Κόσμος

Περού: Η κυβέρνηση παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα λόγω του οργανωμένου εγκλήματος

Περού: Η κυβέρνηση παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα λόγω του οργανωμένου εγκλήματος

Πηγή Φωτογραφίας: freepik // Περού: Η κυβέρνηση παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα λόγω του οργανωμένου εγκλήματος

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το κύμα εκβιασμών μαστίζει την χώρα

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να παρατείνει για 45 ημέρες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές της πρωτεύουσας, με σκοπό να αντιμετωπίσει το κύμα εκβιασμών που συνδέεται με οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Σύμφωνα με διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων παρατείνεται σε 14 από τις 43 δημοτικές ενότητες στη Λίμα, όπου συγκεντρώνεται το 60% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της περουβιανής πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Χοσέ Σαντιβάνιες διαβεβαίωσε τη Δευτέρα τον Τύπο ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισέφερε «θετικά αποτελέσματα» στον αγώνα εναντίον της εγκληματικότητας.

Μπροστά στο κύμα εκβιάσεων κι έπειτα από πέντε δολοφονίες οδηγών φέτος, συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα των μεταφορών και των συγκοινωνιών, καθώς και έμποροι, οργάνωσαν τέσσερις απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα για να τερματιστεί η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα.

Κατά την περουβιανή αστυνομία, από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο καταγγέλθηκαν 14.220 υποθέσεις εκβιάσεων στο κράτος των Άνδεων. Όλο το 2023 είχαν γίνει 22.294 τέτοιες καταγγελίες. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν θεωρείται πως αντανακλούν παρά μόνο μέρος του προβλήματος, καθώς πολλά θύματα δεν κάνουν καταγγελίες στις αρχές, εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν αντίποινα.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.