Διεθνή

Ρουμανία: Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι καταδίκασαν την δικαστική απόφαση για ακύρωση των εκλογών

Ρουμανία: Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι καταδίκασαν την δικαστική απόφαση για ακύρωση των εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Ρουμανία: Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι καταδίκασαν την δικαστική απόφαση για ακύρωση των εκλογών

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε μετά την παρουσίαση αποχαρακτηρισμένων έγγραφων από το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Ρουμανίας που αποκάλυψαν στοιχεία για «υβριδικές ρωσικές επιθέσεις», κυρίως στο TikTok.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικαλούμενο «υβριδικές ρωσικές επιθέσεις»

Τις σφοδρές αντιδράσεις και των δύο υποψηφίων προέδρων της Ρουμανίας προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (CCR) να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει από την αρχή την εκλογική διαδικασία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε μετά την παρουσίαση αποχαρακτηρισμένων έγγραφων από το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Ρουμανίας που αποκάλυψαν στοιχεία για «υβριδικές ρωσικές επιθέσεις», κυρίως στο TikTok.

Γκεοργέσκου: «Η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση»

Ο ακροδεξιός ανεξάρτητος υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου (Calin Georgescu), που πέτυχε νίκη-έκπληξη στον πρώτο γύρο των εκλογών με 23% των ψήφων, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «πραξικόπημα» και «πλήρη παραβίαση της δημοκρατίας», υποστηρίζοντας ότι το κράτος δικαίου της χώρας βρίσκεται σε «τεχνητό κώμα».

«Αγαπητοί φίλοι, βρισκόμαστε στη νηστεία των Χριστουγέννων και σήμερα είναι του Αγίου Νικολάου» είπε. «Την ημέρα αυτή το ρουμανικό κράτος πήρε τη δημοκρατία και την πάτησε κάτω. Η σημερινή απόφαση του CCR είναι κάτι περισσότερο από μια νομική διαμάχη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επισημοποιημένο πραξικόπημα.

Το κράτος δικαίου βρίσκεται σε τεχνητό κώμα και η δικαιοσύνη, υποταγμένη σε πολιτικές εντολές, έχει πρακτικά χάσει την ουσία της, δεν είναι πια δικαιοσύνη, είναι κατ’ εντολή. Σε ένα τέτοιο κράτος δεν μιλάμε πια για δικαιοσύνη, μιλάμε πρακτικά για ένα απομίμηση που προδίδει τις αρχές της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, η εξουσία του λαού είναι το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί το να είσαι κυρίαρχος σημαίνει να σέβεσαι την επιλογή των άλλων, να εκτιμάς την καθολική ψηφοφορία. Μαζί με τον κόσμο κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε, που είναι να γράψουμε ιστορία.

Καταδίκασε την απόφαση και η Λασκόνι

Η αντίπαλός του, κεντροδεξιά Έλενα Λασκόνι, καταδίκασε επίσης τη δικαστική απόφαση. Δήλωσε ότι θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η απόφαση των πολιτών και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα είχε κερδίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Σήμερα είναι η στιγμή που το ρουμανικό κράτος καταπάτησε τη δημοκρατία! Ο Θεός, ο ρουμανικός λαός, η αλήθεια και ο νόμος θα επικρατήσουν και θα βρουν τους ενόχους που κατέστρεψαν τη δημοκρατία μας.» είπε. «Αυτό δεν αφορά εμένα. Καταστρέφετε την οικονομία, καταστρέφετε τη δημοκρατία, οδηγείτε τη χώρα στην αναρχία! Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει στην ψηφοφορία, θα έπρεπε να είχαμε σεβαστεί τη βούληση του ρουμανικού λαού. Είτε μας αρέσει είτε όχι, νόμιμα και νομίμως, 9 εκατομμύρια πολίτες, τόσο στη χώρα όσο και στη διασπορά, εξέφρασαν με την ψήφο τους την προτίμησή τους για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την προτίμησή τους!

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο