Ελλάδα

Ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται από νομό σε νομό [vid]

Ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται από νομό σε νομό [vid]
Ασθενείς με κορωνοϊό: Οι διακομιδές των νοσούντων από τη Βόρεια Ελλάδα επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα που αγγίζει σχεδόν παντού τα όριά του.

Το Σύστημα Υγείας δέχεται πολλή πίεση, με τις διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από τη Βόρεια Ελλάδα σε άλλες περιφερειακές να έχουν ήδη ξεκινήσει. Καθημερινά οι νοσούντες με τον ιό από τη δυτική Μακεδονία μεταφέρονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και των Πατρών, ενώ και από τη Θεσσαλία διακομίζονται περιστατικά στη Νότια Ελλάδα.

Άσχημη η κατάσταση για τη Δράμα και την Πέλλα

Στο νοσοκομείο της Δράμας 130 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, ενώ η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 12 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές δεν εμφανίζουν την αναμενόμενη μείωση και η πόλη θρηνεί δεκάδες θύματα. Πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε άλλους νομούς.

Από την άλλη, τα νοσοκομεία της Πέλλας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους ενώ στα Γιαννιτσά η κλινική είναι γεμάτη με 100 ασθενείς όπως η Μονάδα Εντατικής. Ανάλογη η κατάσταση και στην Έδεσσα όπου νοσηλεύονται 93 άτομα και τα λιγοστά κρεβάτια στη ΜΕΘ να έχουν καταληφθεί.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου και σχολίασε ενδεικτικά: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Σε ποιες περιοχές σταθεροποιείται η κατάσταση;

Σταθεροποίηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενώ η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων είναι ελαφρά πτωτική, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε, σε συνέντευξη Tύπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος γιατρός του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη Φλώρινα όπου, όπως είπε, «υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ακόμη έχουμε αυξημένα νούμερα».

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι κλειστές δομές οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε ευάλωττα άτομα, όπως είναι τα γηροκομεία, τα ψυχιατρεία», συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά στη δομή μεταναστών στο Βελβεντό, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε lockdown για δύο εβδομάδες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανησυχίας. Και όπως ανέφερε, τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται. Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης σημείωσε ότι οι προσπάθειες όλων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις περιοχές της Φλώρινας αλλά και των Γρεβενών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 1747 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 103034, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

Τα 4867 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27199 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 606 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 557 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 121 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 891 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments