Policy Briefs

Μπρα-ντε-φερ Φιλελευθέρων-Ακροδεξιών για την τρίτη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο

Μπρα-ντε-φερ Φιλελευθέρων-Ακροδεξιών για την τρίτη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Ansa Brasil

Μια μετεκλογική προσπάθεια για νέα μέλη βλέπει τις αντίπαλες ομάδες να βρίσκονται στήθος με στήθος στην κούρσα για να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο ημικύκλιο.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να αμφισβητήσει τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για τη σημαντική τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που σχηματίζεται μετά τις Ευρωεκλογές.

Το ECR της Μελόνι καλωσόρισε χθες έξι νέα μέλη από την εθνικιστική Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR), ανεβάζοντας τον αριθμό των εδρών του σε 83 και ξεπερνώντας κατά τρεις έδρες την ομάδα Renew Europe του Μακρόν για να διεκδικήσει την τρίτη θέση.

Αλλά την Πέμπτη, οι Φιλελεύθεροι καλωσόρισαν έναν νέο βουλευτή από το γαλλόφωνο βελγικό κόμμα Les Engagés, πλησιάζοντας το ECR στις 81 έδρες. Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας, Βαλερί Χαγιέρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα μόλις “έβαλε μπρος” όσον αφορά την αποδοχή νέων μελών.

Ο Σάντρο Γκότζι – ο οποίος ήταν μαζί με τη Χαγιέρ ένας από την τριάδα των επικεφαλής υποψηφίων της Renew Europe στις ευρωεκλογές – δήλωσε στο Euronews ότι ο “μαραθώνιος” για την τρίτη θέση “μόλις ξεκίνησε”.

«Το θέμα είναι ότι θέλουμε να κερδίσουμε την κούρσα των αξιών, των ιδεών και των θεμάτων πολιτικής», δήλωσε ο Γκότζι.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων ήλπιζε να περάσει μπροστά από το ECR τις επόμενες ημέρες, υποδεχόμενο τους πέντε βουλευτές που εκλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν το ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κόμμα Volt. Αλλά αυτή η απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Volt, με τις πρώτες ενδείξεις ότι θα μπορούσαν αντ’ αυτού να επιλέξουν την ομάδα των Πρασίνων.

Και όλα αυτά καθώς ο Μακρόν και το κεντρώο κόμμα του Renaissance προετοιμάζονται για δύσκολες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, οι οποίες συγκλήθηκαν αιφνιδιαστικά μετά την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) που κατέκτησε περίπου το 31% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της Renaissance.

Το στοίχημα του Μακρόν θεωρείται καμπή για την απόκρουση του ακροδεξιού κύματος σε μια χώρα της ΕΕ που μέχρι τώρα κρατούσε τις λαϊκιστικές δυνάμεις εκτός κυβέρνησης.

Προηγήθηκε επίσης μια συνάντηση των G7 στην Ιταλία, όπου ήταν αισθητές οι εντάσεις μεταξύ Μελόνι και Μακρόν σχετικά με τη γλώσσα του ανακοινωθέντος για το δικαίωμα στην άμβλωση. Το σκληροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) της Ιταλίδας Πρωθυπουργού σημείωσε μια σταθερή νίκη στις ευρωεκλογές, εδραιώνοντας την εγχώρια δύναμη του Μελόνι.

Εκτός συνασπισμού το ECR, λένε οι Φιλελεύθεροι Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, η Μελόνι εξέφρασε την αγανάκτησή της κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα για τον αποκλεισμό των ηγετών του ECR από τις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ.

Τόσο η Μελόνι όσο και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πιετρ Φιάλα εκπροσωπούν το ECR στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας όπως οι ομόλογοί τους των Φιλελευθέρων.

Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας παραδίδονται παραδοσιακά σε υποψηφίους που εκπροσωπούν τις πολιτικές ομάδες που αναδεικνύονται ισχυρότερες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Σάντρο Γκότζι του Renew (Φιλελεύθεροι) δήλωσε σταθερά στο Euronews ότι το ECR δεν θα συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν αποτελεί μέρος της φιλοευρωπαϊκής “συμμαχίας”.

«Νομίζω ότι η κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας βασίζεται στην πολιτική συμμαχία… η οποία διαμορφώνεται μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και του Renew», δήλωσε ο Γκότζι. «Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας θα βασιστούν σε αυτή τη συμμαχία και όχι σε άλλες ομάδες που δεν ανήκουν σε αυτή τη συμμαχία».

Από τις στενές συνομιλίες των τριών κεντρώων δυνάμεων κλονίστηκε επίσης ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δήλωσε μετά τις συνομιλίες το βράδυ της Δευτέρας ότι “η βούληση των ευρωπαϊκών λαών αγνοήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες”.

«Δεν τους ενδιαφέρει η πραγματικότητα», έγραψε ο Όρμπαν σε δήλωσή του στο X. «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη μετανάστευση και να στέλνουν ακόμη περισσότερα χρήματα και όπλα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας».

Οι σύμμαχοι του Όρμπαν έχουν στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην παράταξη ECR του Μελόνι σε μια προσπάθεια να ασκήσουν περισσότερη εξουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά αυτή η προοπτική έχει πλέον σχεδόν εξαφανιστεί μετά την υποδοχή του Ουγγαρία-σκεπτικιστικού κόμματος AUR της Ρουμανίας την Τετάρτη.

Το Fidesz είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν θα μπορούσε να καθίσει μαζί με το AUR, το οποίο ιστορικά ήταν επικριτικό απέναντι στο ουγγρικό κίνημα αυτονομίας Székely στην Τρανσυλβανία σχετικά με τα δικαιώματα των εθνοτικών Ρουμάνων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Fidesz, Ματέ Κοσίς, ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι το κόμμα “δεν θα μοιραζόταν ποτέ μια παράταξη” με το AUR, “γνωστό για την ακραία αντιουγγρική του στάση”.

«Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!» πρόσθεσε ο Κοσίς, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα σε μια πιθανή ακροδεξιά ομάδα που θα έφερνε κοντά τους 22 κοινοβουλευτικούς της Μελόνι μαζί με τους 11 του Ορμπάν.

Ενώ οι νέοι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να δουν τους Φιλελευθέρους να αυξάνει το μερίδιο των εδρών της τις επόμενες ημέρες, η ομάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή σχετικά με την πιθανή αποπομπή του ολλανδικού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Η Χαγιέρ έχει ορκιστεί ότι η απόφαση του VVD να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς στην Ολλανδία θα έχει συνέπειες, με την ψηφοφορία για την πιθανή αποπομπή του από το Renew να αναμένεται αρχικά την επομένη των ευρωεκλογών.

Ωστόσο, οι τέσσερις νεοεκλεγέντες βουλευτές του VVD εξακολουθούν επί του παρόντος να υπολογίζονται στις 81 έδρες του Renew. Αυτό καθιστά το έργο της Χαγιέρ ως προέδρου ιδιαίτερα λεπτό, με το εγχώριο κόμμα της να μάχεται με το κόμμα της ευρωπαϊκής συμμάχου του Βίλντερς, της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments