Policy Briefs

Γαλλία: Προς μετωπική Ακροδεξιάς – Αριστεράς

Γαλλία: Προς μετωπική Ακροδεξιάς – Αριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: Le Parisien

Δεύτερη δύναμη έρχεται στις δημοσκοπήσεις η Αριστερά.

ε μια προσπάθεια να κλείσουν το δρόμο της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία, τα κόμματα της Αριστεράς παραμέρισαν τις διαφορές τους και συγκρότησαν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ενώ η προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν, αδύναμη να συνάψει συμμαχία, δεν δείχνει να είναι σε θέση να αντισταθμίσει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στο μεταξύ, η Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές, δεν θα ζητήσει από τον Μακρόν να παραιτηθεί, και τάσσεται υπέρ της συγκατοίκησης στην εξουσία του κόμματός της με τον Γάλλο πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, η Λεπέν προτίθεται να βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2027, όπως τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Figaro». Όπως η Λεπέν υπογράμμισε, δεν υπάρχει πλέον ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, το κόμμα της είναι πατριωτικό και ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει για τη Γαλλία είναι το «ισλαμοαριστερίστικο μπλοκ».

«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» Η σύμπραξη Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI) τού τρεις φορές προεδρικού υποψήφιου νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, και των Πρασίνων, γίνεται λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η ακροδεξιά βρέθηκε τόσο κοντά στην εξουσία, ενώ η Λεπέν φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει σχετική ή ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Και, στην περίπτωση που εκλεγεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα στο χάος.

Παρόλο που η Λεπέν και ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά, μοχθούν να εξωραΐσουν την εικόνα της Εθνικής Συσπείρωσης, το πολιτικό της μανιφέστο εξακολουθεί να βασίζεται στην απόρριψη των αλλοδαπών και την προτίμηση στους Γάλλους.

Από την άλλη, υπάρχει η συστράτευση των κομμάτων της Αριστεράς και επιφανών προσωπικοτήτων της, όπως ο επικεφαλής της ευρωλίστας των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλικσμάν -ο οποίος εξασφάλισε, ωστόσο, προηγουμένως μαζί με τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές τη δέσμευση ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα υποστηρίξει την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου, η συμμαχία της Αριστεράς ανακοίνωσε σειρά λαϊκιστικών οικονομικών πολιτικών, που θα ανατρέψουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Μακρόν κατά τη διακυβέρνησή του, περιλαμβανομένης της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 60 έτη, της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 13%, στα 1.600 ευρώ καθαρά μηνιαίως, την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας μολονότι έχουν σταθεροποιηθεί και την επαναφορά του φόρου στους πλούσιους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments