«Ευρωπαϊκή ασπίδα» για νέο Έβρο ζητά η Ελλάδα: Πρόταση Πλεύρη για αναστολή ασύλου σε υβριδικές επιθέσεις
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//«Ευρωπαϊκή ασπίδα» για νέο Έβρο ζητά η Ελλάδα: Πρόταση Πλεύρη για αναστολή ασύλου σε υβριδικές επιθέσεις
Η Ελλάδα φέρνει επισήμως στο ευρωπαϊκό τραπέζι την εμπειρία του Έβρου το 2020, επιδιώκοντας να μετατρέψει την αντιμετώπιση των υβριδικών μεταναστευτικών πιέσεων σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού αναστολής ασύλου και άμεσων επιστροφών, σε περιπτώσεις οργανωμένης εργαλειοποίησης μαζικών μεταναστευτικών ροών.
Η ελληνική πρωτοβουλία έρχεται στον απόηχο της κρίσης στη Θέουτα, αλλά και με σαφή αναφορά στα γεγονότα του Έβρου το 2020, όταν η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές ως εργαλείο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έκτακτο καθεστώς για υβριδικές απειλές
Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε εξαιρετικές περιστάσεις όπου διαπιστώνεται ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν αποτελούν φυσική ανθρωπιστική εξέλιξη αλλά συντονισμένη υβριδική επιχείρηση από τρίτες χώρες ή οργανωμένα δίκτυα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αθήνα εισηγείται:
- προσωρινή αναστολή υποβολής νέων αιτήσεων ασύλου,
- επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία,
- πλήρη εφαρμογή των μέτρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο,
- αυτόματη επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη του κράτους-μέλους που δέχεται την πίεση.
Η Θέουτα ως καταλύτης
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, όπου καταγράφηκαν μαζικές αφίξεις μεταναστών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με τις προβλέψεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς πρόκειται για κρίσεις με έντονα χαρακτηριστικά υβριδικής απειλής.
Ευθυγράμμιση με τη στρατηγική Μητσοτάκη
Η παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη ακολουθεί τη στρατηγική που ανέπτυξε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στο Politico, όπου υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να μετατρέψει την εμπειρία του Έβρου σε ευρωπαϊκό προηγούμενο, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων αποτελεί πλέον ζήτημα συλλογικής ασφάλειας και όχι αποκλειστικά ευθύνη των κρατών πρώτης γραμμής.
Η ελληνική πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αποτελεί προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας απέναντι στις υβριδικές απειλές, σε μια περίοδο όπου οι μεταναστευτικές ροές συνδέονται ολοένα και περισσότερο με γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Μετά τον Έβρο, τη Λευκορωσία και πλέον τη Θέουτα, η Αθήνα επιδιώκει να θεσμοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά άμεσα σε μαζικές, οργανωμένες πιέσεις στα εξωτερικά της σύνορα, συνδυάζοντας αποτροπή, επιστροφές και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο