Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι Έλληνας διεθνής επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως σμολ φόργουορντ πάουερ φόργουορντ.

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω και είναι γιος του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή του Αιγάλεω Α.Ο., Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Ξεκίνησε, όπως και ο πατέρας του, να αγωνίζεται στο Αιγάλεω Α.Ο., ενώ τη σεζόν 2012-2013 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, σε ηλικία 15 ετών. Το ντεμπούτο του με την ομάδα του Παναθηναϊκού έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, σε έναν εντός έδρας αγώνα εναντίον του Πανιωνίου, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, για τη σεζόν 2013-2014, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Λοκομοτίβ Κουμπάν, όπου αγωνίστηκε για 1:48 λεπτά. Στις 25 Ιουλίου 2016, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την οκταετή επέκταση του συμβολαίου του Χαραλαμπόπουλου, μέχρι το 2024.

Από τον Αύγουστο του 2017 αγωνίστηκε στον Π.Α.Ο.Κ., με δανεισμό από τον Παναθηναϊκό. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, υποβλήθηκε σε χειρουργείο για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση ηβαλγίας (σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έγινε στις 8 Νοεμβρίου του 2017, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Μπάσκετμπολ Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο την Ιμπεροστάρ Τενερίφη, στην PAOK Sports Arena, όπου αγωνίστηκε για 2’37”. Στις 20 Αυγούστου 2018, ο Χαραλαμπόπουλος και ο Παναθηναϊκός προχώρησαν σε κοινή συναινέσει λύση του πολυετούς συμβολαίου του.

Στις 24 Αυγούστου 2018, ανακοινώθηκε η απόκτησή του από το Λαύριο, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Τον Αύγουστο του 2019, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, αλλά αμέσως δόθηκε με μονοετή δανεισμό στον Ιωνικό Νίκαιας. Τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε στους ερυθρόλευκους. Στις 30 Ιανουαρίου 2020, έπαθε ρήξη συνδέσμων στην αριστερή ποδοκνημική, με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί και να μείνει εκτός δράσης 2,5 μήνες.

Εθνική Ελλάδος

Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Παίδων με την οποία έπαιξε το 2013 στο Ευρωμπάσκετ Παίδων, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν επίσης βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων, με την οποία έπαιξε το καλοκαίρι του 2015 στο Παγκόσμιο Εφήβων (U-19) που διεξήχθη στο Ηράκλειο και κατέκτησε την τέταρτη θέση. Υπήρξε επίσης βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων με την οποία έπαιξε το καλοκαίρι του 2015 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (U-18) που διεξήχθη στον Βόλο και κατέκτησε την πρώτη θέση. Στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2015, αναδείχθηκε Πολυτιμότερος Παίκτης της διοργάνωσης, καθώς και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Αναδείχθηκε επίσης ως ο καλύτερος φόργουορντ της διοργάνωσης.

Στις 6 Ιουνίου 2016 επιλέχθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδας, ενόψει Προολυμπιακού Τουρνουά και την 1 Ιουλίου 2016 οριστικοποιήθηκε η παρουσία του στην τελική δωδεκάδα. Το πρώτο του παιχνίδι με την Εθνική Ανδρών πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016, σε φιλικό αγώνα ενάντια στην Εθνική Τουρκίας στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο, όπου ήταν στην αρχική πεντάδα. Σκόραρε πρώτη φορά με την Εθνική Ανδρών σε φιλικό αγώνα ενάντια στην Εθνική Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στο 5’15”, διαμορφώνοντας το 5-10, όταν ευστόχησε σε μία ελεύθερη βολή. Το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με την Εθνική Ανδρών έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου στο Τορίνο, στο πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Ανδρών στο Προολυμπιακό Τουρνουά, εναντίον της Εθνικής Ιράν. Ο Χαραλαμπόπουλος μπήκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι 3’50” πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου και ξανά για δεύτερη φορά στο 3’01” πριν τη λήξη του τέταρτου δεκαλέπτου.

Μετά το Προολυμπιακό τουρνουά, ενσωματώθηκε στην Εθνική Νέων Ανδρών και πήρε μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β Κατηγορίας, που διεξήχθη στη Χαλκίδα από τις 15 μέχρι τις 24 Ιουλίου 2016. Εκεί η Εθνική κατάφερε να τερματίσει τρίτη, εξασφαλίζοντας το τρίτο εισιτήριο για την άνοδο στην Α Κατηγορία. Μετά από ψηφοφορία των 21 προπονητών της διοργάνωσης ο Χαραλαμπόπουλος αναδείχθηκε Πολυτιμότερος Παίκτης, καθώς και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης, με μέσο όρο 16,2 πόντους (με 61,9% στα δίποντα, 39,3% στα τρίποντα, 73,1% στις βολές), 7 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 2,9 λάθη και 1,4 κλεψίματα ανά 28,7′ λεπτά συμμετοχής.

  • Τον Ιούνιο του 2017, κλήθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Νέων Ανδρών και στην συνέχεια επιλέχθηκε στην τελική 12άδα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 15-23 Ιουλίου.
  • Εκεί η εθνική κατάφερε να τερματίσει πρώτη κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν ο αρχηγός της ομάδας για ακόμη μια φορά και αναδείχθηκε Πολυτιμότερος Παίκτης και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης.
  • Στις 16 Αυγούστου 2017, επιλέχθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 και επιλέχθηκε στην τελική δωδεκάδα.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος σχετικές ειδήσεις: