Γεωπολιτική Οικονομία

Η ΕΚΤ περιμένει τον… Τραμπ: Η Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο και οι δασμοί παγώνουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Η ΕΚΤ περιμένει τον… Τραμπ: Η Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο και οι δασμοί παγώνουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Η ΕΚΤ περιμένει τον… Τραμπ: Η Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο και οι δασμοί παγώνουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ δυσκολεύουν κάθε πρόβλεψη για την πορεία του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ κρατά στάση αναμονής σε έναν κόσμο που αλλάζει

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα αναμένεται να σηματοδοτήσει μια ακόμη περίοδο αναμονής. Παρά τη νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η Φρανκφούρτη εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, επιλέγοντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη νομισματική πολιτική δεν προέρχεται αποκλειστικά από τον πληθωρισμό, αλλά από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Η σκιά του Τραμπ πάνω από τη Φρανκφούρτη

Στη Φρανκφούρτη γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας ίσως δεν βρίσκεται πλέον στις αγορές ενέργειας, αλλά στην Ουάσιγκτον.

Η δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύεται από μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, με νέους δασμούς, απειλές για πρόσθετους περιορισμούς στις εισαγωγές και έντονη πίεση προς τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Για την Ευρωζώνη, η προοπτική αυτή δημιουργεί έναν διπλό κίνδυνο: επιβράδυνση των εξαγωγών και ταυτόχρονα νέες πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης του κόστους των εισαγόμενων προϊόντων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ καλείται να χαράξει πολιτική σε ένα περιβάλλον όπου η νομισματική στρατηγική επηρεάζεται πλέον άμεσα από τις γεωπολιτικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Η Μέση Ανατολή αλλάζει ξανά τις ισορροπίες

Η νέα στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν επανέφερε στο προσκήνιο τον μεγαλύτερο φόβο των αγορών: μια πιθανή διαταραχή της ενεργειακής τροφοδοσίας.

Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Παρά την άνοδο των τιμών, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι το ενεργειακό κόστος παραμένει κοντά στο βασικό σενάριο που είχε ενσωματωθεί στις τελευταίες προβλέψεις της.

Αυτό επιτρέπει, προς το παρόν, μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι αρκετά

Τα τελευταία στοιχεία προσφέρουν λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός παρουσιάζει σταδιακή επιβράδυνση, ένδειξη ότι οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων αρχίζουν να αποδίδουν.

Παράλληλα, η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει περιοριστεί σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική λειτουργεί ως μηχανισμός ανάσχεσης της ζήτησης.

Ωστόσο, η μάχη δεν θεωρείται ακόμη κερδισμένη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι ένα νέο ενεργειακό σοκ ή μια νέα εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Σεπτέμβριος γίνεται το πραγματικό ορόσημο

Η αγορά θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου θα ολοκληρωθεί χωρίς μεταβολή των επιτοκίων.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει στη διάθεσή της πολύ περισσότερα δεδομένα: δύο ακόμη μετρήσεις πληθωρισμού, τα στοιχεία για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, τις νέες επιχειρηματικές έρευνες PMI και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των ενεργειακών αγορών.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι μεγάλων επενδυτικών οίκων, μεταξύ των οποίων η Bank of America και η Bloomberg Economics, εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή μία τελευταία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδυνθεί αισθητά ή αποκλιμακωθούν πλήρως οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Η νομισματική πολιτική περνά στην εποχή της γεωπολιτικής

Η ΕΚΤ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια διαφορετική πραγματικότητα. Για περισσότερο από μία δεκαετία οι αποφάσεις της καθορίζονταν κυρίως από οικονομικούς δείκτες: πληθωρισμό, ανάπτυξη και αγορά εργασίας.

Σήμερα, όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να ενσωματώσουν στις αποφάσεις τους πολέμους, ενεργειακές κρίσεις, εμπορικές συγκρούσεις και πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Φρανκφούρτη.

Η επόμενη κίνηση της Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τον δείκτη τιμών καταναλωτή ή την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Θα εξαρτηθεί και από το αν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα αποκλιμακωθούν, αν το πετρέλαιο θα παραμείνει πάνω από τα 90 δολάρια και –ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά– από τις επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου.

Η εποχή όπου οι κεντρικές τράπεζες μπορούσαν να αγνοούν τη γεωπολιτική έχει παρέλθει. Σήμερα, η νομισματική πολιτική γράφεται τόσο στις αίθουσες της ΕΚΤ όσο και στα πεδία των συγκρούσεων και στα γραφεία του Λευκού Οίκου.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο