Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία [vid]

Μητσοτάκης: Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [369879] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ "CLIMATE IN THE CENTER OF ECONOMY" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα»

«Θα πρέπει να καλύψουμε το κενό των προηγούμενων ετών στις επενδύσεις. Είχαμε μεγάλη απώλεια επενδύσεων και την καλύψαμε αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί ομιλία στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy», στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

«Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα, κάτι που έχει αναγνωριστεί από τις αγορές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Δεν παρέλειψε να πει μάλιστα ότι «χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις και θα πρέπει να αποφύγουμε τις μεθόδους χρηματοδοτικού εκφοβισμού».

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Οι κεφαλαιαγορές έχουν αποδειχτεί αρκετά ανθεκτικές, παρά τις συνεχείς αναταράξεις. Είναι δίκαιο να πούμε ότι παρά το ότι η εικόνα που παρουσιάζει μιας ομαλοποίησης της κατάστασης, δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα τον κίνδυνο» σημείωσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την ΕΡΤ συμπληρώνοντας ότι «το 2024 δεν αναμένουμε παρά μόνο μία μέτρια ανάκαμψη».

Μιλώντας για τις πληθωριστικές πιέσεις δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι υψηλότερος από ότι θα ελπίζαμε, ειδικά στα τρόφιμα» σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη ενεργειακές αναταράξεις αν και τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα και οξύτητα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά και στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.

«Εκπληκτικά θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας»

Μιλώντας για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εκπληκτικά θετική». Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα οικονομικά μεγέθη δήλωσε ότι «ήδη ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης ο στόχος μας ήταν πάντοτε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της ανάκαμψης. Να κινηθούμε ταχύτερα προς την ανάπτυξη».

Επιπλέον, όπως είπε ο πρωθυπουργός «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σταθερή και έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Πιστεύω ότι δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δημοσιονομικά τόσο αυστηρές όσο η Ελλάδα. Φαίνεται να έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου ελλείμματος που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής σύντομης».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές: «Έχουμε σταθερή κεφαλαιακή επάρκεια και φυσικά έχουμε και μια ποιότητα που αυτή την στιγμή προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταγράφουμε επίπεδα ρεκόρ στις εξωτερικές επενδύσεις. Εξάγουμε και εισάγουμε» προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές αυτή την στιγμή αποτελούν το 50% του ΑΕΠ.

Μιλώντας για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία ενώ αναφερόμενος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δήλωσε ότι κατάφερε να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν επωφελήθηκε από τη νηνεμία της πτώσης του Τείχους, πάντα ξοδεύαμε πολλά για την άμυνα, το 2% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις ωστόσο είμαστε περιορισμένοι δεν φτάνει το ποσό για την άμυνα. Χρειάζεται μια βελτίωση της αποδοτικότητας των επενδύσεων και πρόσφατα με τον Πολωνό πρωθυπουργό υπογράψαμε μια έκκληση για δημιουργία προστατευτικής ασπίδας από ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι για το κοινό ευρωπαϊκό καλό. Η Ετεπ χρηματοδοτεί πολλά όπως και οι τράπεζες μας και γνωρίζετε πως οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αναλαμβάνοντας ρίσκα. Γι’ αυτό θέλουμε μαζί μας τις κεφαλαιακές αγορές», πρόσθεσε.

«Υπάρχει δυνατότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς»

«Θέλω να τονίσω το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς γι’ αυτό και αυτό το συνέδριο, που επικεντρώνεται στις τρέχουσες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις των κεφαλαιαγορών, με ειδικό βάρος στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και στην ανάλυση των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό τομέα δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καλύτερη στιγμή.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών μας» ανάφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «χρειάζεται μια αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων» σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το κοινό καλό»

Μιλώντας για τις τράπεζες και τη χρηματοδότηση των πολιτών και των επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα πρέπει να λάβουν περισσότερα ρίσκα για να βοηθήσουν τους πολίτες. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε μέτρα που στοχεύουν στην εναρμόνιση και στη σύγκλιση των ρυθμιστικών μέτρων» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τονίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης επίβλεψης των κεφαλαιοαγορών κάνοντας λόγο για κοινούς κανόνες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments