Ελλάδα

Τουρισμός από Μάρτιο έως Νοέμβριο με ισχυρή παρουσία Αμερικανών – Βρετανών

Τουρισμός από Μάρτιο έως Νοέμβριο με ισχυρή παρουσία Αμερικανών – Βρετανών

Πηγή Φωτογραφίας: immigrantinvest.com

Κερδίζει έδαφος η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Διπλάσια η off season παρουσία των Βρετανών σε σχέση με το 2016, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες διευρύνουν τη θερινή σεζόν από Μάρτιο ως Νοέμβριο.

Αυξάνουν το αποτύπωμά τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Οι δύο μεγαλύτερες δεξαμενές διεθνών αφίξεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας, πρωταγωνιστούν στις επιδόσεις και για το 2024, καταγράφοντας αύξηση 22% και 24% αντίστοιχα για το πρώτο τετράμηνο. Η διεθνής επιβατική κίνηση βάζει τη σφραγίδα της στις εντυπωσιακές επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην αρχή του 2024, που προϊδεάζουν ακόμα για «απογείωση» ακόμη και πάνω από την αναθεωρημένη πρόβλεψη των 29,9 εκατ. επιβατών.

Ο Μάιος κινείται ήδη στους ρυθμούς που έκλεισε το πρώτο τετράμηνο του έτους, με άνοδο της κίνησης κατά 16,5%. Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, το οποίο είναι και το πιο υποτονικό στις αερομεταφορές διεθνώς, όχι μόνο άνοιξαν τον δρόμο για νέο ρεκόρ αλλά επιβεβαίωσαν ότι η πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν κερδίζει πόντους.

Έχοντας παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε επίπεδο εισπράξεων όσο και αφίξεων το 2023 μεταξύ των σημαντικότερων ξένων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό, η αμερικανική αγορά ανεβάζει στροφές και για τη φετινή σεζόν. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για την ελληνική αγορά φτάνει στις 1,43 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 30% σε σχέση με πέρυσι, με την Αθήνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τουριστικών προορισμών των Αμερικανών.

Οι τουριστικές αφίξεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Αθήνας το 2023 έκλεισαν στο 1 εκατ. από 686 χιλιάδες το 2022, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξεως του 146%. Για το 2023, το ρεκόρ του αεροδρομίου συνδυάστηκε με ρεκόρ τουριστικής κίνησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφοντας 1,05 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 51% συγκριτικά με το 2019.

Φέτος οι αμερικανικοί αερομεταφορείς -και όχι μόνο- επενδύουν παραπάνω στις απευθείας συνδέσειςμε τις ΗΠΑ που θα φτάσουν στο πικ της σεζόν τις 82 σε εβδομαδιαία βάση από τις 67 του περσινού καλοκαιριού. Οι καθημερινές αναχωρήσεις από την Αθήνα θα είναι σχεδόν 12 από συνολικά πέντε αεροπορικές εταιρείες.

Εχθές, με μία εκδήλωση στην Αθήνα, η United Airlines εγκαινίασε νέα της καθημερινή απευθείας πτήση Αθήνα – Σικάγο, που σήμερα θα κάνει το πρώτο της δρομολόγιο. Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία, που συνδέει ήδη την Αθήνα με Νέα Υόρκη/Νιούαρκ, Ουάσιγκτον και Σικάγο, με εποχικά δρομολόγια, φέτος προχωρά σε αύξηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά κατά 25%, ενώ ξεκίνησε νωρίτερα τις πτήσεις της από κάθε άλλη χρονιά.

Η εταιρεία που εκτελεί και τη μοναδική απευθείας σύνδεση με την Ουάσιγκτον, κατέχει ένα μερίδιο 23% της αμερικανικής αγοράς στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από το 2016, που πέταξε πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει καταγράψει αύξηση 300% τόσο σε επιβατική κίνηση όσο και σε χωρητικότητα. Για τη United, το 2024 είναι ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, καθώς πετά με τις περισσότερες από ποτέ διαθέσιμες θέσεις, ενώ διαθέτει πλέον τρία αεροπλάνα στο ελληνικό έδαφος και μέχρι τέλος Νοεμβρίου, επιμηκύνοντας την παρουσία της.

Νωρίτερα ξεκίνησαν φέτος τις εποχιακές συνδέσεις τους και οι άλλοι αμερικανικοί αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δηλαδή American Airlines και Delta Airlines. Συνεχίζεται, βεβαίως, με σταθερά υψηλές πληρότητες και η απευθείας σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη από την Emirates καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνολικά, τα απευθείας δρομολόγια το 2024 θα είναι 11 με την προσθήκη της Norse Atlantic, που θα εκτελεί το Αθήνα – Νέα Υόρκη/JFK.

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,4 εκατ. ταξιδιώτες, αυξήθηκε κατά 29,1% συγκριτικά με το 2022, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση 14,4%. Το καταναλωτικό προφίλ των Αμερικανών τουριστών ταιριάζει στις αγορές στόχους που έχει βάλει στο ραντάρ του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ώστε τα επόμενα χρόνια να διατηρήσει ψηλά και την κερδοφορία του.

Οι Βρετανοί πρώτοι στο off season

Σημαντική συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν έχουν οι Βρετανοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, οι Βρετανοί επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα εκτός περιόδου αιχμής ήταν σχεδόν διπλάσιοι το 2023 συγκριτικά με το 2016. Ειδικότερα, το 2023 καταγράφηκαν 138.000 τουριστικές αφίξεις περισσότερες από το 2016, μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, αριθμός που μαρτυρά αύξηση της τάξης του 77%. Μάλιστα εκτός περιόδου αιχμής ταξίδεψαν στην Ελλάδα σχεδόν οι μισοί Βρετανοί τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα το 2023.

Παράλληλα, η βρετανική αγορά, που παραμένει μία από τις παραδοσιακές ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, συνέβαλε στα περσινά ρεκόρ με μία αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με τις προ πανδημίας επιδόσεις. Τη στιγμή μάλιστα που η πρώτη σε αφίξεις κι έσοδα αγορά, η γερμανική, κέρδισε μεν τα «πρωτεία» αλλά δεν έχει καταφέρει να καλύψει απόλυτα της απώλειες της πανδημίας.

Το 2023, η απευθείας επιβατική κίνηση από και προς τη Βρετανία ξεπέρασε τους 1,85 εκατ. επιβάτες, ενώ ήδη μέσα στο τετράμηνο του 2024 έχουν διακινηθεί 534 χιλιάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Επίσης, ήταν η δεύτερη αγορά σε τουριστικές αφίξεις με 687 χιλιάδες επιβάτες, αυξημένους κατά 19% συγκριτικά με το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments