Διεθνή

“Μπλόφα” με τα wikileaks ή μπελάδες για την Κλίντον;

“Μπλόφα” με τα wikileaks ή μπελάδες για την Κλίντον;
Ενδεχομένως οι ‘’απειλές’’ του Τζούλιαν Ασάνζ για την υποψήφια των δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να αποτελούν λόγια του αέρα. Αλλά, τί μπορεί να γίνει, σε περίπτωση που βγουν τα ‘’άπλυτα’’ της Κλίντον στη φόρα;

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Την ώρα που τα διεθνή media ανέμεναν κάποιες αποκαλύψεις από τον ιδρυτή των Wikileaks κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 10χρόνια λειτουργίας, ο Τζούλιαν Άσανζ μάλλον απογοήτευσε την κοινή γνώμη. ‘’Όλα τα έγγραφα που έχουμε για τις ΗΠΑ, θα δημοσιευθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου’’, είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως ‘’δεν έχω στόχο να βλάψω την Χίλαρι Κλίντον. Απλά θέλω να ξέρει ο κόσμος, ποιοί είναι αυτοί που πάει να ψηφίσει’’. Ουσιαστικά, ο Άσανζ έριξε τους τόνους σε σχέση με τις δηλώσεις, που είχε κάνει τον Αύγουστο στο κατεξοχήν ρεπουμπλικανικό Fox News, όταν είχε ακολουθήσει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή κατά της υποψήφιας των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Άσανζ δεν θέλησε να πει περισσότερα σχετικά με το περιεχόμενο των αποκαλύψεων, που θα φέρουν στο προσκήνιο τα Wikileaks, παρά μόνο πως θα υπάρχει μια διαρροή επίσημων εγγράφων ανά εβδομάδα μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Τα Wikileaks άρχισαν να απασχολούν έντονα την προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ από το περασμένο Ιούλιο, όταν διέρρευσε ένα σύνολο 20.000 εγγράφων, επιστολών και επίσημων κειμένων από το κόμμα των δημοκρατικών, τα οποία φανέρωναν πως υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος κινήθηκαν κατά του τότε εσωκομματικού αντιπάλου και υποψηφίου για το χρίσμα μαζί με την Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς. Ως αποτέλεσμα της μίνι κρίσης που είχε ξεσπάσει τότε στο εσωτερικό των δημοκρατικών, είχε έρθει η παραίτηση της προέδρου του εθνικού συμβουλίου, Ντέπι Σουλτς από το αξίωμα της.

Μετά το πέρας τη συνέντευξης Τύπου του Ασάνζ, πολλά από τα μεγάλα αμερικανικά media σημείωναν πως οι ‘’αποκαλύψεις του Ασάνζ δεν πρόκειται να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην Κλίντον’’ και πως μπορεί εν μέρει να βλάψουν το επικοινωνιακό προφίλ της πρώην υπουργού Εξωτερικών, αλλά όχι σε… καταστροφικό βαθμό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση των Financial Times, που σημείωσαν δηκτικά πως ‘’ο Ασάνζ μιλά από το καλοκαίρι για νέες αποκαλύψεις των Wikileaks, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα’’….

Σημειώνεται πως στις τελευταίες πανεθνικές δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσίευσε το CNN την Τρίτη, η υποψήφια των δημοκρατικών προηγείται 5 μονάδες από τον Ντραμπ. Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν πως η Κλίντον θα είναι η νικήτρια και στη δεύτερη τηλεμαχία,  που είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της προσεχούς Κυριακής.

Το εάν τα έγγραφα, που έχει το Wikileaks στη διάθεση του, μπορούν να ‘’γυρίσουν’’ το κλίμα στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών, μένει να φανεί, με την πάροδο του χρόνου. Υπενθυμίζεται, πως όταν ο Ασάνζ είχε κάνει το 2010 την αποκάλυψη με τα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ για τους τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ,  είχε στρέψει την προσοχή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πάνω του. Επομένως, μπορεί όντως να καταφέρει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Κλίντον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments