Σαρκοζί: 7 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Σαρκοζί: 7 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία
Ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης βρίσκεται εκ νέου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά τη φερόμενη λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007. Η διαδικασία στο Εφετείο επαναφέρει στο προσκήνιο μία από τις πιο πολυσυζητημένες πολιτικοδικαστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών στη Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Εισαγγελία εισηγήθηκε την επιβολή αυστηρών ποινών, ζητώντας κάθειρξη επτά ετών, χρηματικό πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, καθώς και πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην Γάλλου προέδρου. Η πρόταση αυτή βασίζεται, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, στη βαρύτητα των πράξεων που αποδίδονται στον κατηγορούμενο.
Ο γενικός εισαγγελέας, Ροντόλφ Ζουί-Μπιρμάν, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο πρώην πρόεδρος «πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα με τη σοβαρότητα των πράξεων», επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται «όπως οποιοσδήποτε άλλος κατηγορούμενος», ανεξαρτήτως της πολιτικής του θέσης στο παρελθόν.
Η συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση δεν αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη, καθώς είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό, όταν ο Σαρκοζί είχε ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση. Τότε, το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή εκτέλεσης, χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ και πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ.
Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται σταθερά τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε ποτέ χρηματοδότηση από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι και κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις σε βάρος του.
Η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στη Γαλλία, καθώς αφορά όχι μόνο έναν πρώην αρχηγό κράτους, αλλά και ζητήματα διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών εκστρατειών. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερη προσοχή από την κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Πηγή: pagenews.gr