ΕΥΠ

ΕΥΠ
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) είναι η κύρια υπηρεσία συγκέντρωσης, επεξεργασίας και διανομής πληροφοριών στα αρμόδια στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Αρχικά η Υπηρεσία αυτή φέρεται να ιδρύθηκε το 1953 με την ονομασία Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών Ελλάδος (ΚΥΠΕ), πιθανώς κατά το πρότυπο της CIA. Λίγο αργότερα ο τίτλος περιορίστηκε στο ΚΥΠ. Πρώτος διοικητής της τότε ΚΥΠΕ ανέλαβε ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού (αργότερα Αντιστράτηγος) Αλέξανδρος Νάτσινας. Καθ’όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων Παπάγου και Καραμανλή, η ελληνική ΚΥΠ ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο της αμερικανικής CIA: τόσο μεγάλος ήταν ο βαθμός υποτέλειας, ώστε οι μισθοί των πρακτόρων πληρώνονταν απευθείας από τους Αμερικανούς, χωρίς καμία ανάμειξη του ελληνικού κράτους, έως ότου αυτή την πρακτική σταμάτησε ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1964.

Οι ηγέτες της Χούντας των Συνταγματαρχών αναδείχθηκαν μέσω της ΚΥΠ. Ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Γεώργιος Παπαδόπουλος υπηρέτησε εκεί για πέντε χρόνια (1959-1964), αναμείχθηκε στην προετοιμασία του σχεδίου ΠΕΡΙΚΛΗΣ και διατέλεσε προσωπικός γραμματέας του Νάτσινα, επικεφαλής του Β’ Κλάδου, που είχε να κάνει με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και σύνδεσμος ΚΥΠ-CIA. Ο επίσης Συνταγματάρχης Πυροβολικού Νικόλαος Μακαρέζος διορίστηκε το 1966 επί κυβερνήσεων των αποστατών, επικεφαλής του επίλεκτου Α’ Κλάδου της ΚΥΠ, που ήταν υπεύθυνος για τους Έλληνες κατασκόπους σε ξένες χώρες.

Επί Χούντας Παπαδόπουλου, την ΚΥΠ διοίκησαν διαδοχικά ο Ταξίαρχος Πυροβολικού Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, γόνος αρχοντικής στρατιωτικής οικογένειας, της οποίας γενάρχης ήταν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, και ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού (αργότερα Υποστράτηγος) Μιχάλης Ρουφογάλης. Ο Ρουφογάλης ήταν γνωστός περισσότερο για την κοσμική ζωή του και την αδυναμία του στο ωραίο φύλο και λιγότερο για τις κατασκοπευτικές του ικανότητες.

Έτσι, το βάρος της καταστολής του αντιδικτατορικού κινήματος ανέλαβε η ΕΣΑ του Δημήτρη Ιωαννίδη, και όχι τόσο η ΚΥΠ. Μάλιστα, υπήρχε μεγάλη αντιζηλία μεταξύ της ΚΥΠ και της ΕΣΑ, γι`αυτό ο Ιωαννίδης αντικατέστησε το Ρουφογάλη το 1973 με τον Λάμπρο Σταθόπουλο. Όλα αυτά τα χρόνια, στην ιεραρχία της ΚΥΠ δέσποζαν οι αξιωματικοί του Πυροβολικού. Οι λόγοι ήταν κυρίως δύο: ο ιδρυτής Νάτσινας προερχόταν από αυτό, ενώ σε γενικές γραμμές οι αξιωματικοί του Πυροβολικού είχαν την καλύτερη εκπαίδευση στον Στρατό.

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην ιστορία της Υπηρεσίας είναι το 1981 και η νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να ελέγξει απόλυτα τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Στην ηγεσία της ΚΥΠ τοποθετείται ο απόστρατος Αντιστράτηγος Πεζικού Γεώργιος Πολίτης, στενός φίλος του Στρατηγού και Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη. Υπαρχηγός αναλαμβάνει ο Ταξίαρχος Βασίλης Τσαγκρής, που στη διάρκεια της Χούντας είχε δραπετεύσει στην Ιταλία και είχε αναλάβει το παραστρατιωτικό τμήμα του ΠΑΚ.

Το 1986, με τον νόμο 1645, που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου του 1986 στο τεύχος 132Α΄ ΦΕΚ, η υπηρεσία που έως τότε συνέχισε να ονομάζεται «Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών» (Κ.Υ.Π.) μετονομάσθηκε σε «Ε.Υ.Π». και αποτελεί αυτοτελή πολιτική δημόσια υπηρεσία με έργο τη συλλογή, επεξεργασία και διανομή πληροφοριών που αφορούν στην ασφάλεια της χώρας. Το καθεστώς λειτουργίας της Ε.Υ.Π. ρυθμίζεται από προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παραπάνω ιδρυτικού της νόμου (Ν. 1645/86). Πρώτος Διοικητής της νέας ΕΥΠ διορίζεται με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου ο Κώστας Τσίμας. Ο πολιτικός προϊστάμενος της Ε.Υ.Π. ήταν, ως ένα διάστημα, ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΥΠ έχει τον γενικό συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, και σε αυτήν υπάγεται το Συμβούλιο Πληροφοριών. Στο Συμβούλιο μετέχουν:

 • Ο Διοικητής της ΕΥΠ, ως Πρόεδρος
 • Ο Διευθυντής της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΔΔΣΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων
 • Ο Διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) της Ελληνικής Αστυνομίας
 • Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (ΔΙΚΑ) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
 • Οι Γενικοί Γραμματείς και Διευθυντές των αρμόδιων Υπουργείων

ΕΥΠ σχετικές ειδήσεις:

 • Μόρια φωτιά: Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά στη Μόρια – Έτσι έκαψαν τον καταυλισμό προσφύγων

  Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά στη Μόρια - Έτσι έκαψαν τον καταυλισμό προσφύγων

  Μόρια φωτιά: Στους έξι έφτασαν οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας. Η δράση τους αποκαλύπτεται σε βίντεο-ντοκουμέντο, που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

  Μόρια φωτιά: Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά στη Μόρια – Έτσι έκαψαν τον καταυλισμό προσφύγων
 • Μόρια φωτιά: Συνελήφθη και έκτος δράστης για τον εμπρησμό

  Συνελήφθη και έκτος δράστης για τον εμπρησμό στη Μόρια

  Μόρια φωτιά: Νωρίτερα, συνελήφθησαν πέντε άτομα, επίσης Αφγανοί, οι 2 ασυνόδευτοι ανήλικοι 17 ετών, ή τουλάχιστον έτσι έχουν δηλώσει στην καταγραφή όσον αφορά στην ηλικία τους, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

  Μόρια φωτιά: Συνελήφθη και έκτος δράστης για τον εμπρησμό
 • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Τι ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τίθεται το νησί μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια.

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος
 • Επικοινωνία Μαργαρίτη Σχοινά με Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια

  Επικοινωνία Μαργαρίτη Σχοινά με Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια

  Σχοινάς - Μητσοτάκης: Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη Μόρια και να δηλώσει τη στήριξη της Ευρώπης.

  Επικοινωνία Μαργαρίτη Σχοινά με Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια
 • Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια

  Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια

  Στις φλόγες έχει τυλιχτεί ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο. Περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο. Ποιες οι κινήσεις της κυβέρνησης.

  Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια
 • ΣΥΡΙΖΑ Βουλή: Αποχώρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – «Σας αφήνουμε να το ευχαριστηθείτε»

  Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο - «Σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε»

  ΣΥΡΙΖΑ Βουλή: Μετά από τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την Ολομέλεια. Δεν θα συμμετέχει στην ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο.

  ΣΥΡΙΖΑ Βουλή: Αποχώρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – «Σας αφήνουμε να το ευχαριστηθείτε»
 • Παπαγγελόπουλος προανακριτική: «Στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο Τσίπρας – Ο πόλεμος έφτασε στο αποκορύφωμα»

  Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Νιώθω όπως ο πρωταγωνιστής στην δίκη του Κάφκα. Παρακαλώ να μου πείτε γιατί κατηγορούμαι»

  Παπαγγελόπουλος προανακριτική: «Τελικός στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πόλεμος λάσπης και κασέτας έφτασε στο αποκορύφωμα. Παντού κασέτες: στον Μιωνή, την ΕΥΠ στην Πυροσβεστική» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

  Παπαγγελόπουλος προανακριτική: «Στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο Τσίπρας – Ο πόλεμος έφτασε στο αποκορύφωμα»
 • Είναι θύτες και κατηγορούμενοι, όχι θύματα

  Είναι θύτες και κατηγορούμενοι, όχι θύματα

  Ο πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος ερευνών της Opionion Poll αρθρογραφεί στο Pagenews.gr για το σκάνδαλο Novartis και κατά πόσο επηρεάζουν τον Σύριζα οι αποκαλύψεις.

   Ζαχαρίας Ζούπης
 • Ζαχαρίας Ζούπης
 • Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Αναλυτής
  Είναι θύτες και κατηγορούμενοι, όχι θύματα
 • Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου μιλά στο Pagenews.gr

  Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου μιλά στο Pagenews.gr

  Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 μιλά για την αστυνομική βία και το θάνατο του ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου, αλλά και για τη μήνυση που κατέθεσαν εις βάρος της η Ένωση Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κάνει αναφορά και στα προβλήματα του κλάδου της.

  Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου μιλά στο Pagenews.gr