Ελλάδα

Σκουριές – Χαλκιδική: Αναγκάζουν εργαζόμενους σε 11ωρη εργασία κάτω από τη γη

Σκουριές – Χαλκιδική: Αναγκάζουν εργαζόμενους σε 11ωρη εργασία κάτω από τη γη
Έγγραφο-«βόμβα» της Επιθεώρησης Εργασίας αποκαλύπτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυριακή Μάλαμα, που καταγγέλλει καταστάσεις λατινοαμερικανικού τύπου

Σε 11ωρη εργασία κάτω από τη γη σε δύσκολα τεχνικά έργα αναγκάζει εργαζόμενους στις Σκουριές Χαλκιδικής η εταιρεία «Τεχνοχημική ΕΠΕ», υπεργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός», με μονομερή τροποποίηση συμβάσεων θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία τους.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, η οποία φέρνει στο φως έγγραφο-«βόμβα» από την επιθεώρηση Εργασίας, που περιήλθε στη διάθεσή της μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε σχέση με το τι συμβαίνει στις Σκουριές και στο εργοτάξιο που διαχειρίζεται εκεί η «Ελληνικός Χρυσός» κι οι υπεργολάβοι της. Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, που δέχθηκε καταγγελίες από το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής και από επιχειρησιακά σωματεία της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός», «οι εκεί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν μία κατάσταση, πως συμφωνούν στην εφαρμογή “εντεκάωρης Εργασίας για τέσσερις ημέρες και ημερήσιας ανάπαυσης για άλλες τέσσερις ημέρες” και ήδη έλαβαν εντολή να εργαστούν με το συγκεκριμένο καθεστώς».

«Στην καταγγελία τους, τα σωματεία επίσης αναφέρουν πως έχουν έννομο συμφέρον να καταγγείλουν το ως άνω περιστατικό, καθώς δέχονται πιέσεις από την εργοδότρια εταιρία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, να δεχθούν να υπογράψουν σύμβαση με 12ωρες βάρδιες. Αναφέρουν ότι το πιο πάνω περιστατικό έγινε χρονικά τη στιγμή εκείνη που η εταιρία πιέζει τα συνδικαλιστικά της όργανα, να δεχθούν το παραπάνω σύστημα και για τα δικά της μέλη και να συνυπογράψουν το σύστημα αυτό στην επερχόμενη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Δηλώνουν επίσης ότι είναι πεπεισμένοι πως η στάση του εργολάβου υπαγορεύτηκε/επιβλήθηκε από την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” προκειμένου να ασκηθεί πίεση και στα σωματεία και στους εργαζόμενους της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προκειμένου να δεχθούν το ίδιο σύστημα εργασίας» σημειώνει η Επιθεώρηση Εργασίας.

«Η επιχείρηση έχει υποβάλει το έντυπο Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας με δηλωμένη εντεκάωρη εργασία για δεκαεπτά (17) εργαζόμενους και δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε διαβούλευση της επιχείρησης με επιχειρησιακό σωματείο ή ένωση προσώπων σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, αλλά ούτε και τροποποίηση των όρων εργασίας των εργαζομένων κατόπιν συμφωνίας, η επιχείρηση κλήθηκε στην παροχή έγγραφων εξηγήσεων» προσθέτει.

Κ. Μάλαμα: Καταστάσεις λατινοαμερικανικού τύπου στις Σκουριές της Χαλκιδικής

«Ο συγκεκριμένος εξαναγκασμός προκύπτει από μονομερή τροποποίηση συμβάσεων, χωρίς διαπραγμάτευση και θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια ανθρώπων, μέσω της υπερξάντλησης τους σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες» υπογραμμίζει η Κυριακή Μάλαμα σε ανακοίνωσή της.

«Το μοντέλο αυτό θέλει να υιοθετήσει η Ελληνικός Χρυσός για όλους τους εργαζόμενους της εκβιάζοντας τους. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η κοινωνία της Χαλκιδικής έχει μόνο να χάσει από την παρουσία της Ελληνικός Χρυσός και καλούμε όλους τους πολίτες να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι αυτές οι πρακτικές εκβιασμών κι εργασίας σε συνθήκες κάτεργου, που συναντάμε σε χώρες του τρίτου κόσμου, γενικεύονται επειδή έχουμε στην κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όσο η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει να υπάρχει, τόσο η Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει να εξοντώνει εργαζόμενους και περιβάλλον και να μην αφήνει κέρδη στον τόπο» καταλήγει η Κυριακή Μάλαμα.

Διαβάστε το έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments