Ράμα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις για το project Κούσνερ-Τραμπ: «Δεν υπάρχει καν εγκεκριμένο σχέδιο»
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Ράμα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις για το project Κούσνερ-Τραμπ: «Δεν υπάρχει καν εγκεκριμένο σχέδιο»
Σε προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο σχέδιο για την επένδυση της οικογένειας Τραμπ και του Τζάρεντ Κούσνερ στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας.
Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Μαυροβούνιο, λίγες ώρες μετά τις νέες κινητοποιήσεις που συγκέντρωσαν χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Τιράνων.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησή του, ο Έντι Ράμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι δεν υπάρχει σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η δημόσια συζήτηση διεξάγεται γύρω από κάτι που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ούτε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
«Δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο σχέδιο. Κατ’ αρχάς πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, μετά να το δούμε, μετά να το συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτι που δεν υπάρχει», ανέφερε.
Παράλληλα, κάλεσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν την υπόθεση.
Το έργο που πυροδότησε αντιδράσεις
Η επένδυση συνδέεται με την εταιρεία Affinity Partners του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος σε παράκτιες περιοχές της νότιας Αλβανίας, κοντά σε προστατευόμενα οικοσυστήματα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.
Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έχουν προταθεί ποτέ στην Αλβανία.
Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές συλλογικότητες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ανάπτυξη στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων
Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην αλβανική πρωτεύουσα ζητώντας την ακύρωση του έργου.
Οι κινητοποιήσεις απέκτησαν έντονο συμβολισμό, με τους διαδηλωτές να κρατούν ροζ φλαμίνγκο, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας του υγροβιότοπου Vjosa-Narta, ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες αποδημητικά πτηνά και άλλα προστατευόμενα είδη.
Στα συνθήματα κυριάρχησαν εκκλήσεις για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Αλβανίας, ενώ αρκετοί διαδηλωτές ζήτησαν ακόμη και την παραίτηση του Έντι Ράμα.
Πανό με το σύνθημα «Η Αλβανία δεν πωλείται» κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις, αποτυπώνοντας το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο επενδυτικό σχέδιο.
«Κάτι μοναδικό» υπόσχεται ο Ράμα
Παρά τις αντιδράσεις, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να υποστηρίζει την προοπτική της επένδυσης.
Όπως δήλωσε, κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω στην ιδέα δημιουργίας ενός έργου που θα είναι «μοναδικό».
Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει το σχέδιο ως μια πιθανή ευκαιρία ανάπτυξης που θα μπορούσε να συνδυάσει τον τουρισμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή το περιεχόμενο του σχεδιασμού.
Περιβάλλον και ανάπτυξη στο επίκεντρο
Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές και περιβαλλοντικές αντιπαραθέσεις στην Αλβανία.
Οι υποστηρικτές του έργου υπογραμμίζουν τα πιθανά οικονομικά οφέλη, τις νέες θέσεις εργασίας και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σε προστατευόμενες εκτάσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες στο οικοσύστημα.
Το γεγονός ότι η επένδυση συνδέεται με τον στενό οικογενειακό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική διάσταση στο ζήτημα.
Το επόμενο βήμα
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Έντι Ράμα ότι δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο σχέδιο, οι κινητοποιήσεις δεν δείχνουν να υποχωρούν.
Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δράσεις τους μέχρι να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις ότι οι προστατευόμενες περιοχές της Αλβανίας δεν θα επηρεαστούν.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του σχεδίου και τις περιβαλλοντικές μελέτες που το συνοδεύουν.
Μέχρι τότε, η υπόθεση παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης στη γειτονική χώρα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο