Κραχ στα Ακίνητα: Το ΔΝΤ εκθέτει Μητσοτάκη – ζητά φόρο στα κλειστά σπίτια
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Κραχ στα Ακίνητα: Το ΔΝΤ εκθέτει Μητσοτάκη – ζητά φόρο στα κλειστά σπίτια
Η ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ολοκληρωμένη πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει τολμηρές και αιχμηρές προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση της όλο και πιο έντονης στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα — προτάσεις που ουσιαστικά εκθέτουν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, πολιτικές επιλογές υπέρ της αγοράς έναντι του κοινωνικού συμφέροντος και την αδρανοποίηση ενός τεράστιου αποθέματος κατοικιών.
Απαιτείται φόρος στα κενά σπίτια
Στο επίκεντρο των εισηγήσεων του ΔΝΤ βρίσκεται ένα «αμφιλεγόμενο» και ιδιαίτερα πολιτικό αίτημα: την επιβολή φόρου στις κενές κατοικίες, ιδίως σε περιοχές όπου η ζήτηση για στέγη είναι ασφυκτική — με στόχο να πιεστούν οι ιδιοκτήτες να επανεντάξουν αυτά τα ακίνητα στη λειτουργική αγορά στέγασης.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ), σχεδόν ένα στα τέσσερα σπίτια στην Αττική εμφανίζεται κενό, με περισσότερα από 117.000 ανενεργά ακίνητα μόνο στο κέντρο της Αθήνας — γεγονός που καθιστά την πρόταση του ΔΝΤ ακόμη πιο επείγουσα και ταυτόχρονα ενοχλητική για κυβερνητικούς κύκλους που αποφεύγουν τη σύγκρουση με κλειστά συμφέροντα ακινήτων.
«Η ενεργός αξιοποίηση του αποθέματος κατοικιών που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται μπορεί να τονώσει την προσφορά στέγασης και να αντιμετωπίσει πιέσεις τιμών.»
— ΔΝΤ, σύσταση πολιτικής προς την κυβέρνηση
Πέρα από φορολογία – Πολιτικές που ακουμπούν την αγορά
Το Ταμείο δεν σταματά στη φορολόγηση: προτείνει επίσης:
- Κλιμάκωση προγραμμάτων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να καταστούν ενοικιάσιμες ή πωλήσιμες.
- Μηχανισμούς είσπραξης ενοικίων από ασυνεπείς μισθωτές για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών προς τη μακροχρόνια μίσθωση.
- Πιο στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής κατοικίας, με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ικανοποιητικό δίκτυ κοινωνικών κατοικιών.
The Greek government has just announced the use of two solutions to tackle the housing crisis in Greece, but some say those might not be enough to fix one of the worst housing crisis in Europe. https://t.co/zktOn165Vj
— euronews (@euronews) October 23, 2025
Κοινωνική πίεση και πολιτικά ανοικτά θέματα
Τα στοιχεία που επικαλείται το Ταμείο δείχνουν ότι οι πολιτικές στέγασης της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν πλέον πολιτική και κοινωνική πίεση, όχι μόνο τεχνική οικονομική κριτική. Η ραγδαία άνοδος των ενοικίων και ο συνδυασμός υψηλής ζήτησης με χαμηλή αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών περιγράφονται ως παράγοντες που* δεν μπορούν να λυθούν με μισό μέτρο ή περιορισμένες φοροαπαλλαγές*.
Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει:
- την αδρανοποίηση κατοικιών που λειτουργούν ως επενδυτική αξία αλλά όχι ως κοινωνικό αγαθό,
- την απουσία δομών κοινωνικής στέγασης, και
- την ανάγκη για σταθερές πολιτικές στήριξης νοικοκυριών με πίεση στην αγορά ενοικίων.
Οικονομική και πολιτική αντανάκλαση
Η πρόταση για φόρο στα κενά ακίνητα εγείρει κρίσιμα ερωτήματα:
- Θα υπάρξουν αντιστάσεις από ιδιοκτήτες και funds, ειδικά εκεί όπου μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός αγοράς;
- Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση ενώπιον ενός διεθνούς θεσμού που συνήθως εστιάζει σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις;
- Μπορεί η φορολογία αυτή να μετατραπεί σε ένα εργαλείο πραγματικής αύξησης προσφοράς, ή απλώς να μεταθέσει το πρόβλημα κάπου αλλού;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα κρίνουν όχι μόνο την επόμενη φάση της στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά και τη σχέση του κράτους με τον κοινωνικό του ρόλο στην ασφάλιση πρόσβασης σε κατοικία — ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που, σύμφωνα με τις νέες εκθέσεις, παραμένει υπό πίεση.
Statement by the IMF on Greece: http://t.co/PuXWGYLhbg
— IMF (@IMFNews) June 30, 2015
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας