ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Βιομηχανικό ρεύμα: Στο Μαξίμου η τελική απόφαση για τη στήριξη της βιομηχανίας

Βιομηχανικό ρεύμα: Στο Μαξίμου η τελική απόφαση για τη στήριξη της βιομηχανίας

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Βιομηχανικό ρεύμα: Στο Μαξίμου η τελική απόφαση για τη στήριξη της βιομηχανίας

Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια επιδότησης, αξιοποίηση ΑΠΕ και PPAs για την ανακούφιση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μεταφερθεί πλέον η ευθύνη για το νέο πλαίσιο στήριξης της βιομηχανίας απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, μετά από σειρά συσκέψεων της Διυπουργικής Επιτροπής. Οι διαδοχικές συνεδριάσεις, με τελευταία αυτή της Πέμπτης υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά επικεντρώθηκαν στην εξέταση διαφορετικών σεναρίων και μεταβλητών, τα οποία πλέον θα αξιολογήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ληφθεί η τελική απόφαση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, καθώς και οι υφυπουργοί που έχουν αρμοδιότητα σε ενεργειακά θέματα. Από την πλευρά της βιομηχανίας, η συζήτηση περιλάμβανε τον ΣΕΒ και τον ΣΒΕ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων υψηλής και μέσης τάσης με κατανάλωση άνω του 1 GWh τον χρόνο.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται παραπέμπει στο «ιταλικό μοντέλο» επιδότησης μέσω ΔΑΠΕΕΠ, με διαφοροποίηση του ποσοστού στήριξης ανά κλάδο. Παράλληλα, αξιολογείται η αξιοποίηση PPAs (συμβάσεις αγοράς ενέργειας), ώστε οι βιομηχανίες να συνδεθούν απευθείας με έργα ΑΠΕ και να αποπληρώνουν τη στήριξη σε βάθος χρόνου. Το πλήρες σχέδιο του ΣΕΒ εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 285 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική ως προς την πλήρη κάλυψη της κατανάλωσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχεία ανακοίνωση του τελικού σχεδίου, πιθανόν κατά την εκδήλωση του ΣΕΒ την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να δοθεί σαφές σήμα στήριξης προς τη βιομηχανία και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και η συμβατότητα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και μηχανισμοί όπως η αντιστάθμιση κόστους εκπομπών, με στόχο τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την ανακούφιση του κόστους ενέργειας.

Η τελική απόφαση του Μαξίμου αναμένεται να καθορίσει τη στρατηγική της χώρας για τη στήριξη της βιομηχανίας, συνδυάζοντας δημοσιονομική προσοχή, βιώσιμη ενεργειακή πολιτική και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε μια περίοδο αυξανόμενων ενεργειακών πιέσεων.

Πηγή: pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments