Πολιτική

Αποκαθίστανται πλήρως οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας

Αποκαθίστανται πλήρως οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα "μαύρα σύννεφα" στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν παρελθόν.

Την περίοδο 2020-2022 οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έφτασαν ίσως στο υψηλότερο σηµείο της σύγχρονης ιστορίας τους. Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της χώρας µας στην κρίση µε την Τουρκία τον Αύγουστο του 2020, που ελάχιστα έφτασε από το να δηµιουργήσει θερµό επεισόδιο.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευσή τους για ανταλλαγή βοήθειας και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας σε περίπτωση που κρίνουν ότι μια ένοπλη επίθεση απειλεί την επικράτειά τους. Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων περιλάμβανε την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία και τριών φρεγατών Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά την επανεκλογή των Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερη θητεία στην εξουσία, το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, οι σχέσεις αναθερµάνθηκαν εκ νέου. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τρεις φορές µέσα σε µόλις λίγους µήνες: στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στη Μάλτα, στο περιθώριο της σύσκεψης των εννέα ευρωµεσογειακών κρατών (EUMED9), και στο Παρίσι, συζητώντας µεταξύ άλλων τη δηµιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόµου, µέσω κατ’ αρχάς της Κύπρου και εν συνεχεία πιθανώς της Ελλάδας, για τη µεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το τελευταίο εξάμηνο, υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και πολλοί πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ούτε ο Εμμανουέλ Μακρόν ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία τον Απρίλιο, όπως αρχικά φημολογήθηκε, για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μασσαλία. Φαίνεται ότι η συνεργασία για την κατασκευή νέων κορβετών και η συμφωνία για νέα πολεμικά αεροσκάφη, δύο συμφωνίες που δεν περιλαμβάνουν τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, παίζουν ρόλο σε αυτό.

Η Ελλάδα ενδιαφερόταν και ήταν σχεδόν έτοιµη πέρυσι να επιλέξει ανάµεσα στην πρόταση των Γάλλων για τις κορβέτες Gowind της Naval Group (εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belh@rra) και αυτήν των Ιταλών για τις κορβέτες FCX-30, της εταιρείας Fincantieri. Ωστόσο, τον περασµένο ∆εκέµβριο τα δηµοσιονοµικά περιθώρια της επόµενης δεκαετίας και οι ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων εξετάστηκαν σε νέα βάση και αποφασίστηκε να µην προχωρήσει η προµήθεια των κορβετών, ούτε να ενεργοποιηθεί η option για τέταρτη φρεγάτα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς, Constellation. Αυτή η απόφαση ενισχύει σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό και αναζωογονεί τα ελληνικά ναυπηγεία. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν ευνοϊκά αποδεκτές από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο θα προτιμούσε η χώρα μας να είχε επιλέξει περισσότερα γαλλικά μαχητικά αντί για τα αμερικανικά F-35 για το μέλλον. Επιπλέον, θα ήθελε να ενεργοποιηθεί η επιλογή για μία επιπλέον φρεγάτα (3+1) από τη Naval Group.

∆εν ήταν, όµως, µόνο οι εξοπλισµοί που έβαλαν κάποια αγκάθια στον δρόµο των δύο χωρών, ο οποίος πριν έµοιαζε στρωµένος µόνο µε ροδοπέταλα. Ηταν και η διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη (αλλά και της µεγάλης πλειονότητας βέβαια των ευρωπαϊκών χωρών), που εκφράστηκε δηµόσια από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για την προοπτική αποστολής δυτικών χερσαίων δυνάµεων στην Ουκρανία.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Μακρόν είναι ο ηγέτης του Renew με τη μεγαλύτερη επιρροή. Η συνεννόηση μεταξύ τους σε θέματα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το σχέδιο για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία μπορεί να έχει κρίσιμη σημασία και να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Σύντομα, θα προσκληθεί από τον πρόεδρο Μακρόν στη Νορμανδία για την επέτειο της Απόβασης του 1944, ενώ πριν από αυτό θα επισκεφθεί το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments