.

«Αυτά τα deepfakes αποτελούν μέρος [ένας] νέο στάδιο του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Μολδαβίας», είπε ο Stanislav Secrieru, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Sandu, στο POLITICO στο σπαρταριστό γραφείο του — διακοσμημένο με λίγες μόνο στιγμές — στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Κισινάου, απέναντι. ο δρόμος από το επιβλητικό κοινοβούλιο της Σοβιετικής εποχής.

Αφού το deepfake βίντεο έγινε viral, η Sandu αναγκάστηκε να απομυθοποιήσει το ψέμα στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της στο Facebook.

«Αυτό που περιμένουμε είναι περισσότερα από αυτά τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο Σεκριέρου.

Αυτή η μικρή χώρα της Ανατολικής Ευρώπης – της οποίας ο πληθυσμός είναι περίπου ισοδύναμος με αυτόν του Παρισιού ή του Σικάγου – έχει γίνει το σημείο μηδέν στη μάχη μεταξύ της παραπληροφόρησης, μεγάλο μέρος της που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη, και των εκλογών.

Ενώ άλλες δημοκρατίες φοβούνται την ανάμιξη ξένων κυβερνήσεων στις υποθέσεις τους, για τη Μολδαβία, μια τέτοια παρέμβαση έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα. Κάποιοι, όπως ο Secrieru, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας, ανησυχούν ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες παρέμβασης από τη Μόσχα μπορεί να θέσουν τα θεμέλια μεταξύ των ντόπιων για μια πιθανή ρωσική εισβολή, κάποια στιγμή.

Βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας, με μια αρκετά μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα και μια πρόσφατη εισροή Ουκρανών προσφύγων, η Μολδαβία διεξάγει μια κρίσιμη, διπλή ψηφοφορία τον Οκτώβριο: προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Ο Sandu, ο οποίος επιδιώκει άλλη μια τετραετή θητεία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα. Το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2025 θα γίνουν και βουλευτικές εκλογές.

Περίπου το 60 τοις εκατό των Μολδαβών υποστηρίζει τώρα τέτοιους στενότερους δεσμούς με τη Δύση. Η ΕΕ των 27 χωρών αντιπροσωπεύει ήδη τον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της χώρας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Μολδαβοί έχουν ήδη την υπηκοότητα της ΕΕ μέσω στενών οικογενειακών δεσμών με τη γειτονική Ρουμανία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιδιώκει άλλη μια πενταετή θητεία στις Βρυξέλλες, έχει κάνει τη Μολδαβία -και το Σαντού που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ- τα παιδιά της αφίσας για την πορεία του μπλοκ στην Ανατολή.

Δεν πέρασε απαρατήρητο από το Κρεμλίνο και τους τοπικούς συμμάχους του.

Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ορατή παρουσία στην Υπερδνειστερία, έναν θύλακα Ρωσόφωνων που αποσχίστηκε ανεπίσημα από τη Μολδαβία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στη Γκαγκαουζία, μια αυτόνομη περιοχή στο νότο της χώρας, φιλομοσκοβίτες πολιτικοί έχουν φλερτάρει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει την επαναστατημένη επαρχία της Μολδαβίας.

Τα φιλο-Κρεμλίνο πολιτικά κόμματα – ειδικά εκείνα που συνδέονται με τον γεννημένο στο Ισραήλ δισεκατομμυριούχο Ilan Shor, ο οποίος έχει επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ για τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τη μολδαβική δημοκρατία – θα παρουσιάσουν υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ενόψει αυτής της ψηφοφορίας, οι χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία στοχεύουν συνήθως την κρίσιμη υποδομή της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας 36ωρης κυβερνοεπίθεσης εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων, ενώ το POLITICO βρισκόταν στη Μολδαβία για να κάνει αναφορά για αυτό το άρθρο.

«Κοιμήθηκα τέσσερις ώρες χθες γιατί ήμασταν στη συνάντηση σχεδόν όλη τη νύχτα», είπε ο Alexandru Coreţchi, διευθυντής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας της χώρας, στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του, τρίβοντας τα μάτια του ενώ έκανε επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις καθώς η ομάδα του σκουπιζόταν. η τελευταία επίθεση.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Μολδαβία έγινε στόχος, πρόσθεσε, επειδή περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ είχαν κατασχεθεί, συλλογικά, από φιλορώσους πολιτικούς καθώς επέστρεφαν στο Κισινάου από μια συγκέντρωση στη Μόσχα νωρίτερα τον Απρίλιο. Ενώ βρίσκονταν στη Ρωσία, σχεδίαζαν το παιχνίδι για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και το δημοψήφισμα για την ΕΕ.

«Όταν αρχίσαμε να δηλώνουμε την πρόθεσή μας να είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, οι επιθέσεις έγιναν πιο βίαιες, πιο περίπλοκες», είπε ο Coreţchi.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments