Οδηγός

Με διευρυμένες προϋποθέσεις ή διευρυμένο ποσό το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Με διευρυμένες προϋποθέσεις ή διευρυμένο ποσό το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα έρθει στο τέλος του έτους είτε αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, είτε με διευρυμένες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης

Η έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα έρθει στο τέλος του έτους είτε αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, είτε με διευρυμένες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης

Η έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα έρθει στο τέλος του έτους είτε αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, είτε με διευρυμένες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, δεδομένου όπως είπε, ότι πέρυσι  δόθηκαν περίπου 105 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 εκατομμύρια διαθέσιμα χάρη την έκτακτη φορολόγηση στα διυλιστήρια.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε ποιο θα είναι το ποσό για κάθε συνταξιούχο και ποιες οι προϋποθέσεις. Θυμίζω ότι πέρσι ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης από 100 έως 200 ευρώ»»,  ανέφερε ο κ. Τσούνης για να επισημάνει:

«Πέρυσι δόθηκε και ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, της τάξεως των 150 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Θα δούμε. Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο και φέτος». 

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. 

Μέχρι το 2027, ήταν η εκτίμησή του, θα έχει μηδενιστεί η προσωπική διαφορά εάν συνεχίσει η οικονομία να ευημερεί, έχει ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα αυξάνονται οι συντάξεις, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται. 

Οσο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που πλέον έχουν ενοποιηθεί στον Ενιαίο Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτές ξεκινούν ακόμα και από το πριν από το 2010 και είναι συνολικά περίπου 48 δισεκατομμύρια, περίπου όσο ο κρατικός προϋπολογισμός για ένα έτος, υπογράμμισε ο κ. Τσούνης. 

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσό που οφείλεται από διάφορους οφειλέτες είτε είναι μικρότερα ποσά. Κάποιος που μπορεί να οφείλει δύο δόσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας γύρω στα 400-500 ευρώ, μέχρι και κάποιες εταιρείες, κάποια νομικά πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν κλείσει και να έχουν “φεσώσει” τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο ταμείο με εκατομμύρια ευρώ ως ασφαλιστική εισφορά. Ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στέλνει επικαιροποιημένη λίστα. Την επικαιροποιεί κάθε χρόνο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στην ΑΑΔΕ με τους μεγαλοφειλέτες. Μεγαλοοφειλέτες θεωρούνται όσοι οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ, είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα. Στέλνει αυτή τη λίστα στην ΑΑΔΕ ο ΕΦΚΑ, ούτως ώστε να δημοσιοποιηθεί και να γνωρίζουμε όλοι ποιοι έχουν οφειλή. Αυτό είναι και ένα μέτρο πίεσης. (…) Σε μεγάλο βαθμό “πιάνει”. Γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια», εξήγησε ο εκρπρόσωπος του ΕΦΚΑ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο,«έχουμε δει βελτίωση στην εισπραξιμότητα λόγω αυτού, γιατί πολλοί μπορεί να έχουν αμελήσει, μπορεί να είναι μια μεγάλη εταιρεία που να έχουν ξεφύγει λίγο οι οφειλές και να μην είναι πρώτη προτεραιότητα, αλλά να γίνει πρώτη προτεραιότητα εξαιτίας της δημοσιοποίησης του ΑΦΜ της εταιρείας». 

Σε ό,τι αφορά τέλος τους, την ευνοϊκή -και άκρως επιτυχημένη όπως αποδεικνύεται στην πράξη-  ρύθμιση για την εργασία των συνταξιούχων, ο κ. Τσούνης μίλησε για νόμο win win για όλες τις πλευρές, καθώς όπως υπογράμμισε, έχουν τετραπλασιαστεί οι δηλώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα efka.gov.gr. 

Ηδη 185.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα ότι εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί, καταγράφοντας αύξηση 400% σε σχέση με το 2023 όταν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν επιλέξει να δηλώσουν ότι εργάζονται ήταν 35.000. 

«Το πέναλτι 30% επί της συντάξεως για όσους συνταξιούχους επέλεγαν να εργαστούν ήταν με τον νόμο Βρούτση. Με τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν 60%. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξε μια βελτίωση με το νόμο Βρούτση το 2020 γιατί το 60% περικοπή έγινε 30%, άρα δόθηκε ένα μικρό κίνητρο στους συνταξιούχους να μπουν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο πλέον είναι μηδέν. Άρα είναι ευνοϊκό το κίνητρο για το καθεστώς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους. Εδώ να πω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια διάταξη, ένας νόμος είναι win win για όλες τις πλευρές. Αφενός για τους συνταξιούχους γιατί μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αφετέρου για τις επιχειρήσεις όπου μπορούν να “εκμεταλλευτούν” όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία που κουβαλούν οι συμπολίτες μας που δεν είναι απόμαχοι της εργασίας, είναι άνθρωποι που κουβαλούν εμπειρία, είναι άνθρωποι που μπορούν να είναι εξαιρετικά στελέχη για τις επιχειρήσεις. Άρα βλέπει κανείς ότι είναι προς όφελος τόσο των ίδιων των συνταξιούχων γιατί αυξάνουν τα εισοδήματά τους, όσο και των επιχειρήσεων όσο και του δημόσιου ταμείου γιατί οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν έναν ειδικό φόρο επί του μισθού τους, εφόσον είναι μισθωτοί», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments