Διεθνή

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν με τη “μητέρα των βομβών” (pics & vid)

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν με τη “μητέρα των βομβών” (pics & vid)
Τη μεγαλύτερη τους μη πυρηνική βόμβα έριξαν οι ΗΠΑ. "Θα συνεχιστούν οι επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι ο ISIS να καταστραφεί", λέει ο αμερικανικός στρατός. Στόχος ήταν σήραγγα του ISIS στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Τη μεγαλύτερη τους μη πυρηνική βόμβα έριξαν στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ με το Πεντάγωνο να το επιβεβαιώνει.

Η βόμβα είναι γνωστή ως “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB GBU-43) στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που βόμβα αυτού του είδους χρησιμοποιείται σε μάχη.

Στόχος ήταν σήραγγα του ISIS στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η βόμβα GBU-43B έπληξε ένα καταφύγιο του ISIS στην περιοχή Nangarhar, καλύπτοντας μία περιοχή σε ακτίνα 300 μέτρων.

«Ο ISIS διαθέτει ολόκληρα βουνά τα οποία χρησιμοποιεί για να βρίσκουν καταφύγιο οι μαχητές του και να καλύπτουν τα ίχνη τους«, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η συγκεκριμένα βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments