Ρούμπιο καλεί Κουβανούς να συνεργαστούν με τη CIA — Τραμπ: «Θα ασχοληθούμε με την Κούβα μετά το Ιράν»
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)//Ρούμπιο καλεί Κουβανούς να συνεργαστούν με τη CIA — Τραμπ: «Θα ασχοληθούμε με την Κούβα μετά το Ιράν»
Σε νέα κλιμάκωση της πίεσης προς την Κούβα προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, με τον Μάρκο Ρούμπιο να καλεί δημοσίως όσους επιθυμούν πολιτική αλλαγή στη χώρα να συνεργαστούν με τη CIA.
Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών ακολούθησε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στη Φλόριντα ότι η Ουάσινγκτον θα ασχοληθεί με την Κούβα μετά το Ιράν και θα αναθέσει στον Ρούμπιο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.
Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένοι όροι συμφωνίας, χρονοδιάγραμμα ή απόφαση στρατιωτικής επέμβασης. Οι δηλώσεις, όμως, συνδυάζουν την οικονομική πίεση, την απειλή χρήσης ισχύος και ένα ασυνήθιστα ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Ρούμπιο: «Αξιοποιήστε αυτή την ευκαιρία»
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ρούμπιο απευθύνθηκε σε όσους επιδιώκουν αλλαγή στην Κούβα, επικαλούμενος την απογοήτευση από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τη διαφθορά και τα προνόμια μιας περιορισμένης ομάδας.
Τους κάλεσε να:
«Αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσουν την αλλαγή που επιθυμούν μέσω μιας διακριτικής συνεργασίας με τη CIA».
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνεργασίας που πρότεινε.
Η δημόσια αναφορά στη CIA διαφοροποιεί την παρέμβαση από μια γενική δήλωση υποστήριξης μεταρρυθμίσεων ή πολιτικών ελευθεριών. Το κάλεσμα αφορά ρητά συνεργασία με υπηρεσία πληροφοριών, χωρίς πάντως να τεκμηριώνει από μόνο του την ύπαρξη συγκεκριμένης επιχείρησης.
Τραμπ: Από το Ιράν στην Κούβα
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε το θέμα κατά την ομιλία του στο Φορτ Μάιερς της Φλόριντα, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Reuters, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασχοληθούν με την Κούβα κατά την επιστροφή τους από το Ιράν και ότι στη συνέχεια θα στείλει τον Ρούμπιο για να ολοκληρώσει τη συμφωνία.
Η αναφορά του σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα μπορούσαν να σταματήσουν κοντά στις κουβανικές ακτές προσέδωσε στρατιωτικό χαρακτήρα στη ρητορική του.
Ο Τραμπ είχε, ωστόσο, υποστηρίξει τον προηγούμενο μήνα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς να χρειαστεί στρατιωτική δράση. Η εναλλαγή ανάμεσα στην απειλή και στη διαπραγμάτευση παραμένει βασικό χαρακτηριστικό των δημόσιων τοποθετήσεών του.
Η απάντηση της Αβάνας
Η κουβανική κυβέρνηση απέρριψε τις νέες απειλές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες δήλωσε:
«Η Κούβα δεν είναι απειλή· ο αποκλεισμός είναι».
Παράλληλα, προειδοποίησε όσους θα προσέγγιζαν τη χώρα με εχθρικές προθέσεις ότι θα αντιμετώπιζαν αντίσταση.
Η απόρριψη της πίεσης συνυπάρχει με την επίσημη κουβανική θέση υπέρ του διαλόγου: σύμφωνα με το Reuters, ο Ροδρίγκες είχε δηλώσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ότι η Κούβα παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.
Η διάθεση για διάλογο δεν σημαίνει αποδοχή των αμερικανικών απαιτήσεων, όπως και η πολεμική ρητορική δεν αποδεικνύει ότι έχει αποφασιστεί επέμβαση.
Το πετρέλαιο ως εργαλείο πίεσης
Η αντιπαράθεση εκδηλώνεται ενώ η Κούβα αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Οι αμερικανικοί περιορισμοί στις προμήθειες πετρελαίου έχουν επιβαρύνει τις ελλείψεις καυσίμων και τις διακοπές ηλεκτροδότησης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα των υποδομών της χώρας.
Η οικονομική διάσταση έχει άμεσο πολιτικό βάρος. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα καυσίμων επηρεάζει τις μεταφορές, την παραγωγή και την καθημερινότητα, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση της Αβάνας.
Δεν προκύπτει, όμως, αυτομάτως ότι η επιδείνωση των συνθηκών οδηγεί στην πολιτική έκβαση που επιδιώκει η Ουάσινγκτον. Η οικονομική πίεση μπορεί να ενισχύσει τη δυσαρέσκεια, αλλά και να τροφοδοτήσει το κυβερνητικό επιχείρημα περί εξωτερικής επιβουλής.
Οι προειδοποιήσεις ειδικών του ΟΗΕ
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τα μέτρα περιορισμού των προμηθειών καυσίμων, αμφισβητώντας τη συμβατότητά τους με το διεθνές δίκαιο.
Σε ανακοίνωσή τους τον Μάιο χρησιμοποίησαν τον όρο «ενεργειακή λιμοκτονία», προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανάπτυξη της χώρας.
Πρόκειται για αξιολόγηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και όχι για δικαστική απόφαση ή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η παρέμβασή τους θέτει στο επίκεντρο το ανθρωπιστικό κόστος: ποιοι επωμίζονται την πίεση όταν η πρόσβαση στην ενέργεια χρησιμοποιείται ως μέσο εξωτερικής πολιτικής.
Το πολιτικό δίλημμα της αμερικανικής στρατηγικής
Το κάλεσμα Ρούμπιο αναδεικνύει ένα δύσκολο ερώτημα για την ίδια την Ουάσινγκτον: μπορεί να ενισχύσει όσους επιθυμούν αλλαγή στην Κούβα χωρίς να τους εκθέσει στην κατηγορία ότι υπηρετούν ξένη παρέμβαση;
Η δημόσια επίκληση της CIA προσφέρει στην Αβάνα ένα ισχυρό επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, για τις ΗΠΑ αποτελεί μήνυμα ότι η πίεση δεν περιορίζεται στις κυρώσεις και στις διπλωματικές δηλώσεις.
Το επόμενο ουσιαστικό τεστ θα είναι αν οι δύο πλευρές κινηθούν προς συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ή προς νέα μέτρα αντιπαράθεσης. Μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις αποτυπώνουν κλιμάκωση της πίεσης, χωρίς να αποκαλύπτουν συμφωνημένη διέξοδο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο