Ελλάδα

Καιρός: Ο Ιούλιος έρχεται με θερμότερες του κανονικού θερμοκρασίες

Καιρός: Ο Ιούλιος έρχεται με θερμότερες του κανονικού θερμοκρασίες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Ιούλιος σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούνιο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr δημοσίευσε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τον Ιούλιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Ιούλιος σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούνιο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr δημοσίευσε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τον Ιούλιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).

Η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C είναι 42%

Σύμφωνα με το 93% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Ιουλίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C, μεταξύ 1 και 2°C και άνω των 2°C είναι 42%, 41% και 10% αντίστοιχα. Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C είναι 7%.

Η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις

Η μέση τιμή των 400 σεναρίων είναι +1.04°C.

Ιούλιος: 400 πιθανά σενάρια από 8 κέντρα πρόγνωσης

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά οι θετικές αποκλίσεις αναμένονται σε όλη την ήπειρο, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 400 πιθανά σενάρια από τα εξής 8 κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), CMCC (Ιταλία) και BOM (Αυστραλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.

άρτης απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας Ιουλίου 2025 από τη μέση τιμή του 1993-2016, σύμφωνα με την μέση τιμή των 400 μακροπρόθεσμων προγνώσεων που εκδόθηκαν αρχές Ιουνίου

Όσον αφορά τον περασμένο Μάιο, η μέση θερμοκρασιακή απόκλιση στην ΝΑ Ευρώπη ήταν -0.20°C, ενώ η μέση τιμή όλων των σεναρίων της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2025 ήταν +1.03°C. Το μέγεθος της απόκλισης που παρατηρήθηκε είχε πιθανότητα 14% και ήταν το 4ο πιθανότερο πεδίο τιμών στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο