Υγεία

ΠΟΥ: 3 εκατ. θάνατοι ετησίως συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΠΟΥ: 3 εκατ. θάνατοι ετησίως συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση
Η έκθεση του ΠΟΥ στηρίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 3.000 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 92% του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα της ατμόσφαιρας δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έκθεση του ΠΟΥ στηρίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 3.000 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στα αστικά κέντρα και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία.

Συμπεραίνει ότι το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα δεν πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΥ για τα μικροσωματίδια η διάμετρος των οποίων είναι κάτω των 2,5 mikron (PM2.5).

Τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μικροσωματίδια είναι κατά ετήσιο μέσο όρο τα 10 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα PM2.5 περιλαμβάνουν ρυπαντές όπως οι θειικές , οι νιτρικές ενώσεις και ο μαύρος άνθρακας , που διεισδύουν εις βάθος στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Νοτιο-Ανατολική Ασία και στον Δυτικό Ειρηνικό , αναφέρεται στην έκθεση.

Με την εξαίρεση της αμερικανικής ηπείρου, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου κάτω του 20% του πληθυσμού ζει σε ζώνες όπου η ποιότητα του αέρα πληροί της προδιαγραφές του ΠΟΥ. 

Παράλληλα, περί τα τρία εκατομμύρια θανάτων ετησίως συνδέονται με την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, 6,5 εκατομμύρια θάνατοι, (δηλαδή το 11,6% των θανάτων παγκοσμίως) συνδέονται με την ρύπανση του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, κυρίως οι καρδιαγγειακές νόσοι, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύουν το 94% των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments