Διεθνή

Πώς η πρόταση Λε Πεν σε Μελόνι αλλάζει τις ισορροπίες

Πώς η πρόταση Λε Πεν σε Μελόνι αλλάζει τις ισορροπίες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Μαρίν Λεπέν προσκαλεί τη Μελόνι να συνεργαστούν σχηματίζοντας μία ακροδεξιά ομάδα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν, οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν ένα κύμα ανόδου για την ακροδεξιά και ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται νέες ισορροπίες σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Για παράδειγμα η Μελόνι, έχει δεχτεί δύο προτάσεις, η μία προέρχεται από την πλευρά της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από την Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν.

Σύμφωνα με τις ισορροπίες που ισχύουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κόμματα της ακροδεξιάς είναι χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες. Σε περίπτωση που συνεργάζονταν και λάμβαναν τα νούμερα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά θα αναδεικνυόταν σε δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν είναι ενταγμένο στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι βρίσκεται στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.(ECR)

Σύμφωνα με το Politico, οι δημοσκοπήσεις δίνουν 68 έδρες για το ID, 71 για το ECR, σύνολο 139 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720. Το AfD μπορεί να λάβει μέχρι και 17 έδρες και το ανένταχτο ουγγρικό κόμμα Fidesz έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζονται για την (προς το παρόν ανομοιογενή) ακροδεξιά.

Από την άλλη, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση 174 εδρών, ενώ από την άλλη οι Σοσιαλιστές αναμένεται να λάβουν περίπου 144 έδρες.

H πρόταση της Λεπέν και της Φον ντερ Λάιεν προς τη Μελόνι

Η Λεπέν προτείνει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό την ένωση των κομμάτων τους, δημιουργώντας μία ακροδεξιά ευρωομάδα, πράγμα που αν γίνει και επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις, αναμένεται να σχηματιστεί η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη της, στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.»

Στη συνέντευξη, η Λεπέν αρνήθηκε ότι η διακοπή των δεσμών με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη. Για την Μελόνι, είπε: “Πιστεύω ότι εκείνη και εγώ συμφωνούμε στα ουσιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας”.

Την ίδια ώρα η Τζόρτζια Μελόνι, «φλερτάρεται» και από την νυν πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία του στην Ευρωβουλή.

Πώς απαντά η Μελόνι στις προτάσεις

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης της Λεπέν. Σε συνέντευξη της, η Μελόνι δήλωσε ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές όσον αφορά πιθανές συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, η ίδια είπε «Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, είπε. Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια.

Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία -με άλλα λόγια- που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση.» Από την άλλη, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια πλειοψηφία με την αριστερά. «Για όλα τα υπόλοιπα, θα το δούμε.», ανέφερε.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments