Blade Runner

Blade Runner
Το Blade Runner χαρακτηρίζεται από πολλούς κριτικούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν ποτέ.

Το Blade Runner είναι αμερικανική κινηματογραφική νεο-νουάρ ταινία επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 1982 του Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστές τους Χάρισον Φορντ,Ρούτγκερ Χάουερ, Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος, Σον Γιανγκ και Ντάριλ Χάνα. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Χάμπτον Φάντσερ και τον Ντέιβιντ Πίπλς, ενώ πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας Το Ηλεκτρικό Πρόβατο του Φίλιπ Κ. Ντικ, που κυκλοφόρησε το 1968.

Η ταινία παρουσιάζει ένα δυστοπικό Λος Άντζελες, στο οποίο κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες» (replicants), οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Η χρήση τους στη Γη απαγορεύεται, και ρυθμίζονται αποκλειστικά για επικίνδυνες ή ιατρικές εργασίες, σε αποικίες του εξώκοσμου.

Οι ρέπλικες που αψηφούν την απαγόρευση και επιστρέφουν στη Γη καταζητούνται και θανατώνονται («αποσύρονται») από ειδικούς εργαζόμενους της αστυνομίας, γνωστούς ως «Blade Runners». Η ταινία εστιάζει στην ομάδα από ρέπλικες που δραπέτευσαν πρόσφατα και κρύβονται στο Λος Άντζελες και στον έμπειρο Blade Runner Rick Deckard (Χάρισον Φορντ), ο οποίος δέχεται απρόθυμα την αποστολή να τις κυνηγήσει.

Ένα χρόνο μετά από την κυκλοφορία της, η ταινία κέρδισε το βραβείο Hugo για την Καλύτερη Δραματική Παρουσίαση. Το Blade Runner, παρότι δεν απέδωσε καλά στη βόρεια Αμερική, έχει γίνει έκτοτε ταινία καλτ. Καθώς δέχθηκε επαίνους για τον σχεδιασμό του, ο οποίος απεικονίζει ένα «τροποποιημένο» μέλλον, παραμένει ένα ηγετικό υπόδειγμα του νεο-νουάρ κινηματογράφου. Έφερε στο επίκεντρο του Χόλιγουντ το έργο του Φίλιπ Κ. Ντικ, και αρκετά μετέπειτα έργα βασίστηκαν στη δουλειά του.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ χαρακτηρίζει το Blade Runner ως το «πιθανώς» πιο ολοκληρωμένο και προσωπικό φιλμ του. Το 1993 η ταινία επιλέχθηκε για παρουσίαση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά, ή αισθητικά σημαντική». Το Blade Runner χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς κριτικούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν ποτέ.

  • Επτά εκδοχές της ταινίας προβλήθηκαν για διάφορες αγορές, ως αποτέλεσμα των αντιφατικών αλλαγών που έγιναν από τους διευθύνοντες της ταινίας. Το 1992 κυκλοφόρησε η εκδοχή Director’s Cut.
  • Αυτό, σε συνδυασμό με τη δημοτικότητα της ταινίας στον δανεισμό βίντεο, την έκαναν μία από τις πρώτες ταινίες που βγήκαν σε DVD, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας και του ήχου της.
  • Το 2007, η Warner Bros. κυκλοφόρησε το Final Cut της ταινίας, μία βελτιωμένη ψηφιακά εκδοχή για τα 25α της γενέθλια.
  • Πρόκειται για τη μόνη εκδοχή στην οποία ο Σκοτ είχε πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία, και προβλήθηκε σε επιλεγμένους κινηματογράφους. Η εκδοχή αυτή επανακυκλοφόρησε σε DVD, HD DVD, και Blu-ray.

Blade Runner σχετικές ειδήσεις: