ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άδωνις για τα νησιά: «Έχουμε περισσότερους γιατρούς» – Κίνητρα €2.200 και η μάχη για τις ειδικότητες

Άδωνις για τα νησιά: «Έχουμε περισσότερους γιατρούς» – Κίνητρα €2.200 και η μάχη για τις ειδικότητες

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Άδωνις για τα νησιά: «Έχουμε περισσότερους γιατρούς» – Κίνητρα €2.200 και η μάχη για τις ειδικότητες

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Λέρος και Κέρκυρα στο επίκεντρο της συζήτησης για τις ελλείψεις – Ο υπουργός αναγνωρίζει τα κενά, αλλά απαντά ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και ζητά «λογική στα αιτήματα»

Μια διαφορετική εικόνα για τη στελέχωση των νησιωτικών νοσοκομείων παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε μηνύματα ακροατών του ΣΚΑΪ για ελλείψεις ειδικοτήτων σε Λέρο και Κέρκυρα.

Ο υπουργός δεν αρνήθηκε τα κενά. Αντίθετα, παραδέχθηκε ότι συγκεκριμένες ειδικότητες εξακολουθούν να λείπουν, επιμένοντας όμως ότι η συνολική στελέχωση έχει βελτιωθεί.

Λέρος: «43 γιατροί – Λείπει καρδιολόγος»

Για τη Λέρο ο υπουργός ήταν συγκεκριμένος:

«Το νοσοκομείο πλέον έχει τους περισσότερους γιατρούς που είχε στην ιστορία του. Αν θυμάμαι καλά, έχει 43 γιατρούς».

Παράλληλα αναγνώρισε το πρόβλημα:

«Ναι, δεν έχει καρδιολόγο. Έχουμε κάνει προκήρυξη για καρδιολόγο».

Αυτή είναι και η γραμμή που επιλέγει απέναντι στην κριτική: τα κενά υπάρχουν, αλλά πρέπει να αξιολογούνται μαζί με τη συνολική ενίσχυση των μονάδων.

Τα €2.200 ως πρόσθετο κίνητρο

Ο Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι έχουν θεσπιστεί πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

«2.200 ευρώ παίρνει ένας γιατρός του ΕΣΥ αν πάει σε ένα από αυτά τα νησιά», ανέφερε στη συζήτηση για την ενίσχυση της περιφέρειας.

Η οικονομική ενίσχυση, όμως, είναι μόνο μέρος της λύσης.

Το στεγαστικό κόστος, η οικογενειακή μετακίνηση και οι ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας εξακολουθούν να δυσκολεύουν την κάλυψη θέσεων.

Και εδώ συνδέεται άμεσα η άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου: η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων για πιθανή δημιουργία κατοικιών για υγειονομικούς.

Κέρκυρα: «Περισσότεροι γιατροί από πέρυσι»

Για την Κέρκυρα, ο υπουργός ανέφερε ότι το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Έχεις σήμερα περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχες πέρσι; Ναι, είναι η απάντηση».

Ειδικά για τους παθολόγους, είπε ότι το πρόβλημα που υπήρχε πριν από περίπου έναν χρόνο έχει αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα επικαλέστηκε θετικές εμπειρίες ξένων επισκεπτών από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Το δύσκολο πρόβλημα των υπερεξειδικευμένων γιατρών

Ο υπουργός έθεσε όμως και ένα όριο στις προσδοκίες για την κάλυψη κάθε ειδικότητας σε κάθε νησί.

«Πολύ θα το ήθελα να είχαμε παντού όλες τις ειδικότητες και όλους τους γιατρούς. Θέλω να το πω ειλικρινά: αυτό δεν είναι εφικτό».

Ιδιαίτερα για ειδικότητες όπως η παιδοκαρδιολογία ή για κλάδους όπου υπάρχει γενικότερη έλλειψη προσωπικού, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό.

«Έχουμε μεγάλο έλλειμμα ακτινολόγων. Όχι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη».

Η πρόκληση για το ΕΣΥ επομένως δεν είναι να διαθέτει κάθε μικρό νησί κάθε δυνατή υποειδικότητα.

Είναι να εξασφαλίζει επαρκή βασική στελέχωση, αποτελεσματικές διακομιδές, πρόσβαση σε συμβεβλημένους γιατρούς όπου απαιτείται και ισχυρά κίνητρα ώστε περισσότερος ιατρικός κόσμος να επιλέγει την περιφέρεια.

Και αυτό παραμένει μία από τις δυσκολότερες μάχες της πολιτικής Υγείας.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο